ENERJİ PİYASALARI – İsrail saldırılarını artırırken petrol fiyatları yükseliyor

İstanbul, 30 Eylül (Hibya)- Petrol fiyatları, İsrail’in İran destekli güçlere yönelik saldırılarını artırmasının ardından Orta Doğu üretim bölgesinden potansiyel arz kesintileri endişelerinin artmasıyla Pazartesi günü yükseldi.

ENERJİ PİYASALARI – İsrail saldırılarını artırırken petrol fiyatları yükseliyor
Yayınlama: 30.09.2024
2
A+
A-

Kasım teslim Brent ham petrol kontratları 16 sent veya yüzde 0,22 artışla varil başına 72,14 dolara yükselirken, daha aktif olan Aralık teslim kontrat 10 sent veya yüzde 0,14 artışla 71,64 dolara yükseldi. ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü (WTI) 8,0 sent veya yüzde 0,12 artışla varil başına 68,26 dolara yükseldi.

Geçen hafta, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'den gelen mali teşviklerin piyasa güvenini tazeleyememesinin ardından talep endişelerinin artmasıyla Brent yaklaşık yüzde 3,0 ve WTI yüzde 5,0 düştü.

Ancak Pazartesi günü fiyatlar, İsrail'in İran'ın desteklediği militan gruplar Hizbullah ve Husilere yönelik saldırılarını artırmasının ardından, önemli bir üretici ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olan İran'ın da dahil olduğu genişleyen bir Orta Doğu çatışması olasılığı ile desteklendi.

Pazar günü Yemen'deki Husi hedeflerini bombaladığını açıklayan İsrail, Lübnan'da tırmanan çatışmalarda Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ı öldürdükten iki gün sonra İran'ın müttefikleriyle çatışmasını genişletti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, orduya Orta Doğu'daki varlığını güçlendirme yetkisi verirken, Pentagon Pazar günü yaptığı açıklamada İran, ortakları ya da vekillerinin ABD personelini ya da çıkarlarını hedef alması halinde Washington'un “halkımızı savunmak için gerekli her türlü önlemi alacağını” söyledi.

Pazartesi gününün ilerleyen saatlerinde piyasalar, Fed'in para politikasını gevşetme hızına ilişkin ipuçları için Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarını bekleyecek. Bu hafta yedi Fed politika yapıcısı daha konuşacak.

OPEC ve OPEC+ olarak bilinen müttefiklerinin Aralık ayında üretimi günde 180.000 varil artırmayı planlaması ve Libya'dan petrol ihracatının da geri dönmesinin beklenmesi nedeniyle fiyatlar baskı altında kalmaya devam ediyor.
 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.