Kararlılık için çok güçlü sinyal

Türkiye Merkez Bankası, kötüleşen enflasyon görünümünü gerekçe göstererek dün hem de seçimlerden 10 gün önce, beklenmedik bir şekilde politika faizini %45’den %50’ye yükseltti ve enflasyonda ciddi ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde daha da sıkılaştırma sözü verdi.

Kararlılık için çok güçlü sinyal
Yayınlama: 22.03.2024
2.432
A+
A-

Türkiye Merkez Bankası, kötüleşen enflasyon görünümünü gerekçe göstererek dün hem de seçimlerden 10 gün önce, beklenmedik bir şekilde politika faizini %45’den %50’ye yükseltti ve enflasyonda ciddi ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde daha da sıkılaştırma sözü verdi. Bu adım TCMB’nin bağımsız ve fiyat artışlarıyla mücadele etmeye kararlı olduğunun bir işareti olarak gördük. Diğer taraftan da Bakan Şimşek ve Merkez Bankasının yaklaşan seçim olsun ya da olmasın daha agresif olma kapasitesine sahip olduğunu görüyoruz ki bu da seçim sonrası için yapılan spekülasyonların önüne set çekmiştir.

Açıklamada, yine “Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş gözlenene ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınlaşana kadar sıkı parasal duruş sürdürülecek” denildi.

Merkez bankası, sıkılaştırma hamlesini güçlendirmek, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınmasını hızlandırmak için, politika operasyonel çerçevesini de ayarlayarak gecelik borç alma ve borç verme faizlerini repo faiz oranının 300 baz puan altında ve üstünde belirledi. Bu daha önce 150 baz puandı, yani gecelik fonlama oranı artık likidite koşullarına bağlı olarak %53'e kadar çıkabiliyor.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) ise piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranlarını 16 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25'te sabit bıraktı. Karar 8/1 alındı ki bu bize daha önce faiz oranlarının yükseltilmesi çağrısında bulunan iki yetkili tutumlarını değiştirdiğini göstermektedir.

Boe Başkanı Bailey, “enflasyonun düştüğüne dair cesaret verici işaretlerin daha fazla” olduğunu ancak aynı zamanda BoE'nin ekonomideki fiyat baskılarının tamamen kontrol altında olduğuna dair daha fazla kesinliğe ihtiyacı olduğunu da belirterek, henüz faiz oranlarını indirebileceğimiz noktada değiliz ancak işler doğru yönde ilerliyor” dedi.

BoE, enflasyonun kalıcılığına ilişkin temel göstergelerin hâlâ yüksek olduğunu söyledi. Ayrıca, Britanya'nın işgücü piyasasının biraz daha gevşemeye ve yüksek borçlanma maliyetlerinin ekonomi üzerinde baskı oluşturduğuna dair işaretlere rağmen nispeten sıkı kaldığını belirtti.

BoE, maliye bakanı Jeremy Hunt'ın bu ay akaryakıt vergisini bir kez daha dondurma kararının etkisiyle enflasyonun ikinci çeyrekte %2 hedefinin altına düşmesini beklediğini söyledi.

İsviçre Merkez Bankası ise dün ana faiz oranını 25 baz puan düşürerek %1,50'ye çekti. Bu sürpriz hamle, onu enflasyonla mücadele amaçlı sıkı para politikasını geri çeken ilk büyük merkez bankası yaptı. ya da SNB, enflasyona karşı zafer ilan eden ilk merkez bankası oldu diyebiliriz. Bu adım, İsviçre enflasyonunun Şubat ayında %1,2'ye düşmesinin ardından geldi; fiyat artışları art arda dokuzuncu ayda SNB'nin %0-2 hedef aralığı dahilinde gerçekleşti.

Avrupa Merkez Bankası'nın bu ayın başında faiz oranlarını sabit tutmasının ardından ilk borçlanma maliyeti indirimini Haziran ayında yapması bekleniyor.

ABD Merkez Bankası da gösterge faiz oranını değiştirmemiş ve bu yıl üç indirime yönelik görünümünü korumuştu.

ABD dolar endeksi üst üste ikinci hafta yükselişini sürdürerek %0,5 artışla 103,94'e yükseldi. Dolar karşısında euro bu hafta yaklaşık %0,2 kayıpla bir yıldır 1,0862$'da tuttuğu aralığın ortasına geldi.

Manşette öne çıkanlar

Bursa’da iş dünyasıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2026 yılında tek haneli enflasyona yeniden ulaşılacağını söyledi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Şubat rakamları açıklandığında cari işlemler açığımızın 32 milyar dolar civarına düştüğünü hep birlikte göreceğiz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Türkiye Petrolleri AO Genel Müdürlüğü'ne (TPAO) Marmara Denizi'nde belirlenen alanlar için 3 petrol arama ruhsatı verdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin ardından 9 büyükşehir belediyesi için de kredi notlarını yükseltti. Fitch'den yapılan açıklamaya göre, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Manisa, Mersin, Muğla ve Konya büyükşehir belediyelerinin kredi notu “B”den “B+”ya çıkarıldı.

Goldman Sachs, TCMB'nin 500 baz puanlık faiz artırımının enflasyon ve değer kaybı beklentilerine yönelik tek seferlik bir ayarlama olduğunu ve bir faiz artırım döngüsünün başlangıcı olmadığını belirtti.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), IC Enterra Yenilenebilir Enerji'nin ilk halka arzına onay verdi.

Türkiye ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) arasında Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Bildirisi imzalandı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “KİK üyelerinin toplam GSYH'si 2,4 trilyon doların üzerinde. Özel sektörümüze yeni imkanlar açmaya çalışıyoruz” dedi.

İspanyol-Alman çok uluslu şirketi Nordex Group, 2025’te Türkiye'de 1 gigavat rüzgâr santrali kurulumu ile 1 milyar euroluk yatırım yapmayı hedefliyor. Nordex Group Üst Yöneticisi Jose Luis Blanco, “Türkiye'deki rüzgâr enerjisi sektörü devletin de oluşturduğu destekleyici politikalarla gelişti” dedi.

Enerjisa Üretim ve dünya çapında yenilenebilir enerji çözümleri sunan türbin üreticisi Enercon, İspanya’nın Bilbao kentinde gerçekleşen WindEurope etkinliğinde YEKA – 2 projeleri içerisinde yer alan Muğla etabının 250 MW’lık türbin sipariş sözleşmesini imzaladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi başta olmak üzere yapılacak yeni yatırımlarla Adana’yı Türkiye’de kimya sektörünün başkenti hâline getireceklerini söyledi.

Kaynak A1 Capital


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.