TCMB: İşletmelerin kredi talebinde azalış 3. çeyrekte zayıflayarak devam etti

İstanbul, 4 Ekim (Hibya) – İşletmelerin banka kredisine olan talebi incelendiğinde genel olarak işletmelere verilen kredilere olan talepteki azalış, yılın üçüncü çeyreğinde zayıflayarak devam etti.

TCMB: İşletmelerin kredi talebinde azalış 3. çeyrekte zayıflayarak devam etti
Yayınlama: 04.10.2024
0
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre, işletmelerin banka kredilerine olan talebi incelendiğinde, genel olarak işletmelere verilen kredilere olan talepteki azalış, yılın üçüncü çeyreğinde zayıflayarak devam etti.

Alt kırılımlar incelendiğinde, yabancı para cinsinden açılan krediler dışındaki tüm kredilere olan talepte azalış gözlendiği belirtilen TCMB açıklamasında, yılın ilk çeyreğinden itibaren görülen yabancı para cinsinden açılan kredilere olan talepteki artışın bu çeyrekte de devam ettiğinin görüldüğü vurgulandı ve şöyle denildi:

“Alternatif finansman olarak hisse senedi ihracı talebi azaltan en önemli faktör olurken, satıcıların peşin alımlarda uyguladığı iskonto ve kolaylıklar talebi artırıcı yönde etkileyen en önemli faktör olmuştur. Yılın son çeyreğinde, genel olarak işletmelere verilen kredilere olan talepteki azalışın zayıflayarak devam etmesi beklenmektedir.”

Açıklamada, yılın üçüncü çeyreğinde, konut ve diğer bireysel kredi talebindeki azalış seyrinin yerini artışa, taşıt kredi talebinde bir önceki çeyrekte görülen artışın ise yerini tekrar azalışa bıraktığı belirtildi ve eklendi:

“Konut kredilerinde konut piyasasına ilişkin beklentiler, diğer bireysel kredilerde ise tüketici güveni ve menkul kıymet alımları talebi arttıran faktörler olmuştur. Taşıt kredilerinde krediler üzerindeki vergi ve benzeri yükler dışındaki tüm faktörler talebi azaltıcı yönde etkilemiştir. Yılın son çeyreği için bankaların beklentisi, konut ve diğer bireysel kredi talebindeki artışın devam edeceği, taşıt kredi talebindeki azalışın ise tekrar artışa döneceği yönündedir.”

 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.