ABD’de çarşamba günü eylül ayına ilişkin ÜFE, perşembe ise TÜFE rakamları açıklanacak. ÜFE ağustosta aylık %0,7, yıllık %1,6 arttı. Çekirdek ÜFE aylık %0,2, yıllık %2,2 artmıştı.
09 Ekim 2023 Pazartesi Türkiye; İSO Türkiye İhracat İklimi Endeks (Eylül) Almanya; Sanayi Üretimi (Ağustos) Euro Bölgesi; Sentix Yatırımcı Güven Endeksi (Ekim)
10 Ekim 2023 Salı Türkiye; Sanayi Üretimi (Ağustos), İş gücü İstatistikleri (Ağustos)
11 Ekim 2023 Çarşamba Türkiye; Cari İşlemler Dengesi (Ağustos), Perakende Satış Hacmi (Ağustos) ABD; ÜFE (Eylül), FOMC Toplantı Tutanakları
12 Ekim 2023 Perşembe Japonya; ÜFE (Eylül) İngiltere; İmalat Sanayi Üretimi (Ağustos) ABD; TÜFE (Eylül)
13 Ekim 2023 Cuma Çin; TÜFE/ÜFE (Eylül) Euro Bölgesi; Sanayi Üretimi (Ağustos) ABD; Michigan Tüketici Güven Endeksi (Ekim-Öncü)
– Bu hafta, ABD, Çin ve Japonya’nın enflasyon verileri, Fed’in son para politikası toplantısının tutanakları ve Almanya sanayi üretimi küresel piyasaların gündeminde olacak. Ayrıca, ABD’de büyük bankaların finansalları ile 3Ç23 bilanço dönemi başlıyor.
ABD’de çarşamba günü eylül ayına ilişkin ÜFE, perşembe ise TÜFE rakamları açıklanacak. ÜFE ağustosta aylık %0,7, yıllık %1,6 arttı. Çekirdek ÜFE aylık %0,2, yıllık %2,2 artmıştı. Piyasanın tahmini ÜFE’nin eylülde aylık %0,4, çekirdek ÜFE’nin aylık %0,2 arttığı yönünde. TÜFE tarafında artış ağustosta aylık %0,6, yıllık %3,7 idi. Çekirdek TÜFE aylık %0,3 yıllık %4,3 artmıştı. Piyasanın tahmini TÜFE’nin eylülde aylık %0,3 yıllık %3,6 arttığı yönünde. Çekirdek TÜFE’nin aylık %0,3, yıllık %4,1 arttığı tahmin edilmektedir.
Ayrıca, ABD’de çarşamba günü son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanakları yayımlanacak. Fed, 19-20 Eylül toplantısında politika faizini piyasa beklentilerine paralel olarak %5,25-5,50 aralığında sabit tutmuştu. Bununla birlikte sözlü yönlendirme beklenmedik ölçüde şahin idi. Bu yıl sona ermeden faiz artırımına gidilebileceği sinyali verilirken gelecek yıla ilişkin faiz indirimi projeksiyonları azaldı. Politika yapıcıların 2023 için faiz tahmini %5,6 seviyesinde kalırken 2024 yılı için faiz tahmini %4,6 seviyesinden %5,1’e yükseldi. Faizlerin beklenenden daha uzun bir süre boyunca daha yüksek seviyelerde kalabileceğine yönelik mesajlar piyasalardaki risk iştahının azalmasına neden olurken ABD doları ve Hazine tahvillerinin faizlerinde yukarı yönlü bir hareketi desteklemişti. Fed tutanakları, politika yapıcıların, faiz artırımlarının sürmesi ile ekonomiyi negatif etkileyebilecek aşırı sıkılaştırma riski arasındaki dengeye ilişkin değerlendirmelerine daha fazla ışık tutabilir.
Japonya’da perşembe günü eylül ÜFE rakamları takip edilecek. ÜFE ağustosta aylık %0,3, yıllık %3,2 artmıştı. Japonya’da bazda ÜFE artışı bu yılın başından beri kademeli olarak düşüş eğiliminde. Eylülde aylık %0,1, yıllık %2,3 artış olduğu tahmin ediliyor. Haftanın son işlem günü Çin’in enflasyon verileri açıklanacak. Çin ana kara piyasaları tatil nedeniyle geçen hafta boyunca kapalıydı. Çin’de TÜFE ağustosta aylık %0,3, yıllık %0,1 artarken ÜFE yıllık bazda %3,0 azalmıştı.
ABD’de büyük bankaların finansallarıyla 3Ç23 bilanço dönemi başlıyor. Haftanın son işlem gününde JPMorgan Chase, BlackRock, Citigroup ve Wells Fargo bilançoları takip edilecek.
– Yurt içinde piyasaları yoğun bir veri ve haber akışı bekliyor. Haftanın ilk işlem gününde İstanbul Sanayi Odası (İSO) eylül ayı Türkiye ihracat iklimi endeksini açıklayacak. Ağustosta ihracat iklimi son yedi aylık dönemin ilk bozulmasını kaydederken endeks 50,3 puandan 49,1 puan ile eşik değerin altına gerilemişti. Zayıflık genellikle Avrupa’da yoğunlaştı.
