Sanayi Odası Başkanları, sanayicilerin sorunlarını, üyelerin taleplerini ve bölgesel ve küresel gelişmeleri istişare etmek üzere bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, ekonomik programların desteklenmesi, üretim kapasitesinin ve istihdamın korunması, özel sektörün korunması ve vergi adaleti konuları ele alındı.
Makroekonomik Programı Destekliyoruz
Sanayi Odası Başkanları, ekonominin artan küresel ve bölgesel risklerle oldukça zorlu bir süreçten geçtiğini belirterek, para politikalarında ve finansal istikrar anlamında atılan adımları desteklediklerini ifade etti. Başkanlar, enflasyonla mücadelede kalıcı sonuçlar elde etmeyi umduklarını vurguladı. Fiyat istikrarı olmadığında rekabet gücünün düştüğünü, maliyetlerin yönetilemediğini ve bütçelerin yapılamadığını belirten Başkanlar, herkesin elini taşın altına koyması gereken bir dönemden geçildiğine inandıklarını söylediler.
Üretim Kapasitesini ve İstihdamı Korumalıyız
Toplantıda, uzun yılların emeği ve milyarlarca liralık yatırımla oluşturulan üretim kapasitesinin ve istihdamın korunmasının büyük önem taşıdığı ifade edildi. Ticari krediler üzerindeki büyüme sınırının kaldırılması ve reel sektörde finansmana erişimin kolaylaştırılması gerektiği vurgulandı. Özellikle son aylarda yerinde sayan KOBİ kredilerinin en az enflasyon oranında artması gerektiği belirtildi. İstihdam sorunlarının çözümü için ücretler üzerindeki vergi ve prim yüklerinin OECD ortalamalarına çekilmesi, mesleki eğitim ile gençlerin istihdama yönlendirilmesi ve kamu-özel sektör işbirliğinin geliştirilmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca, küresel ticaret savaşlarına karşı tedbirlerin alınması ve şirketlerin yurtdışı kaynaklı haksız rekabete karşı korunması gerektiği vurgulandı.
Şirketlerimizi Bu Süreçte Yıpratmamalıyız
Özel sektörün Türkiye’nin büyümesi için yatırıma, istihdama ve ihracata devam ederken, bazı basın yayın organları ve sosyal medya hesaplarında şirketlere yönelik haksız ithamların yapıldığı belirtildi. Bu şirketlerin kayıt dışına kaymadan, vergi mevzuatına uygun şekilde faaliyet gösterdiği ve Yeminli Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi denetimlerine tabi olduğu vurgulandı. Basında, şirketlerin özel durumlarını ve tabi oldukları düzenlemeleri dikkate almadan yapılan haberlerin kamuoyunu yanılttığı ve sanayi işletmelerinin itibarını zedelediği ifade edildi. Ülkemize yatırım yapan, binlerce istihdam sağlayan ve ihracatla ülkemize düzenli döviz geliri sağlayan şirketlere yönelik bu haksız yorumların art niyetli olduğu değerlendirildi.
Vergi Adaleti ve Kayıt Dışılıkla Mücadele Öncelik Olmalı
Şirketlerin sadece vergi levhalarındaki rakamlara bakarak o şirketin ödemesi gereken vergiden daha az vergi ödediğini iddia etmenin hakkaniyetli olmadığı belirtildi. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve vergi adaletinin sağlanması için gerekli tüm adımların atılması gerektiği ifade edildi. Vergi politikalarında önceliğin kayıt dışılıkla ve kayıt dışılığın yol açtığı haksız rekabetle mücadele olması gerektiği belirtildi. Vergi sisteminin daha şeffaf ve adil bir yapıya kavuşması beklentisi dile getirildi.
Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI