Stockholm, 13 Haziran (Hibya) – Çatışma kaynaklı iklim etkilerine ilişkin şimdiye kadarki en kapsamlı analiz, Rusya-Ukrayna savaşının 175 ülkenin bir yılda ürettiğinden daha fazla emisyona işaret ettiği belirtildi.
Araştırmalar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşının ilk iki yılının iklim maliyetinin, 175 ülkenin tek başına ürettiği yıllık sera gazı emisyonundan daha fazla olduğunu ve artan ölü sayısı ve yaygın yıkıma ek olarak küresel iklim acil durumunu daha da kötüleştirdiğini ortaya koyuyor.
Çatışma kaynaklı iklim etkilerinin şimdiye kadarki en kapsamlı analizine göre, Rusya'nın işgali, doğrudan savaş, arazi yangınları, yeniden yönlendirilen uçuşlar, zorunlu göç ve fosil yakıt altyapısına yönelik askeri saldırıların neden olduğu sızıntıların yanı sıra yeniden yapılanmanın gelecekteki karbon maliyetinden kaynaklanan emisyonlardaki artışla birlikte en az 175 milyon ton karbondioksit eşdeğeri (tCO2e) üretti.
Bu 175 milyon ton karbondioksit, azot oksit ve tüm sera gazları arasında en güçlüsü olan sülfür hekzaflorür (SF6) içermektedir. Bu miktar, 90 milyon benzinli arabanın bir yıl boyunca çalıştırılmasıyla eşdeğerdir ve Hollanda, Venezüella ve Kuveyt gibi ülkelerin 2022 yılında tek tek ürettikleri toplam emisyondan daha fazladır.
Raporda, tarihsel olarak hükümetlerin savaşın ve daha geniş anlamda askeri endüstriyel kompleksin iklim maliyetini yeterince hesaba katmadığı vurgulanıyor. Raporda ''Askeri gizlilik nedeniyle resmi veriler son derece düzensizdir ya da hiç yoktur ve araştırmacıların cephe hattına erişimi sınırlıdır. Küresel sonuçları olacak sera gazlarının ekonomik maliyeti ise daha da az anlaşılmış durumda.'' deniliyor.
Kısmen Alman ve İsveç hükümetleri ile Avrupa İklim Vakfı tarafından finanse edilen bir araştırma kolektifi olan Savaşın Sera Gazı Muhasebesi Girişimi'nin (IGGAW) yeni raporuna göre, Rusya Federasyonu savaşın ilk 24 ayında 32 milyar dolarlık bir iklim tazminatı faturasıyla karşı karşıya.
SANAYİ HABER AJANSI