A1 Capital: Esas şimdi yol haritasını öğreneceğiz

İstanbul, 18 Eylül (Hibya) – A1 Capital’in değerlendirmelerine göre 50 puanlık indirimin gerekçesi Fed yetkililerinin risk yönetimi dediği ancak pişmanlık minimizasyonu olarak düşünülebilecek şeye dayanıyor.

A1 Capital: Esas şimdi yol haritasını öğreneceğiz
Yayınlama: 18.09.2024
4
A+
A-

A1 Capital, ABD'de perakende satışlarının Ağustos ayında beklenmedik şekilde yükseldiğini açıkladı. Değerlendirmenin devamında şu açıklamalar yapıldı:

“ABD Merkez Bankası (Fed), bugün iki günlük politika belirleme toplantısına başlıyor ve kasım ayı başında ve aralık ayının ortasında tekrar bir araya gelecek. FED’in bugün çizeceği Projeksiyonlarla birlikte; EM’ine para girişlerinden paritesine, kriptosundan emtiasına, borsasından tahvillerine birçok parametreyi etkileyecek ve dünyada yol haritasını belirlemeye çalışacak.

Faiz vadeli işlemleri, yatırımcıların 2024 yılı için kalan üç toplantıda toplamda iki yarım puanlık faiz indirimi ve bir çeyrek puanlık faiz indirimi beklediğini gösteriyor. Yatırımcılar, Fed’in yarım puanlık bir aşağı yönlü hareketle beklenen bir dizi faiz indirimine başlayacağına dair beklentilerini sürdürdüler; bu beklenti, merkez bankacıları üzerinde tam da bunu yapmaları yönünde baskı yaratabilir.

50 puanlık indirimin gerekçesi Fed yetkililerinin risk yönetimi dediği ancak pişmanlık minimizasyonu olarak düşünülebilecek şeye dayanıyor. Eski Dallas Fed Başkanı Kaplan'a göre, burada 50 indirirseniz ve Fed'in bundan sonra tekrar indirmeniz gerekeceğini düşünüyorsanız, ekonomi şu andan itibaren bir sonraki toplantınıza kadar ilerlese bile böyle bir kesintiden pişman olma olasılığınız düşüktür.

Bizim 50 indirim beklentimiz ise daha açıkladığımız gibi; Yaklaşık %3,6 olan 2 yıllık Hazine getirisi ile %5,25-%5,5 olan Fed fon oranı arasındaki fark. Bu boşluk, Fed'in piyasanın bulunduğu yere göre gerçekten sıkı olduğunun bir işareti, Bu kesinti döngüsüne başlamakta geç kaldılar ve yetişmeleri gerekiyor. Agresif faiz indirimi beklentileri Hazine'nin yükselişini körükledi; 10 yıllık getiri, Temmuz başından bu yana yaklaşık 80 baz puan düşerek Haziran 2023'ten bu yana en düşük seviyesi olan %3,65'e yaklaştı.

Fed'in bu yıl için piyasanın tahmin ettiğinden çok daha az genişleme öngörmeye devam etmesi halinde tahvillerin yeniden fiyatlanması gerekeceğini ve bunun da getirileri artıracağını bir gerçek olmasına dayanmakta. Ancak 25 puan indirim yaparsanız ve önümüzdeki haftalarda işler çok daha kötüye giderse, eğrinin gerisinde kalacağınız için daha büyük pişmanlık duyarsınız.

25 puan indirimi savunanların gerekçelerine baktığımızda; 1) süreç sorunlarının (yani, 50 daha acil bir şeye işaret edecek; yakında bir seçim var; bu toplantı öncesinde 50 hakkında yeterince açık iletişimler yapılmadı), 2) ekonominin gayet iyi gittiği ve daha kademeli kesintilerle böyle devam edeceği görüşü ve 3) finansal koşulların kolay olması nedeniyle (kısmen piyasaların Fed'in bir dizi kesinti yapmasını beklemesi nedeniyle) risk varlıklarının harekete geçirilmesinin enflasyonla mücadeleyi bitirmeyi zorlaştırabileceği gibi faktörlerin bir kombinasyonuna dayanıyor. 

ABD'de perakende satışlar Ağustos ayında beklenmedik şekilde yükseldi. Otomobil bayilerindeki gelirlerdeki düşüş, çevrimiçi alışverişlerdeki güçlenmeyle telafi edildi. Bu durum, ekonominin üçüncü çeyreğin büyük bölümünde sağlam bir zeminde seyrettiğini gösteriyor. Atlanta Fed, verilerden sonra üçüncü çeyrek GSYİH büyüme tahminini %2,5'lik yıllık orandan %3,0'a yükseltti.

Dünyanın en büyük petrol üreticisi olan ABD'de Francine Kasırgası'nın ardından devam eden arz kesintileri ve yatırımcıların Fed'in dört yıl aradan sonra ilk kez faiz indirimine gitmesinin ardından talebin artabileceği yönündeki beklentileriyle Kasım ayı Brent ham petrol vadeli kontratı ve Ekim ayı ABD ham petrol vadeli kontratı dün varil başına yaklaşık 1 dolar değer kazanırken, İsrail'in Lübnan'da patlayıcı yüklü çağrı cihazlarıyla saldırmasın ardından, Ortadoğu'da daha fazla şiddet yaşanması ihtimali de fiyatlara destek verdi. Bu durum, kilit üretim bölgesinde olası üretim kesintilerine yol açabilir. Bu sabah Kasım ayı Brent ham petrol vadeli kontratları 3 sent düşüşle varil başına 73.67 dolardan ve Ekim ayı ABD ham petrol vadeli kontratları 11 sent gerileme ise varil başına 71.08 dolardan işlem görüyor.

Fed kararı öncesinde Euro bölgesine ilişkin veriler oldukça durgun seyrederken, ana konu Ağustos ayına ilişkin bölge genelindeki enflasyon verileri olacak. Geçen hafta İngiltere ekonomisinin Temmuz ayında beklenmedik şekilde durgunlaştığını gösteren verilerin ardından İngiltere tüketici ve üretici fiyat endekslerinin daha fazla etkisi olabilir. Unutmayalım, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) yarın kendi politika duyurusu var. BoE'ın geçen ay 25 baz puanlık faiz indiriminin ardından yarın faiz oranlarını sabit tutması beklenirken, vadeli işlem piyasaları çeyrek puanlık indirim olasılığının %38 olduğunu ima etti. Bu oran Cuma günkü %20'ydi.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.