Ziraat Yatırım: BIST100’ün bugüne yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz

İstanbul, 1 Ekim (Hibya) – Ziraat Yatırım’ın raporuna göre Avrupa genelinde PMI verileri ile Euro Bölgesi öncü TÜFE rakamları izlenecek.

Ziraat Yatırım: BIST100’ün bugüne yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz
Yayınlama: 01.10.2024
2
A+
A-

Ziraat Yatırım'ın piyasa analizi şu şekilde :

“Haftaya zayıf bir görüntüyle başlayan ve gün boyu baskı altında kalarak günü %1,1 oranında düşüşle tamamlayan BIST100'de 74 hisse günü negatifte kapattı. Haber akışıyla AKBNK endekse puan bazlı en fazla negatif etki eden hisse olurken, Orta Doğu'da jeopolitik risklerin sürdüğü ortamda ulaştırma tarafında da negatif seyir vardı. THYAO puan bazlı endeks negatif etki eden diğer hisse olurken, Banka kaynaklı SAHOL de endeksi baskıladı. Diğer yandan, Çin'in teşvik paketleriyle demir çelik fiyatlarında küresel çaptaki yaşanan sert yükselişle birlikte sektör hisseleri pozitif ayrıştı. EREGL endekste en fazla katkı veren hisse oldu. BIST100'ün bugüne ise yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Olumlu haber akışlarının net bir katalist etkisi yaratmadığı Borsa İstanbul'da dün itibarıyla oldukça kötü geçen ikinci çeyrek finansallarının bitmesi sınırlı bir rahatlama yaratabilir; ancak üçüncü çeyrek finansallarıyla ile ilgili de beklentiler çok parlak değil. Bugün açıklanacak eylül imalat PMI'nın da 50'nin altında kalmaya devam etmesi durumunda endekste düşüş eğilimi sürebilir. Diğer yandan, risklerin bir süredir fiyatlanması endekste aşağı yönlü riskleri sınırlayabilir. Özetle en azından perşembe günkü enflasyon verisine kadar endekste kısmi aşağı eğilimli hareket sürebilir. Yurtdışında ise dün Fed Başkanı Powell, faizleri hızlı şekilde indirmede acele etmeyeceklerini söylerken, borsalar kapanışa doğru gelen alımlarla artı bölgede günü tamamladı. Bu hafta tarım dışı istihdam başta olmak üzere ABD'de açıklanacak veriler, Fed'e yönelik faiz indirim beklentilerini şekillendirebilir. Bugün ise PMI rakamları, JOLTS verisi, inşaat harcamaları takip edilecek. Avrupa genelinde ise PMI verileri ile Euro Bölgesi öncü TÜFE rakamları izlenecek. Son olarak, bu sabahki fiyatlamalara bakıldığında, Hong Kong ve Çin'in kapalı olduğu Asya'da borsalarda genel olarak artılar daha fazla. Japon Nikkei ise %2 civarında primli. ABD vadelileri ise yatay bir seyir izlerken, paritelerde sınırlı hareketler var.

ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden Almanya'da eylül ayına ilişkin öncü TÜFE verileri açıklandı. Buna göre, Almanya'da manşet TÜFE, aylık bazda ağustosta %0,1 oranında düşüşün ardından eylül ayında yatay seyrederek (%0) beklentilerin (%0,1 artış) altında kaydedildi, yıllık bazda ise %1,9'dan %1,6 seviyesine gerileyerek Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti ve böylece ECB'nin %2 hedefinin altındaki seyrini sürdürdü, beklentiler ise %1,7 seviyesine gerilemesi yönündeydi. Ayrıca Almanya'da yıllık bazda çekirdek TÜFE ise eylül ayında %2,8'den %2,7 seviyesine hafif geriledi ve böylece Ocak 2022'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi.

İngiltere'de bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi nihai verileri açıklandı. İngiltere ekonomisi, 2024 yılının ilk çeyreğinde çeyreklik bazda %0,7 oranında büyümenin ardından ikinci çeyrekte büyüme hızı %0,6'dan %0,5 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edildi, yıllık bazda büyüme hızı ise %0,9'dan %0,7 seviyesine aşağı yönlü revize edildi, bununla birlikte 2022'nin üçüncü çeyreğinden bu yana en güçlü büyümeye işaret etti.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
 
ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan eylül ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verisi TSİ 16.45'te ve ISM imalat sanayi eylül ayı verisi TSİ 17'de takip edilecek. Öncü veriye göre eylül ayı imalat sektörü PMI verisi, yeni siparişlerde devam eden düşüşün etkisiyle 47,9'dan 47 seviyesine gerileyerek imalat sektöründe daralmanın hızlandığına ve bir yıldan uzun sürede en sert hızda daralmaya işaret etmişti, bununla birlikte son üç ayda daralmanın sürdüğünü göstermişti. ISM imalat sanayi endeksi ise ağustos ayında 46,8'den 47,2 seviyesine yükselerek imalat sanayinde daralmanın kısmi yavaşladığına işaret etmişti, bununla birlikte imalat sanayinin son beş ayda daralma bölgesinde seyrettiğini göstermişti.