Salı günü TÜİK, ağustos ayı sanayi üretimi ve iş gücü istatistiklerini yayımlayacak. Sanayi üretimi temmuzda aylık %0,4, yıllık %7,4 artmıştı. İş gücü istatistikleri tarafında, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı ağustosta %9,4 seviyesinde gerçekleşti. Genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %18,0 oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı %22,7 oldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) çarşamba günü ağustos ayı Ödemeler Dengesi Gelişmelerini yayımlayacak. Cari işlemler dengesi temmuzda 5,47mlr USD açık verdi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 717mn USD fazla vermişti. Aynı gün, TÜİK’in perakende satış endeksleri takip edilecek. Perakende satış hacmi temmuzda aylık %2,7, yıllık %31,0 arttı. Ayrıca, çarşamba günü, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, Fas'ın Marakeş kentinde yapılacak Dünya Bankası Grubu (WBG) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yıllık toplantıları kapsamında uluslararası fonlar ve yatırım bankalarıyla bir araya gelecek.
Geçtiğimiz Hafta Ne Oldu?
– Avrupa hisse endeksleri geçen hafta %0,07-3,32 aralığında düşerek negatif bir görünüm ortaya koydu. Almanya’da DAX Endeksi %1,02, İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %1,49 ve Fransa’da CAC 40 Endeksi %1,05 düştü. EUR/USD paritesi temmuz ayı ortasından bu yana ilk defa sınırlı artışla haftayı pozitif kapatarak 1,059 seviyesine yükseldi. Buna karşın Dolar Endeksi (DXY) 106,1 puana geriledi. Geçtiğimiz hafta dünya genelinde eylül ayı nihai imalat PMI verileri açıklandı. İmalat PMI Almanya’da 39,6, İngiltere’de 44,3 ve Euro Bölgesi’nde 43,4 olarak ölçümlendi. Özetle, Avrupa’da imalat sektörü belirgin bir şekilde eşik değerin altında kalmaya devam etti. Euro Bölgesi’nde ağustos ayı üretici enflasyonu verileri açıklandı. ÜFE aylık bazda %0,6 artış ve yıllık bazda %11,5’lik düşüşle beklentilere paralel gerçekleşti.
– ABD hisse endekslerinde karışık fiyatlamalar hâkim oldu. Nasdaq Bileşik Endeksi %1,60 artışla 13.431 puana ve S&P 500 Endeksi %0,48 artışla 4.308 puana ulaştı. Dow Jones Endeksi ise %0,30 düşüşle 33.407 puana indi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 22,8bp artışla yukarı yönlü hareketini sürdürerek %4,80’e yükseldi. ABD’de eylül ayına ilişkin istihdam verileri yayımlandı. ADP özel sektör istihdamı 89 bin artışla piyasanın 150 binlik beklentisinin altında kaldı. Öte yandan tarım dışı istihdamın 170 bin artması beklenirken 336 bin arttı. İşsizlik oranının %3,7’ye gerilediği tahmin edilirken %3,8’de sabit kaldığı görüldü. Ortalama saatlik kazançlar ise aylık %0,2 ve yıllık %4,2 artışla beklentilerin hemen altında yer aldı. Böylece eylül ayı verileri karışık bir istihdam piyasası görünümüne işaret etti. Ülkedeki JOLTS açık iş sayısı ağustosta 9,61 milyona yükselerek piyasa beklentilerini geride bıraktı. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre dış ticaret açığı ağustosta aylık %9,9 azalarak 58,3mlr USD’ye indi. Böylece dış ticaret açığı Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.
– Kıymetli madenlerden ons altın %0,91 değer kaybederek 1.832USD’ye geriledi. Emtia grubundan Brent petrol %8,73 sert düşüşle varil başına 84USD’den işlem gördü.
– BIST100 Endeksi geçen hafta 8.179-8.562 puan aralığında işlem gördü. Endeks haftayı %1,56 artışla 8.464 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 755,88 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. USD/TRY kuru %0,74 artışla 27,61 TL’ye ve EUR/TRY kuru %0,82 artışla 29,23 TL’ye yükseldi. Gram altınsa 1.625 TL seviyesinde stabil kaldı. TÜİK eylül ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı. Verilere göre yıllık TÜFE %61,53 ile bu yılın en yüksek seviyesine çıktı. Aylık TÜFE ise %4,75 seviyesinde yer aldı. Böylece aylık ve yıllık TÜFE beklentilerin hemen altında oluştu. Aylık ile yıllık ÜFE sırasıyla %3,40-%47,44 oldu. Akabinde TCMB eylül ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı. Değerlendirmede; üniversite ücreti, okul servisi ve yurt ücreti gibi eğitimle bağlantılı kalemlerin yüksek fiyat artışları ile öne çıktığını belirten TCMB, kirada süregelen yükseliş eğiliminin güçlendiğini de ifade etti. Enerji fiyatlarına da vurgu yapılarak enerji grubu fiyat artışında başta ham petrol olmak üzere enerji emtia fiyatlarındaki gelişmelerin etkili olduğu belirtildi. Ayrıca TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, TBMM plan ve bütçe komisyonunda bir sunum gerçekleştirdi. Erkan, ‘Fiyat istikrarı temel amacımız doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz.’ dedi.
Kaynak Piramit Menkul
SANAYİ HABER AJANSI