TÜBİTAK’ın 61. Kuruluş Yıldönümü Töreni: Bakan Kacır’dan Teknoloji ve İnovasyon Vurgusu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK’ın 61. kuruluş yıldönümü töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, Türkiye’nin teknoloji girişimciliğinde yeni başarı hikayeleri yazacağını belirterek, TÜBİTAK’ın bu süreçteki rolüne dikkat çekti.

TÜBİTAK’ın 61. Kuruluş Yıldönümü Töreni: Bakan Kacır’dan Teknoloji ve İnovasyon Vurgusu
Yayınlama: 24.07.2024
9
A+
A-

Bakan Kacır, TÜBİTAK’ın 1963 yılında ülkemizin bilim ve teknoloji politikalarına rehberlik etme amacıyla kurulduğunu hatırlattı ve son bir yılda gerçekleştirilen projelere vurgu yaptı. “Millî Teknoloji Hamlemizin birçok vitrin projelerinde TÜBİTAK’ın mührünü gördük. TÜBİTAK öncülüğünde ülkemizin ilk yerli ve millî haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’yı uzaya gönderdik,” dedi. Ayrıca, MODSİMMER TRUBA Veri Merkezi ve ARF Hesaplama Kümesi’nin özel sektör, kamu ve akademik çalışmalar için tahsis edildiğini belirtti.

Bakan Kacır, Millî Muharip Uçak (MMU) Kaan’ın entegre işlemci ünitesinin geliştirilmesiyle Türkiye’nin bu kabiliyete sahip birkaç ülkeden biri olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin ilk görüş içi havadan havaya füzesi BOZDOĞAN ve ilk görüş ötesi havadan havaya füzesi GÖKDOĞAN’ın envantere kazandırıldığını ifade etti.

Bakan Kacır, yeni çip üretim tesisinin temelinin yılın ikinci yarısında atılacağını açıkladı. Bu tesisle, çip tasarım ve üretiminde 110 nanometre teknolojisinden 65 nanometre teknolojisine geçiş yapılacağını ve başta elektrikli araçlar olmak üzere, birçok sektöre yerli ve millî çözümler sunulacağını belirtti.

TÜBİTAK’ın bilim, inovasyon ve araştırma ekosistemini harekete geçirmeye devam ettiğini söyleyen Kacır, son bir yılda sanayi Ar-Ge destekleri kapsamında 3 bin 654 projeye 4,2 milyar lira destek verildiğini açıkladı. Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında ise 175 milyon dolarlık finansmanın sanayicilerin yeşil dönüşüm odaklı projelerine tahsis edildiğini belirtti.

Yapay zekâ alanında milli ürün ve çözümler oluşturulması sürecinde aktif iş birliği modelleriyle Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı’nın açıldığını söyleyen Kacır, Türkiye Yüzyılı’nda teknoloji girişimciliğinin ekonomide yeni başarı hikayelerinin ana faktörü olacağına inandıklarını ifade etti.

Son bir yılda akademi ve kamu Ar-Ge desteği kapsamında 6 bin 231 projeye 6 milyar TL destek sağlandığını belirten Kacır, eklemeli imalat, yerli ilaç ve aşı, sürdürülebilir tarım, elektrikli araç, yenilenebilir enerji, döngüsel ekonomi ve kuantum gibi stratejik alanlarda yüksek teknoloji platformları kurulduğunu ve bu alanlardaki Ar-Ge faaliyetlerinin ticarileşmesine öncelik tanındığını söyledi.

Bilim insanı ve gençlere yönelik burs ve destek programları ile son bir yılda 91 bin 438 bilim insanı ve gence 3,1 milyar TL destek sağlandığını belirten Kacır, lisans düzeyindeki 3 bin bursiyerin araştırma ekosistemine erken yaşta dahil edildiğini söyledi. Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı kapsamında ise 171 nitelikli araştırmacının çalışmalarını Türkiye’de sürdürdüğünü açıkladı.

Gençlerin bilim ve teknoloji dünyasına adım atmalarını sağlamak amacıyla TÜBİTAK Ortaokul ve Lise Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları’na 41 bin 600’ün üzerinde proje ile 65 bin 500’e yakın öğrencinin katıldığını belirten Kacır, gençlerin bilim ve teknolojiye olan ilgisini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Son bir yılda 4 bin 133 bilim söyleşisiyle 620 binden fazla öğrencinin bilim insanlarıyla buluşturulduğunu belirten Kacır, 3 bin 284 bilim fuarı ile 250 bin öğrenci ve 3 milyon ziyaretçiye bilimsel farkındalık kazandırıldığını ifade etti. Ayrıca, 11 bilim merkezinin hizmete açıldığını ve 32 bilim merkezinin 3 milyon 540 bin ziyaretçi ağırladığını söyledi.

Bakan Kacır, 81 ilde kurulan 145 DENEYAP Teknoloji Atölyesi’nde 15 bin 910 öğrencinin eğitimlerinin devam ettiğini belirtti. TEKNOFEST bünyesinde TÜBİTAK katkısıyla 16 farklı kategoride yarışmalar düzenleneceğini açıkladı.

“Okullarımızı TÜBİTAK Kitaplarıyla Buluşturuyoruz Projesi” kapsamında 3 ilde 4 bin 931 okula 773 bin 540 popüler bilim kitabı dağıtıldığını belirten Kacır, TÜBİTAK Popüler Bilim Dergileri’nin abone sayısında yüzde 410 artışla 630 bine ulaştığını söyledi.

TÜBİTAK’ın bilim, teknoloji ve Ar-Ge alanında ülkemizin ihtiyaç ve hedeflerine cevap veren projeleri hayata geçirmedeki güçlü rolünü sürdüreceğini belirten Kacır, kuantum, nörobilim, opto-elektronik/fotonik, nanomalzemeler ve nükleer füzyon/fisyon gibi geleceğin teknolojilerine yatırım yapacaklarını ifade etti.

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal’ın da konuşma yaptığı törende, Bakan Kacır, Teknoloji Transferi ile kuruma katkı sağlayan, 2024 yılı için 25 çalışma yılını dolduran ve emekli olan personellere teşekkür belgesi takdim etti.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.