İstanbul, 12 Eylül (Hibya) – Ziraat Yatırım, dün ABD’de üç majör borsa endeksinin günü pozitif tarafta günü tamamladığını bildirdi.
Ziraat Yatırım’ın raporuna göre, dün ABD'de üç majör borsa endeksi günü pozitif tarafta günü tamamladı. Nvidia'nın %8 prim yaptığı (ABD tarafından Nvidia'nın Suudi Arabistan'a gelişmiş çip ihracatına izin verilebileceği gündeme geldi) günde Nasdaq teknoloji endeksi %2,2 oranında yükseliş kaydederek pozitif ayrıştı. Cuma günkü tarım dışı gibi dün enflasyon verisi (beklentilere paralel gerçekleşti) de önümüzdeki hafta yapılacak ve 25 baz puan indirim beklenen Fed toplantısına yönelik majör bir değişiklik yaratabilecek nitelikte değildi. Bugün ise ECB'den 25 baz puan faiz indirimi bekleniyor. Dünkü ABD kapanışının ardından Asya borsalarında bu sabah pozitif bir hava var. Japon Nikkei %3,5 civarında primliyken, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %1,5 civarında artıda. ABD vadelileri de yine yükselişte. Öte yandan, Brent petrolün tekrar 70 USD'nin üzerinde olması da risk algısının toparlanması açısından önemli. Bu ortamda BIST100'ün güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Dün yakın vadeli kontrat da akşam seansını yaklaşık %0,7 primle tamamlamıştı. Sıkı para politikasının sürdüğü ortamda zayıf bilançolarla baskı altında kalmaya devam eden BIST100 endeksi dün 200 günlük ortalamasına kadar geriledi. Şu aşamada yurtdışı piyasaların da desteğiyle endeks bu ortalamanın üzerinde kalarak toparlanmak isteyebilir. Yedi gündür ekside kapatan Endeksin günü de artıda tamamlamak isteyebileceğini düşünüyoruz. Bugün ECB dışında ABD'de açıklanacak ÜFE rakamları ile haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi yakından izlenecek. Yurtiçinde ise TCMB, temmuz ayına ilişkin ödemeler dengesi verisi ile haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak. BDDK da haftalık bankacılık sektörü verilerini paylaşacak.
Makroekonomi
ABD'de ağustos ayı TÜFE verileri izlendi. Buna göre, manşet TÜFE aylık bazda ağustosta bir önceki aya benzer şekilde ve beklentilerle uyumlu olarak %0,2 oranında artış kaydetti, yıllık bazda ise %2,9'dan %2,5 seviyesine geriledi ve böylece Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE'nin ise, aylık bazda artış hızı %0,2'den %0,3 seviyesine yükselerek beklentilerin (%0,2) üzerinde kaydedilirken, yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde %3,2 seviyesinde kaydedildi ve böylece Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü.
İngiltere'de temmuz ayına ilişkin aylık bazda GSYH büyüme verisi izlendi. İngiltere ekonomisinin aylık bazda büyüme hızı haziranda %0,4'ten %0 seviyesine yavaşlayarak durağan seyre geçmesinin ardından temmuzda da durağan (%0) seyretti, beklentiler ise aylık bazda ülke ekonomisinin %0,2 oranında büyümesi yönündeydi. Detaylara bakıldığında, aylık bazda temmuzda hizmet sektörü %0,1 oranında büyürken, imalat sanayi %0,8 oranında ve inşaat sektörü %0,4 oranında daraldı. Özellikle, imalat sanayindeki daralmada otomotiv ve makine firmalarındaki zayıf seyir belirleyici oldu.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından temmuz ayı ticaret satış hacmi ve ciro endeksleri verileri yayımlandı.
Tüketim harcamalarına dair izlediğimiz perakende satış hacmi aylık bazda haziranda %1,7 oranında artışın ardından temmuzda artış hızı %0,8 seviyesine yavaşladı. Perakende satış hacminin yıllık artış hızı ise haziran ayındaki %8,9'dan temmuz ayında %5,4 seviyesine yavaşlamakla birlikte Temmuz 2022'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü.
