MSB: Türk Silahlı Kuvvetleri’nde sadece yerli ve milli muhabere sistemleri kullanılıyor

Ankara, 19 Eylül (Hibya) – Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, İsrail’in Lübnan’daki çağrı cihazlarını ve telsizleri patlatmasına ilişkin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sadece yerli ve milli muhabere sistemleri ve yazılımları kullandığını açıkladı.

MSB: Türk Silahlı Kuvvetleri’nde sadece yerli ve milli muhabere sistemleri kullanılıyor
Yayınlama: 19.09.2024
5
A+
A-

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, basın bilgilendirme toplantısında yapılan operasyonlar sonucunda Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil son bir haftada 50 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Böylece, 1 Ocak 2024’ten bugüne kadar bin 17’si Irak’ın, 996’sı Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere etkisiz hale getirilen terörist sayısının 2 bin 13 olduğunu vurgulayan Aktürk, “Irak’ın kuzeyindeki Hakurk, Gara, Kandil ve Asos’ta bulunan terör hedeflerine yönelik 18 Eylül’de icra edilen hava harekâtıyla içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak ve depolardan oluşan 24 hedef başarıyla imha edilmiştir” dedi.

Tuğamiral Zeki Aktürk, son bir haftada hudutlardan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısının 387 olduğunu ve içlerinden 12'sinin terör örgütü üyesi olduğunu belirterek “Bin 657 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Böylelikle, 01 Ocak’tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 10.478’e, hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 76.989’a yükselmiştir” ifadelerini kullandı.

Aktürk, ayrıca son bir hafta içerisinde Van ve Hakkari hudut hattında yapılan operasyonlarda toplam 93 kilogram (93 bin 192 gram) uyuşturucu maddenin ele geçirildiğini duyurdu.

Milli Savunma Bakanı (MSB) Yaşar Güler'in bugün Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutanı Vekilini kabulünün ardından Bakanlıktaki Atatürk Kültür Sitesi’nde düzenlenecek olan Türkiye'nin farklı şehirleri ile Azerbaycan’dan gelen gazilerin de katılacağı “Mustafa Kemal Atatürk’e Gazi Ünvanı Verilmesi ve 19 Eylül Gaziler Günü” törenine katılacağını ve gaziler ile bir araya geleceğini aktardı.

Uluslararası topluma; Filistin Devleti’nin tanınması, iki devletli çözüme destek verilmesi ve Gazze’ye kesintisiz insani yardımların ulaştırılması çağrısını yineliyen Tuğamiral Aktürk, eğitim ve tatbikat takvimi hakkında şunları söyledi:

“Kazakistan’da Sonsuz Kardeşlik, Norveç’te Dynamic Monarch, Bulgaristan’da Sea Breeze-III, Portekiz’de Repmus, Almanya’da Steadfast Foxtrot-24, NATO Kısa Süreli İkaz (SNEX), Gürcistan’da Sonsuzluk- 2024 ve 16-19 Eylül tarihleri arasında Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı arasında eğitim, iş birliği ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek maksadıyla Şehit Yüzbaşı Cengiz TOPEL Akdeniz Fırtınası tatbikatları gerçekleştirilmektedir.”

Aktürk, Türkiye'nin ev sahipliğinde mayın harekatına yönelik eğitimlerin yapılacağı Nusret Tatbikatı'nın 20-29 Eylül tarihleri arasında İzmir Körfezi ve Karadeniz Ereğli yaklaşma sularında, Dynamic Mastermind-2024 Tatbikatı'nın ise 24-26 Eylül tarihleri arasında İtalya’da gerçekleştirileceğini belirtti.

10 Eylül’de Doğu Akdeniz’de başlayan ve TCG BURAKREİS denizaltısı ile katılım sağlanılan NATO Deniz Muhafızı Harekatı 2024 yılı 5’inci Odak Harekatı'nın devam ettiğini vurgulayan Tuğamiral Zeki Aktürk, şu açıklamayı yaptı:

“TCG BAYRAKTAR gemimiz, Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu Açık Deniz Eğitimleri kapsamında 18-21 Eylül tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne liman ziyareti gerçekleştirmektedir. Arnavutluk Deniz Kuvvetlerine ait ORIKU gemisi tarafından 17-20 Eylül, Almanya Deniz Kuvvetlerine ait PEGNITZ gemisi tarafından 19-22 Eylül tarihleri arasında İzmir’e, Yunanistan Deniz Kuvvetlerine ait AEGON gemisi tarafından ise 18-19 Eylül tarihlerinde Mersin’e liman ziyaretleri yapılmaktadır.”

