Dr. Öğr. Üyesi Demir, alzheimer hastalığına dikkat çekti

Şanlıurfa, 20 Eylül (Hibya) – Harran Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Tülin Gesoğlu Demir, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Dr. Öğr. Üyesi Demir, alzheimer hastalığına dikkat çekti
Yayınlama: 20.09.2024
0
A+
A-

Dr. Öğr. Üyesi Demir, alzheimer hastalığı, ileri yaşlarda “demans” tablosuna en fazla neden olan, yaşam süresinin uzamasıyla birlikte giderek artan sıklıkta görülen, psikolojik, davranışsal, fiziksel, yıkıma sebep olan nörodejeneratif bir hastalık olduğunu belirtti.

Dr. Öğr. Üyesi Demir, şunları söyledi:

“Her yıl 21 Eylül günü 'Dünya Alzheimer Günü' olarak belirlenmiş olup gün vesilesiyle hastalığa ve etkilerine dikkat çekmek üzere çeşitli faaliyetler gerçekleştirilmektedir.İleri yaşlarda hafızayı, düşünmeyi, günlük aktiviteleri gerçekleştirme yeteneğini olumsuz etkileyen ve genellikle ilerleyici karakter sergileyen çöküntü halleri 'demans' olarak bilinir. Tipik olarak öğrenme ve yakın bellek bozukluğu ile kendini gösteren Alzheimer Hastalığının belirtileri ise bellek kaybı, dil problemleri, zayıf ya da azalmış muhakeme, eşyaları kaybetme, kişilik ve davranış ve ruh hali değişiklikleri, bilinen görevleri yerine getirmede zorluk, zaman ve yer oryantasyon bozukluğu, soyut düşünme problemleridir. Bu uyarıların bilinmesi, zamanında hekime müracaat edilmesi, tanının mümkün olan en erken evrede konulması ve etkin tedavi yaklaşımları sağ kalım süresi ve yaşam kalitesi bakımından oldukça önemlidir. Hastalığın tanısı klinik bulgulara dayanılarak konur.”

Üzerinde yoğun çalışmalar yapılsa da hastalığın kesin tedavisinin olmadığını belirten Demir, “Bununla birlikte, yapılan tedavilerle hastalığın semptomları azaltılabilir, ilerlemesi yavaşlatılabilir. Öncelikli amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmak olup tedavi sürecinin multidisipliner bir anlayışla yönetilmesi en ideal yaklaşımdır.” dedi.

Harran Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı bünyesinde demans ve alzheimer hastalarına yönelik tetkik ve tedavi hizmetleri ile hasta yakınlarına/bakım verenlere yönelik destekleyici sağlık hizmetleri sunulduğunu ifade eden Demir, “Harran Üniversitesi Hastanesi olarak alzheimer hastalığının farkındalığını artırmak ve hastalara destek olmak için çalışmalar yürütüyoruz” diyerek Alzheimer hastalığında erken tanı için destek alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Öte yandan, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında hastane girişine stant açılarak vatandaşlar hastalık konusunda bilgilendirildi.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.