ABD'de istihdam piyasası verilerinden, TSİ 17'de ağustos ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi izlenecek. Temmuz ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi, 7,91 milyondan 7,67 milyon seviyesine gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüşle Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti ve firmaların iş gücü talebinin kısmi yavaşladığına işaret etmişti. Açılan iş sayısının ağustosta 7,67 milyondan 7,66 milyon seviyesine gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

ABD'de konut piyasası verilerinden, ağustos ayı inşaat harcamaları verisi TSİ 17'de takip edilecek. İnşaat harcamaları, aylık bazda haziranda yatay seyrin (%0) ardından temmuzda %0,3 oranında gerileyerek konut piyasasında zayıflamaya işaret etmişti.
 
Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren eylül ayı HCOB imalat sektörü nihai PMI verileri takip edilecek. Öncü verilere göre, imalat PMI'lar, eylül ayında zayıf seyreden talebin etkisiyle bölge genelinde İngiltere hariç daralma bölgesinde seyretmişti. Bu kapsamda, imalat PMI'lar, eylül ayında Almanya'da 42,4'ten 40,3'e ve Euro Bölgesi'nde ise 45,8'den 44,8 seviyesine gerileyerek imalat sektöründe daralmanın hızlandığına işaret ederken, Fransa'da 43,9'dan 44'e yükselerek imalat sektöründe daralmanın hafif yavaşladığına işaret etmişti, buna karşın İngiltere'de ise 52,5'ten 51,5 seviyesine gerileyerek imalat sektöründe büyümenin yavaşladığına işaret etmişti. 

ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden Euro Bölgesi'nde eylül ayına ilişkin öncü TÜFE verileri TSİ 12'de açıklanacak. Eylül ayında Euro Bölgesi'nde aylık bazda manşet TÜFE'nin yatay (%0) seyretmesi ve yıllık bazda ise %2,2'den %1,8 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Yıllık bazda çekirdek TÜFE'nin ise eylül ayında %2,8'den %2,7 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da eylül ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI verisi takip edilecek. Ağustos ayı S&P Global/İSO Türkiye imalat sektörü PMI verisi, talep koşullarındaki zayıflık ve zorlu piyasa koşulları kapsamında, hem yeni siparişlerde hem de üretimde yavaşlamanın sürmesinin etkisiyle 47,2'den 47,8 seviyesine yükselişle imalat sektöründe daralmanın kısmi yavaşlayarak sürdüğüne işaret etmişti, bununla birlikte son beş ayda 50 eşik seviyesinin altında daralma bölgesindeki seyrini sürdürmüştü.

Şirket haberleri

Eczacıbaşı İlaç (ECILC, Negatif): 2024'ün 2. çeyrek finansallarına göre Şirket'in ana ortaklık net dönem zararı 342mn TL olarak açıklanmıştır. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %12,6 oranında azalarak 1.653mn TL'ye gerilerken, brüt kar 672mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 16,9 puan azalarak %40,7 olarak hesaplanmaktadır. Diğer taraftan operasyonel giderler %0,1 oranında artarak 646mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net gelirler 108mn TL'yi göstermiştir. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı yıllık %86 oranında gerileyerek 135mn TL olarak kaydedilmiştir. 2Ç2024'te Şirket'in FAVÖK'ü 119mn TL olmuştur. Bu dönemde Şirket yatırım faaliyetlerinden net 38mnTL gelir kaydedilmiştir. Finansman tarafında net giderler 180mn TL'yi göstermiştir. 324mn TL'lik parasal kayıp (2Ç2023 döneminde 552mn TL parasal kayıp) yazılmıştır. 120mn TL'lik vergi gelirinden sonra ana ortaklık net dönem zararı 342mn TL'yi göstermiştir.

2. çeyrek zararıyla beraber şirketin 6 aylık ana ortaklık net dönem karı 146mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 650mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.

