DEĞERLİ METALLER – Altın ve gümüş ABD faiz indiriminin ivmesiyle haftalık kazanca yöneldi

İstanbul, 27 Eylül (Hibya) – Altın ve gümüş fiyatları Cuma günü rekor seviyelerden geriledi, ancak piyasalar ek yönlendirme için önemli bir enflasyon raporunu beklerken, bu yıl ABD’nin bir başka tampon faiz indirimi beklentisinin artmasıyla haftalık kazançlar için konumlandı.

DEĞERLİ METALLER – Altın ve gümüş ABD faiz indiriminin ivmesiyle haftalık kazanca yöneldi
Yayınlama: 27.09.2024
3
A+
A-

Spot altın ons başına 2,673.21 dolar ile bir önceki seansın rekor zirvesi olan 2,685.42 doların altında kaldı. ABD altın vadeli işlemleri 2,695.80 dolarda sabit kaldı.

Spot gümüş bir önceki seansta 32,71 dolarla yaklaşık 12 yılın zirvesini gördükten sonra yüzde 0,3 düşerek ons başına 31,93 dolara geriledi. Diğer metallerde platin 0,6 düşüşle 1.001,54 dolar, paladyum ise yüzde 1,1 düşüşle 1.035,75 dolar oldu.

Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) her zamankinden daha büyük olan yarım puanlık indirimi, art arda rekor seviyelere ulaşan ve şu ana kadar yaklaşık yüzde 1,8 değer kazanan altında bir ralliyi ateşledi.

Düşük faiz oranları, ekonomik ve siyasi çalkantılar sırasında güvenli bir varlık olarak kabul edilen külçe altını elde tutmanın fırsat maliyetini azaltıyor. Piyasanın odağı şimdi günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan ve Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi verilerinde.

Rallinin başlıca katalizörlerinden biri altın oldu ve gümüşün rallisiyle birlikte altın/gümüş oranının düştüğü görüldü. Bir ons altın satın almak için gereken gümüş ons sayısını ölçen altın/gümüş oranı, gümüşün altın karşısındaki değerini gösterir. Sanayi sektörü gümüş için kalan talebin büyük bir kısmını yönlendirmiştir. Gümüşün güneş panelleri gibi fotovoltaik ürünlerdeki kullanımı bir önceki yıla göre neredeyse iki katına çıkmıştır.
 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.