7 Bin Lira Üzeri Ödemelerde Yeni Dönem Başladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle daha etkin mücadele edebilmek amacıyla, 7 bin lira üzerindeki mal veya hizmet alımlarına ait ödemelerin banka ve finans kurumları aracılığıyla yapılmasını zorunlu kılan bir düzenlemeyi yürürlüğe koydu. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı ve bugünden itibaren geçerli olacak.

7 Bin Lira Üzeri Ödemelerde Yeni Dönem Başladı
Yayınlama: 18.10.2024
0
A+
A-

Yeni düzenleme kapsamında, vergi mükellefi olmayan tüketiciler de vergi mükellefleriyle yapacakları 7 bin lira üzerindeki ödemelerini banka, finans kurumları veya PTT aracılığıyla gerçekleştirmek zorunda kalacak. Bu zorunluluğa uymayan taraflara, hem ödeme yapan hem de ödeme alan olmak üzere, ayrı ayrı cezai işlem uygulanacak.

Vergi Mükellefi Olmayanlar da Dahil Edildi

Düzenlemeye göre, vergi mükellefi olmayan kişilerin de mal veya hizmet alımlarında tevsik zorunluluğuna uymaları gerekecek. 7 bin lira üzerindeki ödemeler, banka veya finans kurumları aracılığıyla yapılmadığı takdirde, hem alıcıya hem de satıcıya ceza kesilecek. Ödemeyi yapan kişinin vergi mükellefi olup olmaması ise dikkate alınmayacak.

Banka Hesabı Olmayanlar Ne Yapacak?

Banka hesabı ya da kredi kartı olmayan kişilerin de 7 bin lira üzerindeki ödemelere ilişkin tevsik zorunluluğunu yerine getirmeleri gerekiyor. Bu kişilerin ödemelerini banka şubeleri, PTT veya ATM’ler aracılığıyla satıcıların hesaplarına yapmaları durumunda tevsik yükümlülüğü yerine getirilmiş sayılacak. Ancak nakit olarak yapılan ödemelerde, satıcı bu bedeli kendi banka hesabına yatırsa bile ceza uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Herhangi bir banka hesabı bulunmayan veya kredi kartı kullanmayan bir tüketici, 15 bin lira tutarındaki bir malın bedelini satıcının banka hesabına yatırırsa, alıcıya ve satıcıya ceza uygulanmayacak. Ancak bu bedeli nakit olarak öderse, her iki tarafa da cezai işlem yapılacaktır,” denildi.

Yeni düzenleme, özellikle kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi güçlendirmeyi ve vergi gelirlerinin tabana yayılmasını amaçlıyor.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.