Toplam ciro endeksinin ise haziranda aylık bazda %1,5 oranında artışın ardından temmuzda %0,4 oranında düşüş kaydederken, yıllık bazda artış hızı ise %58,3'ten %39,8 seviyesine yavaşladı ve böylece Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi.
TÜİK tarafından yayımlanan temmuz ayı inşaat maliyet endeksinin aylık bazda artış hızı %0,40'tan %1,91 seviyesine yükselerek son üç ayın en yüksek seviyesinde kaydedilirken, yıllık bazda ise %66,12'den %46,35 seviyesine geriledi ve böylece Ekim 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, Fed'in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden, ağustos ayı ÜFE verileri TSİ 15.30'da izlenecek. Ağustosta manşet ÜFE'nin ise aylık bazda ağustosta bir önceki aya benzer şekilde %0,1 oranında artış sergilemesi ve yıllık bazda ise %2,2'den %1,7 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Ağustosta çekirdek ÜFE'nin ise aylık bazda %0'dan %0,2 seviyesine hızlanması ve yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde %2,4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
ABD'de istihdam piyasası verilerinden, haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30'da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 232 bin kişi seviyesinden 227 bin kişi seviyesine beklentilerin üzerinde gerileyerek son 7 haftanın yeni düşük seviyesinde gerçekleşmişti, bunun yanında tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretmişti.
Avrupa tarafında, piyasaların odak noktasında TSİ 15.15'te ECB'nin faiz kararı ve TSİ 15.45'te ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması olacak. Ayrıca ECB'nin yeni makroekonomik projeksiyonları da yayımlanacak. ECB, faizleri haziran ayı toplantısında 25 baz puan indirmesinin ardından temmuz ayı toplantısında beklentilerle uyumlu olarak sabit tutmuştu. Buna göre ECB, temel refinansman faiz oranını %4,25 seviyesinde, marjinal borç verme faiz oranını %4,50 seviyesinde ve mevduat imkanı faiz oranını ise %3,75 seviyesinde sabit bırakmıştı. ECB'nin karar metninde, faizlerin gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı seviyede tutulacağı yinelenerek, kısıtlayıcılığın seviyesi ve süresinin verilere bağlı olacağı belirtilmişti. ECB Başkanı Lagarde ise, toplantının ardından yaptığı konuşmada, sıkılığın kararını verirken verilere bağlı kalmaya devam edeceklerini belirtmişti. Birçok ECB üyesi ise, yaptıkları son değerlendirmelerinde, genel olarak dezenflasyon sürecinin ilerlediğini, eylül ayında faiz oranlarını indirmenin makul olacağını, ancak faiz indirimlerinin kademeli şekilde devam etmesi gerektiğini belirtmekteler. Swap piyasasında ise, piyasa oyuncuları tarafında ECB'den bu yıl eylül ve aralık aylarında iki adet 25 baz puanlık olmak üzere toplam 50 baz puanlık faiz indirimi beklenmekte.
Yurt içinde ise, TSİ 10'da TCMB tarafından temmuz ayı ödemeler dengesi verisi yayımlanacak. Aylık bazda haziran ayında dış ticaret açığındaki hafif daralmanın yanında net hizmet gelirlerindeki artışın (özellikle net seyahat ve taşımacılık gelirlerindeki artışın) ve birincil gelirler kalemindeki açığın azalışının etkisiyle aylık cari denge 0,41 milyar USD fazla vermişti ve böylece aylık bazda cari dengede sekiz aylık aranın ardından fazla verilmişti. 12 aylık kümülatif verilere göre cari açık ise, mayıs ayındaki 24,47 milyar USD'den haziran ayı itibarıyla 24,83 milyar USD seviyesine hafif yükselmişti ve böylece Haziran 2022'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. 12 aylık kümülatif cari denge/GSYH oranı ise, Mayıs 2023'te %5,5 seviyesine ulaşmasının ardından Haziran 2024 itibarıyla %2,1 seviyesine iyileşmişti. (2024 yılı 2. çeyrek kümülatif GSYH verisi alındı). Temmuzda ise aylık bazda cari dengenin 0,60 milyar USD seviyesinde fazla vermesi bekleniyor.
