Bakan Kacır, OPINA Projesi’nin açılışına katıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu Projesi’nin (OPINA) açılış töreninde konuştu.

Bakan Kacır, OPINA Projesi’nin açılışına katıldı
Yayınlama: 09.05.2024
8
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında 5 milyon avro bütçe ile hayata geçirilen Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu Projesi’ne (OPINA) ilişkin, “Mobilite ekosistemimizin geliştirdiği ürün ve hizmetler için ihtiyaç duyulan test, entegrasyon ve sertifikasyon altyapısını sağlayan merkezi hayata geçiriyoruz. Yazılımları sanal simülasyonlarla test eden, herkese açık bir inovasyon platformu sunan merkezimizin uluslararası akreditasyon alarak regülasyon testlerinin ülkemizde yapılması amacıyla gerekli çalışmaları da hızla gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Kacır, bu merkezin, otonom ve haberleşen araç teknolojileri geliştiren, ulusal ve uluslararası kuruluşlara altyapı desteği sunacağını belirterek, şunları söyledi:

''Küresel otomotiv sektörü büyük bir değişim ve dönüşüm içerisinde. 35,7 milyar dolar ihracatımız ve 500 bine yakın istihdamla ekonomimizin kritik sektörlerinden Türk otomotiv sanayi; güçlü Ar-Ge ve inovasyon ekosistemimizle, nitelikli insan kaynağımızla, ana sanayi ve yan sanayisiyle bu dönüşümü göğüslüyor.

Bakanlığımız ve bağlı kuruluşlarımızla Türkiye'yi elektrikli, bağlantılı, otonom araç ve teknolojilerin üretiminde küresel bir cazibe merkezi haline getirmek için tüm imkanlarımızı seferber etmeye devam ediyoruz. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programıyla mobilite sektöründe toplam büyüklüğü 32 milyar lirayı aşan 38 yatırım projesini destekliyoruz.''

Türkiye'de yeni mobilite ekosisteminin merkezi Bilişim Vadisi ve Togg iş birliğinde, elektrikli araç ve mobilite alanlarında yenilikçi girişimler için hızlandırma programı düzenlediklerini aktaran Kacır, ''Bu sektörde yenilikçi fikirlere ivme kazandırmayı hedefleyen programa bugüne kadar binden fazla teknoloji girişimimiz başvuru yaptı.'' dedi.

120’den fazla girişimin, OEM’ler, tedarikçiler ve Türkiye Mobilite Kümelenmesi’ne dahil kuruluşlarla iş birliği fırsatı yakaladığını belirten Kacır şöyle devam etti:

''Tabii otomotiv sektöründe güçlü bir üretim altyapısının olmazsa olmazı Ar-Ge ve inovasyon yetkinliği. Mobilite araç ve teknolojilerinde önümüzdeki dönemde nitelikli Ar-Ge çalışmalarına imza atarak yeni çözümler geliştirmek için; üniversitelerin akademik potansiyelini, insan kaynağı ve altyapısını girişimcilik kültürüyle buluşturmayı önemsiyoruz.''

Kacır, açılışı yapılan ve Avrupa Birliği (AB) destekli Bakanlığın Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında 5 milyon avro bütçe ile hayata geçirilen projeyle; mobilite ekosisteminin geliştirdiği ürün ve hizmetler için ihtiyaç duyulan test, entegrasyon ve sertifikasyon altyapısını sağlayan bir merkezi açmış olduklarını bildirdi.

Yazılımları sanal simülasyonlarla test eden, herkese açık bir inovasyon platformu sunan merkezinin uluslararası akreditasyon alarak regülasyon testlerinin Türkiye'de yapılması amacıyla gerekli çalışmaları da hızla gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kacır, ''OPINA ile önümüzdeki dönemde ülkemizdeki otonom ve bağlantılı araçların fiziki testlerine yönelik akıllı test pistini de devreye alacağız. Bu merkez; ülkemizin mobilite ekosisteminin dönüşümüne ve rekabetçiliğine çok önemli katkılar sağlayacak. Ülkemizden bu alanda başarılı girişimlerin, Turcorn’ların çıkmasına vesile olacak.'' sözleriyle açıklamasını tamamladı.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.