İpek Enerji (IPEKE, Nötr): 2024'ün 2. çeyrek finansallarına göre Şirket'in ana ortaklık net dönem karı 14mn TL olmuştur. 2023'ün aynı döneminde ise 144mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %19,2 oranında azalarak 2.151mn TL'ye gerilerken, brüt kar %6 artarak 643mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise %12,7 oranında azalararak 507mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net giderler 262mn TL'yi göstermiştir. Geçen yılın aynı döneminde 491mn TL gider kaydedilmişti. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet zararı 126mn TL olurken, 2Ç2024'de Şirket'in FAVÖK'ü 601mn TL olmuştur. Bu dönemde Şirket, yatırım faaliyetlerinden 997mn TL gelir yazmıştır, geçen yılın aynı döneminde 2.747mn TL gelir elde edilmişti. Finansman tarafında ise net giderler 96mn TL'yi göstermiştir. Geçen yılın aynı döneminde 10mn TL finansman gideri kaydedilmişti. 1.720mn TL'lik parasal kayıp (2Ç2023 döneminde 1.033mn TL parasal kayıp) kaydedilmiştir. 946mn TL'lik vergi geliri sonrasında 13mn TL azınlık payları çıkınca ana ortaklık net dönem karı 14mn TL'yi göstermiştir.

2. çeyrek karıyla beraber şirketin 6 aylık ana ortaklık net dönem zararı 186mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 38mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti.

Karsan Otomotiv (KARSN, Sınırlı Negatif): 2024'ün 2. çeyrek finansallarına göre Şirket'in ana ortaklık net dönem zararı 285mn TL olmuştur. 2023'ün aynı döneminde ise 270mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %7 oranında artarak 2.321mn TL'ye yükselirken, brüt kar 577mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise %12,4 oranında artarak 327mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net giderler kur farkı kaynaklı 53mn TL'yi göstermiştir. Geçen yılın aynı döneminde 879mn TL gelir elde edilmişti. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı 197mn TL olurken, 2Ç2024'de Şirket'in FAVÖK'ü 374mn TL olmuştur. Bu dönemde Şirket, yatırım faaliyetlerinden 223mn TL gider yazmıştır, geçen yılın aynı döneminde 47mn TL gelir elde edilmişti. Finansman tarafında ise net giderler 359mn TL'yi göstermiştir. Geçen yılın aynı döneminde 1.275mn TL finansman gideri kaydedilmişti. 48mn TL'lik parasal kazanç (2Ç2023 döneminde 21mn TL parasal kayıp) kaydedilmiştir. 55mn TL'lik vergi geliri sonrasında ana ortaklık net dönem zararı 285mn TL'yi göstermiştir.

2. çeyrek zararıyla beraber şirketin 6 aylık ana ortaklık net dönem zararı 280mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 238mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti.

Koza Anadolu (KOZAA, Nötr): 2024'ün 2. çeyrek finansallarına göre Şirket'in ana ortaklık net dönem zararı 23mn TL olmuştur. 2023'ün aynı döneminde ise 280mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %19,4 oranında azalarak 2.148mn TL'ye gerilerken, brüt kar %24,7 azalarak 612mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise %3 oranında azalararak 525mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net giderler 246mn TL'yi göstermiştir. Geçen yılın aynı döneminde 490mn TL gider kaydedilmişti. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet zararı 159mn TL olurken, 2Ç2024'de Şirket'in FAVÖK'ü 554mn TL olmuştur. Bu dönemde Şirket, yatırım faaliyetlerinden 992mn TL gelir yazmıştır, geçen yılın aynı döneminde 2.774mn TL gelir elde edilmişti. Finansman tarafında ise net giderler 104mn TL'yi göstermiştir. Geçen yılın aynı döneminde 10mn TL finansman gideri kaydedilmişti. 1.734mn TL'lik parasal kayıp (2Ç2023 döneminde 1.184mn TL parasal kayıp) kaydedilmiştir. 946mn TL'lik vergi geliri sonrasında 36mn TL azınlık payları çıkınca ana ortaklık net dönem zararı 23mn TL'yi göstermiştir.

2. çeyrek zararıyla beraber şirketin 6 aylık ana ortaklık net dönem zararı 363mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 37mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti.

