Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi

İstanbul, 30 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım’ın analizine göre Stellantis hisseleri, yüzde 13’ten fazla değer kaybetti.

Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi
Yayınlama: 30.09.2024
2
A+
A-

Gedik Yatırım'ın uluslararası piyasalar analizinde şu ifadeler yer aldı:

“Nvidia (NVDA),  Bloomberg News'in Pekin’in, yerel şirketleri Nvidia işlemcilerini bırakmaları için baskıyı artırdığı haberinin ardından Çinli AI çip üreticisi Cambricon Technologies Pazartesi günü %20 oranındaki artışla büyük bir yükseliş yaşadı. Bu hamle, yerel AI çip üreticilerinin pazar payını artırmasını sağlarken, yerel şirketleri ABD'den gelebilecek ek kısıtlamalara hazırlamayı amaçlıyor. Ülkenin en büyük AI işlemci üreticileri arasında Cambricon ve Huawei Technologies yer alıyor. Nvidia'nın hisseleri ise Cuma günü %2 düşüş yaşadıktan sonra bugün açılış öncesi işlemlerde negatif seyrediyor. ABD'nin çip yasağı, Çin'in teknolojik yeteneklerini sınırlamak amacıyla iki yıl önce yürürlüğe girdi. Nvidia, son çeyrek finansal raporunda gelirinin %12’sini, yani 3.7 milyar dolarını Çin ve Hong Kong'dan elde ettiğini bildirmişti. Haberin devamında, Çin’deki birçok AI şirketinin hükümetin kararnamesine rağmen Nvidia'nın H20 çiplerini stoklamaya devam ettiği belirtiliyor.

NIO (NIO),  Nio mevcut hissedarlarından 13.3 milyar yuan (1.9 milyar dolar) değerinde bir nakit enjeksiyonu açıkladıktan sonra Pazartesi günü son beş ayın en büyük artışını yaşayarak %12.8 oranında yükseldi. Stratejik yatırımcılar, NIO China'nın yeni ihraç edilen hisselerine yatırım yapmak üzere yaklaşık 3.3 milyar yuan nakit yatırım yapacak. NIO, aynı zamanda NIO China'nın yeni ihraç edilen hisselerine yatırım yapmak için yaklaşık 10 milyar yuan nakit ayıracağını ekledi. Anlaşma tamamlandığında, NIO, NIO China'daki hisse payının %88.3'ünü elinde bulunduracak. Stratejik yatırımcılar ve diğer mevcut hissedarlar ise NIO China'daki geri kalan %11.7'lik hisse payına sahip olacaklar. NIO ayrıca, yatırım işlemindeki aynı fiyat ve şartlar üzerinden 31 Aralık 2025'e kadar NIO China'da ek hisselere yatırım yapmak üzere 20 milyar yuan ek yatırım yapma hakkına sahip olduğunu bildirdi.

Stellantis (STLA), Stellantis hisseleri, otomobil üreticisinin küresel endüstri dinamiklerindeki kötüleşme ve Çin'den artan rekabeti gerekçe göstererek 2024 tahminlerini düşürmesiyle %13’ten fazla değer kaybetti. Chrysler, Jeep ve Maserati gibi markalara sahip olan Stellantis, yılın ikinci yarısı için çoğu bölgede beklenenden zayıf satışlar olacağını açıkladı. Şirket, ayarlanmış işletme geliri (AOI) marjının %5.5 ile %7.0 arasında olacağını öngörüyor. Bu, önceki çift haneli tahmine kıyasla  önemli bir düşüşe işaret ediyor. Stellantis, ABD'deki envanter normalizasyonunu hızlandırarak, 2024 yıl sonuna kadar 330,000 birim hedefliyor. Bu karar, Kuzey Amerika'daki 200,000'den fazla araç sevkiyatındaki düşüş ve eski modeller üzerindeki teşviklerin artması sonrası alındı.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.