Son dönemde yurt dışı piyasalara kıyasla çok daha iyimser bir eğilim sergileyen Borsa İstanbul gerek kritik teknik seviyelere ulaşılması gerekse yurt dışındaki kırılganlığın etkisi ile soluklanmaya başladı.
Son dönemde yurt dışı piyasalara kıyasla çok daha iyimser bir eğilim sergileyen Borsa İstanbul gerek kritik teknik seviyelere ulaşılması gerekse yurt dışındaki kırılganlığın etkisi ile soluklanmaya başladı. Ancak büyük resimde anlamlı bir bozulma görmüyor ve yukarı yönlü hareket alanının korunduğunu düşünüyoruz. Makroekonomik veri açısından ise oldukça sakin bir gündeyiz. Bu kapsamda günün öne çıkan tek verisini ABD’de açıklanacak olan haftalık işsizlik maaşı başvuruları oluşturuyor. Önceki hafta 204 bin kişi olarak gerçekleşen başvuruların bu kez 210 bine ulaşması bekleniyor. Veride volatilitenin etkisini azaltmak için takip edilen 4 haftalık ortalama ise Ağustos sonundan bu yana aşağı yönlü bir eğilim sergiliyor. Öte yandan ABD tahvil faizleri göreceli yüksek seyrini sürdürürken Fed’den gelen açıklamalar dikkatle izleniyor. Bu kapsamda Cleveland Fed Başkanı Mester TSİ 16.00’da, San Francisco Fed Başkanı Daly TSİ 19.00’da, Fed’in Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr ise TSİ 19.15’te konuşacak.
TL: TL’de son dönemde sınırlı değer kaybının devam ettiğini görüyoruz. Ancak bu sadece TL için değil diğer gelişmekte olan ülke para birimleri için de geçerli bir durum. Öyle ki kısa vadeli performansları değerlendirdiğimizde TL’deki kaybın gelişmekte olan ülke para birimleri ortalamasına paralel olduğunu görüyoruz. Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan ise hafta içinde TBMM'de yaptığı sunumda enflasyon tekrar tek haneye gerileyene kadar tüm araçların kararlılıkla kullanılacağı mesajını vermişti. TCMB Başkanı kur seviyesine dair sorulara ise seviye ya da yön belirleme amaçlı döviz işlemi yapılmadığının altını çizmişti. Öte yandan TCMB dün yayımladığı Eylül ayı fiyat gelişmeleri raporunda Türk lirasında yaşanan değer kaybı, ücret artışı ve vergi düzenlemeleri kaynaklı gecikmeli etkilerin zayıfladığına vurgu yaptı.
Borsa İstanbul: Borsa İstanbul’da 8400 puanın aşılması kısa vadeli teknik görünüm açısından oldukça pozitif sinyaller ortaya koymuştu. Ancak yurt dışı piyasalardaki kırılganlığın da etkisi ile dün ivme kaybedildiğini gördük. Bu kapsamda hafta içinde 8560 puanın üzerini gören endeksin ilk direnç olarak takip ettiğimiz 8600 puandan uzaklaşmaya başlaması dikkat çekiyor. Endeksin geri çekilmelerde 8400’ün üzerinde tutunma çabası ise sonuç vermezken dünkü kapanış kritik olduğunu düşündüğümüz bu noktanın altına yapıldı. Haftanın son iki işlem gününde bu seviyenin yeniden aşılıp aşılamayacağını takip edeceğiz.
BIST-30 en yakın vadeli VİOP kontratı
Günü 8961 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 8899, 8827, 8764 ve 8693 destek olarak izlenebilir. 9024, 9096, 9159 ve 9230 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
USD/TL en yakın vadeli VİOP kontratı
Günü 28.3025 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 28.1045, 27.878, 27.68 ve 27.4535 destek olarak izlenebilir. 28.5005, 28.727, 28.925 ve 29.1515 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
Kaynak: Ünlü & CO
SANAYİ HABER AJANSI