Ne altın ne dolar! Piyasadaki denge değişti: İşte en fazla kazandıran yatırım aracı

Merkez Bankası’nın politika faizini artırmasıyla birlikte mevduat faizleri de güncellendi. Pek çok banka müşteri çekebilmek için mevduat faizlerini artırdı. Peki bankalar ne kadar faiz veriyor? KKM’de kalmak mantıklı mı? İşte detaylar…

Ne altın ne dolar! Piyasadaki denge değişti: İşte en fazla kazandıran yatırım aracı
Yayınlama: 05.10.2023
6
A+
A-

Merkez Bankası art arda yaptığı hamleler sonrası politika faizi yüzde 30 seviyesine çıktı. Peki bankalar ne kadar faiz veriyor? KKM’de kalmak mantıklı mı? İşte detaylar…

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:“Merkez Bankası iki şahin artışla beraber politika faizini yüzde 30 seviyesine çıkardı. Bu aslında bankaların daha fazla kar edebilmesi ve bankaların gecelik borç faizinden dolayı Merkez Bankası’na koyduğu likiditenin daha fazla nemalanmasına yol açtı.

‘BANKALARIN DAHA FAZLA KREDİ VERMESİ BEKLENİYOR’

Bankaların piyasaya ve reel sektöre daha fazla kredi vermesi bekleniyor. KKM’de biriken 120 milyar dolarlık tutar var. KKM 2020 yılı Aralık ayında geldiğinde o günün şartlarında pek çok iş gördü. Ancak şu anda KKM devletin yetkililerinin söylediği gibi artık miladını tamamladı ve KKM’den çıkış artık öngörülecek.

KKM’DEN ÇIKAN PARA NEREYE GİDECEK?

KKM’den çıkan para nereye gidecek? BES’e mi, mevduata mı yoksa borsaya mı gidecek. Şu anda Merkez Bankası’nın faiz artırması ile birlikte bankalar müşterilerini KKM’den çıkarıp TL mevduata yönlendiriyor. TL mevduatı şu anda yüzde 50’ler seviyesinde.

Hep bahsetmiştik faizlerin yüksek olması yatırım ortamını bitirir. Şu anda yüksek faiz ortamında yatırım yapmak iktisada göre çok beklenmez. İnsanlar burada paralarını mevduat faizine koyarak faiz geliri elde ederler.

MEVDUAT FAİZİ NE KADAR OLDU?

Şu anda bankaların vermiş olduğu faiz oranları yüzde 50’ler seviyesinde. Ancak KKM’niz varsa ve yeniliyorsanız burada yüzde 25 faiz ile devam ettiriyorsunuz. Yani doların yükseleceği öngörülürse KKM hala cazip. Ancak doların yükselmesi mümkün gözükmüyor.

İhracatçılar açısında dolar kuru rekabetçi bir dolar kuru değil, para kazandıran bir dolar kuru değil. İhracatçılarımız dolar kurunun biraz daha yukarı tırmanmasını istiyor.

İŞTE EN FAZLA GELİR GETİREN ENSTÜRMAN!

Şu anda en fazla gelir getiren enstrümanlardan biri mevduat faizleri. Mevduat faizleri 1 yıllıkta yüzde 50 getiri sağlıyor. Geçen sene tüm dünya borsaları içerisinde bizim borsamız dolar cinsinden yüzde 109 oranında kazandırdı.

Şu anda bence en revaçta kazandıran enstrüman borsa, ikincisi ise TL mevduattır.

MEVDUAT FAİZLERİ DAHA DA YÜKSELİR Mİ?

Mevduat faizleri reel enflasyonun altında, biz bir dönem daha faizin artırılacağını ve enflasyona yakınsayacağını düşünüyoruz. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunuma göre faiz artışının kademeli bir şekilde ihtiyaç dahilinde yapılacağını öngörebiliriz. Bununla beraber mevduat getirileri daha da yükselecek.

KKM’DE KALMAK MANTIKLI MI?

KKM’de kalmak portföy çeşitlenmesi adına, önemlidir. Belli bir tutarın KKM’de, belli bir tutarın borsada, belli bir tutarın mevduat faizinde kalması gerekiyor. Vatandaşlar dövize yönelmesin, döviz bir tasarruf mekanizması değil değişim aracıdır. Faizin artırıldığı ortamda mutlak suretle dolar düşecektir.

TİCARİ, KONUT, TAŞIT, TÜKETİCİ KREDİLERİNDE FAİZ ORANI NE?

Ticari, konut, taşıt ve tüketici kredilerinde faiz oranları yükseldi. Yüzde 40-45’ler seviyesinde. Özellikle ikinci konut alacaklara ilişkin faiz oranları güncellendi. Yüzde 25’e ne kadar kredi verilebiliyor? Bundan dolayı ikinci bir konut almak neredeyse mümkün değil.

Taşıt ve tüketici kredilerinde de faiz oranları yüksek. Vatandaşlar şu anda ihtiyacı varsa taşıta yönleniyor. Taşıt ve tüketici kredilerinde Merkez Bankası’nın önlemler dahilinde kredi genişleme tavanı düşürülmüştü. O yüzden bankalar kredi vermek istemiyor.

KREDİ KARTI GECİKME FAİZİ VE NAKİT AVANS FAİZİ NE KADAR OLDU?

Kredi kartı faizlerinde nakit çekim avansı yüzde 4.30’lar seviyesinde. Gecikme faizi yüzde 4’ler seviyesinde. Faizler arttıkça bunlar da artacaktır. Nakit çekimi ve kredi kartı gecikme faizleri vatandaşlarımızın kullandığı enstrümanlar. Bundan sonra her türlü harcamalar çok daha fazla maliyetli olacaktır. Ekonomi yönetiminin istediği bu. Ekonominin soğutulup harcamanın daha maliyetli hale getirip enflasyonu dizginlemek.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.