Şirket haberleri
Aksa Enerji (AKSEN, Nötr): Daha önce kamuoyuyla paylaşıldığı üzere, Depolamalı Güneş ve Rüzgâr Enerji Santrali yatırımları kapsamında, Türkiye'de 10 ilde 13 adet olmak üzere 891,41 MW kurulu güçte depolamalı güneş ve rüzgar enerji santrali projelerine ilişkin şirketin ön lisansları bulunmaktadır. Bu çerçevede, 100.08 MWe kurulu güce sahip olacak Mersin depolamalı RES projesinin ÇED süreci olumlu olarak tamamlanmıştır.
Öte yandan, Madagaskar'da 2017 yılından bu yana devrede olan 66 MW kurulu güce sahip santralin satışı için Engineering Consultancy Company ve Distribution Network Electricity Company ile anlaşmaya varılmış ve hisse transferleri tamamlanmıştır.
CW Enerji (CWENE, Sınırlı Negatif): Şirketin, Borsada işlem gören ortaklıkların Kurul kaydında olan ancak Borsada işlem görmeyen statüde pay senetlerinin Borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla 7,4mn nominal tutarlı payı için Merkezi Kayıt Kuruluşu'na başvuruda bulunulmuştur.
Doğan Holding (DOHOL, Nötr): Doku Madencilik sermayesini temsil eden toplam 3,5mn TL nominal değerli payların, 1,7mn TL nominal değerli % 50'sinin; 9mn USD bedelle (beher pay başına alış fiyatı 5,1948 USD) Kurmel Holding'den ve 866.250 TL nominal değerli % 25'inin; 4,5mn USD bedelle (beher pay başına alış fiyatı 5,1948 USD) Ortadoğu Otomotiv'den olmak üzere toplamda 2,6mn TL nominal değerli %75'inin; yapılan pazarlıklar neticesinde; toplamda 13,5mn USD bedelle devralınması işlemi 11.09.2024 tarihinde tamamlanmıştır.
Gümüştaş Madencilik sermayesini temsil eden toplam 20mn TL nominal değerli payların; 10mn TL nominal değerli %50'sinin; 82mn USD (beher pay başına alış fiyatı 8,1188 USD) Kurmel Holding'den, 5mn TL nominal değerli %25'inin ise; 41mn USD bedelle (beher pay başına alış fiyatı 8,1188 USD) Ortadoğu Otomotiv Ticaret'den olmak üzere toplamda 15,2mn TL nominal değerli % 75'inin; yapılan pazarlıklar neticesinde; toplamda 123mn USD bedelle devralınması işlemi 11.09.2024 tarihinde tamamlanmıştır.
Pegasus (PGSUS, Pozitif): Şirket'in taşınan yolcu sayısı bu yılın ağustos ayında yıllık bazda %9 oranında artarak 3,67mn kişi olmuştur. Böylelikle Ocak – Ağustos dönemindeki taşınan yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %19 oranında yükselmiş ve 24,65mn kişi olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, ağustos ayındaki doluluk oranı yıllık bazda 2 puan artarak %90,1 olarak gerçekleşmiştir. Toplam arz edilen koltuk kilometre (ASK), bu yılın ağustos ayında geçen senenin aynı dönemine göre %8 oranında yükselerek 6.514mn olmuştur. Son olarak ağustos ayında Pegasus'un dış hat doluluk oranı %88, iç hat doluluk oranı ise %94,3 olarak gerçekleşmiştir.
Smart Güneş Enerji (SMRTG, Nötr): Şirketin Y.K Başkanı Demirbağ, Çin'e karşı koruma önlemleri alınması gerekliliğine dikkat çekerken üretime getirilen vergi ile ilgili ise “Hücre üretimimiz nedeniyle bize olumlu katkısı olacak” dedi. Hücre yatırımlarını tamamladıklarını bildiren Demirbağ, hücre üretiminden kaynaklı vergi konusundan etkilenmeyeceklerine değindi. Ek olarak, Demirbağ, 2024 hedeflerini tutturacaklarına ve bu durumunun 2025 yılı içinde pozitif olacağına inandıklarını bildirdi.