Yeo Teknoloji (YEOTK, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 2024 yılı ikinci çeyrek ana ortaklık net dönem karı 41mn TL ile 2023 yılının aynı döneminin %51,5 altında gerçekleşmiştir. Şirketin satış gelirleri 2Ç2024 döneminde 2Ç2023'e göre %89,4 oranında artmış ve 1.768mn TL olmuştur. Aynı dönemde şirketin brüt karı %213,7 oranında artarak 582mn TL'ye ulaşmıştır. Brüt kar marjı ise yıllık 13 puan artışla %32,9 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde faaliyet giderleri %65,6 oranında artmış ve 140mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise 2Ç2024'te net 88mn TL gider kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 354mn TL faaliyet karı oluşmuştur. 2Ç2023'te 94mn TL faaliyet karı kaydedilmişti. Faaliyet karı marjı 10 puan artışla %20 olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, 2Ç2024 FAVÖK'ü ise 458mn TL'yi göstermiştir. FAVÖK marjı 14,3 puan artışla %25,9 seviyesinde gerçekleşmiştir. Şirketin yatırım faaliyetlerinden net gelirleri 35mn TL'yi göstermiştir. Net finansman giderleri 2Ç2024'te 128mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2Ç2023'te 36mn TL net finansman geliri kaydedilmişti. Aynı dönemde 177mn TL parasal kayıp (2Ç2023: 38mn TL parasal kayıp) ve 60mn TL'lik vergi gideri sonrasında 2Ç2024 ana ortaklık net dönem karı da 41mn TL olarak gerçeklemiştir.

2. çeyrek karıyla beraber şirketin 6 aylık ana ortaklık net dönem karı yıllık %100,5 oranında yükselişle 308mn TL olmuştur.

Akbank (AKBNK, Nötr): Akbank, son zamanlarda çeşitli yayın organları ve sosyal medya kanallarında paylaşılan ve bazı müşterilerinin uğradığı belirtilen dolandırıcılık mağduriyetlerine istinaden, “Bankamızın sistemlerinde güvenlik açığı ve/veya veri sızıntısı bulunduğuna dair iddialar kesinlikle asılsızdır.” açıklamasında bulundu. (Kaynak: AA)

Öte yandan, Banka takipteki kredi alacak portföyünün 1.710mn TL tutarındaki kısmını toplam 565mn TL bedel karşılığında satmıştır.

Cw Enerji (CWENE, Nötr): Şirket ile yurt içerisinde yerleşik bir müşterisi arasında, arazi tipi GES kurulumu gerçekleştirmek amacıyla KDV Hariç 13mn USD tutarında sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu projenin, 2025 yılının ikinci çeyreğinin sonuna kadar tamamlanması planlanmaktadır.

Turkcell İletişim (TCELL, Nötr): 29.05.2024 tarihli özel durum açıklamsı çerçevesinde, China Development Bank ile toplam 2,46 milyar RMB kredi paketinin ilk dilimi olan 1,23 milyar RMB (yaklaşık 157mn EUR karşılığı) tutarlı kredi anlaşması imzalanmıştır.

Petkim (PETKM, Sınırlı Negatif): Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, yaptığı değerlendirme sonucunda Şirketin kredi notunu “B-“den “CCC+” seviyesine indirmiştir.

Reeder Teknoloji (REEDR, Negatif): 2024'ün 2. çeyrek finansallarına göre Şirket'in ana ortaklık net dönem zararı 369mn TL olarak açıklanmıştır. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %31,6 oranında azalarak 408mn TL'ye gerilerken, brüt kar 235mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 1,3 puan azalarak %57,6 olarak hesaplanmaktadır. Diğer taraftan operasyonel giderler %36 oranında artarak 191mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net giderler 4mn TL'yi göstermiştir. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı yıllık %89,2 oranında gerileyerek 40mn TL olarak kaydedilmiştir. 2Ç2024'te Şirket'in FAVÖK'ü 108mn TL olmuştur. Bu dönemde Şirket yatırım faaliyetlerinden net 20mnTL gider kaydedilmiştir. Finansman tarafında net giderler 106mn TL'yi göstermiştir. 253mn TL'lik parasal kayıp (2Ç2023 döneminde 20mn TL parasal kayıp) yazılmıştır. 52mn TL'lik vergi giderinden sonra ana ortaklık net dönem zararı 369mn TL'yi göstermiştir.

2. çeyrek zararıyla beraber şirketin 6 aylık ana ortaklık net dönem zararı 607mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 511mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Banka tarafından piyasa koşullarına bağlı olarak 5,25 yıl vadeli, USD cinsinden, ''Sürdürülebilir Tahvil'' işlemi yapılması planlandığı ve Banka tarafından söz konusu işlem için uluslararası bankalardan oluşan konsorsiyuma yetki verildiği duyurulmuştu. Bu kapsamda; sürdürülebilir tahvil ihracına ilişkin uluslararası tahvil yatırımcılarından talep toplama süreci tamamlanmış olup; nominal tutarı 500mn USD, itfa tarihi 7 Ocak 2030 olan sabit faizli, 5,25 yıl vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli tahvil ihracı gerçekleştirilmiştir. Söz konusu işlemin getirisi %6,95, kupon oranı %6,875 olarak belirlenmiştir.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.