Aktürk, Romanya Deniz Kuvvetlerine ait BALESCU, İtalya Deniz Kuvvetlerine ait ALGHERO ve Yunanistan Deniz Kuvvetlerine ait EVROPI gemileri tarafından 20-22 Eylül tarihleri arasında İzmir’e liman ziyaretleri gerçekleştirileceğini ifade ederek “21-22 Eylül tarihlerinde Belçika’da düzenlenecek “44'üncü International Sanicole Airshow” faaliyetinde SOLOTÜRK tarafından gösteri uçuşu icra edilecektir” dedi.

Son olarak personel ve askeri öğrenci alım, temin faaliyetleri hakkında bilgi veren Tuğamiral Zeki Aktürk, “3 Eylül’de başlayan Millî Savunma Bakanlığına Sözleşmeli Bilişim Personeli Temini kapsamındaki başvurular 3 Ekim’e kadar devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakanlık kaynakları, Kara Harp Okulu’nun mezuniyet törenindeki görüntülerle ilgili son durumu soran basın mensuplarına şunları söyledi:

“Kara Harp Okulu Sancak Devir Teslim ve Mezuniyet Töreni sonrasında kamuoyuna yansıyan görüntüler ile ilgili başlatılan süreç devam etmektedir. Türk Silahlı Kuvvetlerinde müesses disiplinin muhafazası ve idamesi olmazsa olmazdır. Daha önce de vurguladığımız gibi Türk Silahlı Kuvvetlerimiz olaylara disiplin anlayışı içerisinde bakmakta ve işlemleri de ilgili hukuk/mevzuat çerçevesinde yerine getirmektedir.”

Bakanlık kaynakları, İsrail’in Lübnan’daki çağrı cihazlarını ve telsizleri patlatması sonrasında TSK’nın da bu konuda tedbir alıp almadığına dair sorular üzerine “Türk Silahlı Kuvvetlerimizde, sadece yerli ve milli muhabere sistemleri ve yazılımlar kullanılmaktadır. Üretim sürecine herhangi bir şekilde üçüncü tarafın dâhil olması durumunda tedarik ve üretim sürecinde ilave detaylı kontrol mekanizmalarımız işletilmektedir. Gerek icra ettiğimiz harekatlarda gerekse Ukrayna’da yaşanan savaş ve Lübnan örneğinde olduğu gibi her türlü gelişme sonrasında alınan dersler kapsamında tedbirler gözden geçirilmekte, yeni tedbirler geliştirilmektedir. Bu olay özelinde de Milli Savunma Bakanlığı olarak gerekli incelemeleri yapıyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz son yıllarda muhabere, bilgi sistemleri, elektronik harp ve siber alanda Türk mühendislerinin desteğiyle çok daha güçlü hale gelmiştir” dedi.

Bakanlık kaynakları, İran’ın 2 milyon göçmeni sınır dışı etme kararı sonrası bunların Türkiye’ye gönderilip gönderilmeyeceğine dair sorular üzerine şunları söyledi:

“Sınır dışı etme; bulunulan ülkeden kolluk marifetiyle vatandaşı olunan ülkeye, transit gidilecek ülkeye veya başka bir ülkeye gönderilme işlemidir. İran’ın 2 milyon göçmeni sınır dışı etme kararından, bu göçmenlerin Türkiye’ye gelecekleri anlamını çıkarmak yanlıştır. Sınırlarımız çok yoğun teknolojik sistemlerle korunmaktadır. Alınan yoğun tedbirler sayesinde hudutlarımızdan geçmeye çalışan kaçak göçmen sayısı da son 5 yılın en düşük seviyesindedir. İran’ın göçmenler konusunda tedbirleri artırmasını olumlu olarak değerlendiriyoruz.  Bu konuda dezenformasyon yoluyla algı yaratmaya çalışanlara karşı dikkatli olunması önem arz etmektedir.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.