BM’de Ukrayna krizi için “Barış Dostları” grubu kuruldu

Ukrayna kriziyle ilgili Barış Dostları Grubu’nun bakanlar toplantısı dün Birleşmiş Milletler’in New York’taki genel merkezinde düzenlendi.

BM’de Ukrayna krizi için “Barış Dostları” grubu kuruldu
Yayınlama: 28.09.2024
2
A+
A-

Ukrayna kriziyle ilgili Barış Dostları Grubu’nun bakanlar toplantısı dün Birleşmiş Milletler’in New York’taki genel merkezinde düzenlendi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira ve Brezilya Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Celso Amorim'in eş başkanlık ettiği toplantıya, Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Ronald Lamola, Meksika Dışişleri Bakanı Alicia Bárcena, Zambiya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Mulambo Haimbe ve “Küresel Güney”in 17 ülkesinin temsilcileri katıldı.

Wang Yi, yaptığı konuşmada “Burada tek bir amaç için toplandık, o da barış arayışıdır.” ifadesini kullandı. Ukrayna krizi 3. yılına girerken savaşın yayılma riskinin arttığını hatırlatan Wang, barış için henüz ‘‘şafağın görülmediğini’’ ve gelişmelerin endişe verici olduğunu ifade etti.

Wang Yi, ‘‘Barış ve savaş arasında kesinlikle barış, uzlaşma ve nefret arasında kesinlikle uzlaşma, diyalog ve çatışma arasında kesinlikle diyalog seçilmelidir.’’ dedi.

Brezilya, Çin, Güney Afrika, Mısır, Endonezya ve Türkiye gibi ülkelerin, Ukrayna krizinin siyasi yollardan çözülmesi için yoğun çaba gösteren “Küresel Güney”in ortakları olarak, BM platformunda “Barış Dostları” girişimini başlatmayı kabul ettiklerini dile getiren Wang Yi, çatışmada taraf tutmayı, bloklar arası çatışmaya girmeyi ya da mevcut platformların yerini almayı hedeflemeyen “Barış Dostları”nın, BM temelinde daha fazla “Küresel Güney” ülkesini bir araya getirmeyi, daha objektif, dengeli ve rasyonel duruş ortaya koymayı, ateşkes ve barış görüşmelerinin yeniden başlatılması için gerekli koşulları oluşturmayı amaçladığını ifade etti.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.