Tekfen Holding (TKFEN, Sınırlı Pozitif): Hisse geri alım programı kapsamında, Şirket tarafından 11.09.2024 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 50,6 – 50,55 TL (ağırlıklı ortalama 50,58) fiyatından toplam 20.000 TL nominal değerli TKFEN payları geri alınmıştır. Gerçekleştirilen işlem sonucunda geri alınan payların nominal değeri 1.036.150 TL'ye ulaşmış olup, Şirket sermayesine oranı %0,28'dir.
Öte yandan, Şirket'in kurucu ortaklarından müteveffa Ali Nihat Gökyiğit adına kayıtlı olan Şirket sermayesinin %5,89'una karşılık gelen 21,8mn adet hisse, veraset ve intikal işlemlerinin tamamlanmasına bağlı olarak %2,945 oranda geriye kalan iki mirasçısının hesaplarına eşit olarak intikal ettiği bilgisi ortakları tarafından Şirkete iletilmiştir.
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Yönetim Kurulu'nca, imkanlar ve pazar koşullarına bağlı olarak Avustralya'nın Sidney şehrine tarifeli sefer başlatılmasına karar verilmiştir.
Sektör haberleri
Bankacılık: Türkiye Bankalar Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, Arap Bankalar Birliğinin 50. kuruluş yılı dolayısıyla Katar Merkez Bankası himayesinde düzenlenen “2024 Arap Bankacılık Konferansı”na katıldı. Bölgedeki bankalarla teknolojik ilerlemeleri sağlamak, çevresel, sosyal ve yönetişim çalışmaları gerçekleştirmek, bilgi alışverişinde bulunmak, mesleki gelişimi artırmak ve bankacılık sektörleri arasındaki iş birliğini teşvik etmek amacıyla Arap Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet El Etrebi ile “Mutabakat Zaptı” imzaladı.
Savunma: Dışişleri Bakanlığı, Norveç'in 2019'da Türkiye'ye karşı uygulamaya koyduğu savunma sanayi kısıtlamalarını kaldırma kararı aldığını bildirdi.
Diğer şirket haberleri
Anadolu Sigorta (ANSGR): Şirket'in Ağustos 2024 dönemindeki brüt prim üretimi yıllık bazda %42 oranında artış göstermiş ve 5,1milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Böylelikle Anadolu Sigorta'nın Ocak – Ağustos dönemi brüt prim üretimi 41,7 milyar TL tutarına ulaşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre %66,7 oranında artış göstermiştir.
Altınay Madencilik (ALMAD): Şirket, madencilik sektöründeki yatırım planları çerçevesinde, Tekirdağ İli, Malkara bölgesinde bulunan şirkete ait maden sahasında, Batı Trakya Madencilik tarafından yeni yatırım ile kurulmuş bulunan Kömür Kurutma Tesisi ve Ekipmanlarının Batı Trakya Madencilik ile yapılan görüşmeler sonucunda 28,6mn TL+KDV toplam 34,3mn TL bedelle satın alınmasına karar vermiştir.
Barem Ambalaj (BARMA): Şirket, Avrupa bölgesindeki varlığını güçlendirmek, bu bölgedeki ihracat örgütlenmesini ve gelişimini sağlamak amacıyla, İngiltere'de şirketin %100 bağlı ortaklığı olacak şekilde yeni bir şirket kurulmasına karar vermiştir.
Karsan Otomotiv (KARSN): Şirket, Toyota Motor Europe ile yeni bir işbirliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşma kapsamında Karsan Otomotiv, hidrojenli araçlarını Toyota Motor Europe'un Hidrojen Fuel Cell Module yakıt hücrelerini entegre ederek geliştirecek. İlgili sözleşme 27.08.2024 tarihi itibariyle imzalanmıştır.”
SANAYİ HABER AJANSI