Ziraat Yatırım: Geçtiğimiz hafta ABD’de enflasyon verileri takip edildi

İstanbul, 16 Eylül (Hibya) – Ziraat Yatırım, geçen hafta ABD’de enflasyon verilerinin takip edildiğini bildirdi.

Ziraat Yatırım: Geçtiğimiz hafta ABD’de enflasyon verileri takip edildi
Yayınlama: 16.09.2024
2
A+
A-

Ziraat Yatırım, geçen hafta ABD’de enflasyon verilerinin takip edildiği bildirildi. Raporda şöyle denildi:

“USD/TRY: Bu hafta merkez bankaları toplantıları ön plana çıkarken, çarşamba günü açıklanacak Fed faiz kararı piyasaların odağında olacak. İşgücü piyasasındaki yavaşlama ve enflasyondaki düşüş, Fed'e faiz indirimi için alan yaratırken, geçen hafta açıklanan veriler de Fed'in faiz indirim döngüsüne daha normal bir başlangıç yapmasına imkan tanıdı. Buna rağmen Fed'in bu haftaki toplantıda yapacağı faiz indiriminin boyutu konusunda konsensus oluşmuş değil.

“Faiz kararı dışında, Başkan Powell'ın konuşması ve açıklanacak projeksiyonlar da önümüzdeki dönemde gevşemenin hızı ve derinliği ile ilgili önemli bilgiler verebileceği için yakından izlenecek. İşgücü piyasasındaki görüntü ve kasım ayındaki seçim belirsizliğine karşın; Fed'in faiz indirim döngüsüne başlayacak olması, son birkaç aydır rahatlayan finansal koşullar, artık büyüme için önemli bir katalizör olan yapay zeka yatırımlarının sürecek olması gibi faktörler risk iştahını desteklemeye devam edebilir.

“Bununla birlikte kırılgan bir görüntüye işaret etse de Avrupa ekonomisinde de toparlanma ve ECB'nin de faiz indirim döngüsünde olması da destekleyici bir ortam oluşturmakta. Yurtiçinde ise perşembe günü TCMB toplantısı takip edilecek. Merkez Bankası'nın politika faizini değiştirmesi beklenmezken, Karar Metni'nde sıkı duruşun sürebileceğine yönelik şahin mesajların verilmesi sürpriz olmayacaktır. Öte yandan, aylık enflasyon ve faiz oranları düşünüldüğünde, TCMB'nin bir noktada faiz indirimi yapması beklenirken, faiz indirim tahminleri genel olarak yılın son ayları veya gelecek yılın ilk aylarında yoğunlaşmakta. Makro veriler ise şu aşamada yumuşak bir inişe işaret ediyor. Fiyatlamalar tarafında ise bir değişiklik yok. Dolar/TL'de 34,0 seviyesi civarındaki yatay hareket gün boyu devam edebilir.

“EUR/USD: Geçtiğimiz hafta ABD'de enflasyon verileri takip edildi. Enflasyon rakamlarının beklentilere paralel açıklanmasıyla beraber Fed beklentilerine yönelik majör bir değişiklik meydana gelmemişti. Ek olarak, bu hafta piyasalar, haftanın en kritik verisi olarak öne çıkan Fed faiz kararına odaklanacak. Fed'in faiz indireceğine kesin gözle bakılsa da faiz indiriminin boyutuna yönelik beklentiler tam olarak yön tayin etmiş değil. Geçtiğimiz haftanın sonlarına kadar 25 baz puanlık indirim beklentileri güçlüyken, şu sıralarda piyasalarda 50 ve 25 baz puanlık indirim beklentileri birbirlerine yakın durumda.

“Öte yandan, Euro Bölgesinde, ECB geçtiğimiz hafta beklentilere paralel olarak 25 baz puanlık bir faiz indirimine gitti. ECB'nin hamlesinin beklentileri karşılamasıyla paritede majör değişiklikler meydana gelmedi. Bu hafta veri gündemi yoğun. Fed kararına ek olarak, Euro Bölgesi TÜFE ve Güven Endeksi, Almanya ÜFE başlıca gündemi meşgul eden veriler olacak. Fiyatlamalar tarafında, bir önceki seansı yatay bir görünümle kapatan parite günü 1,1075 seviyesinde tamamladı. Teknik olarak, güne pozitif başlayan EURUSD paritesinde, 1,1145-1,1190 seviyeleri direnç olarak öne çıkarken, 1,1070-1,1020 seviyeleri destek konumunda.

“XAU/USD: İşgücü piyasasındaki yavaşlama ve enflasyondaki düşüş, Fed'in faiz indirimi konusunda elini rahatlatmış durumdayken, bu haftaki FOMC toplantısında Fed'in faiz indirim döngüsüne girecek olması risk iştahını artırmış durumda. Değerli maden veriler sonrasında geçtiğimiz haftayı %3,2'lik primle 2.578 seviyesinden tamamladı. Tarihi zirvesini yenileyen Ons Altın tarafında jeopolitik riskler de arka sıralardan etkisini sürdürüyor. Yeni haftaya alıcılı bir görünümle başlayan değerli madende 2.550 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 2.600 seviyesi hedefte kalabilir. Bu seviyenin kaybı halinde ise 2.530 seviyesi destek olarak takip edilebilir.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.