Mark Rutte: Trump, başkan seçilirse NATO’ya ihtiyaç duyacak

Brüksel, 11 Ekim (Hibya) – NATO’nun yeni başkanı Mark Rutte, Donald Trump’ın olası seçimiyle ilgili endişeleri bir kenara iterek, askeri ittifaktan çekilmeye çalışırsa ABD’nin “sert, uzlaşmaz bir dünyada” tecrit olma riskiyle karşı karşıya kalacağını savundu.

Mark Rutte: Trump, başkan seçilirse NATO’ya ihtiyaç duyacak
Yayınlama: 11.10.2024
2
A+
A-

Perşembe günü Londra'da, başbakan Keir Starmer ve Ukrayna cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy ile görüştükten sonra konuşan Rutte, hem Trump'ın hem de başkanlık rakibi Kamala Harris'in Ukrayna'ya askeri yardımın devam etmesinin değerini kabul ettiğine inandığını söyledi.

 

Ancak genel sekreter olarak göreve başlamasının 10. gününde Hollandalı, Cumhuriyetçi adayın Avrupa'daki savunma harcamalarının seviyelerinin artırılması gerektiği yönündeki endişelerine de yanıt verdi ve GSYİH'nın yüzde 2,5 veya yüzde 3'ü oranında yeni bir hedef belirlenebileceğini belirtti.

 

Rutte, Guardian'a verdiği bir röportajda, “Donald Trump için o kadar endişeli değilim, Kamala Harris için endişeli değilim” dedi ve eski başkanı “ABD'yi savunmak isteyen biri” olarak tanımladı. Bunun NATO üyeliğini gerektirdiğini savundu çünkü “üyelik olmadan yalnızdır ve sert, uzlaşmaz bir dünyada ittifaka ihtiyacı vardır”.

 

Trump uzun zamandır NATO konusunda kuşkucuydu, ABD'nin Avrupa'ya kıyasla çok fazla katkıda bulunduğunu savunuyordu ve 2018'deki başkanlığı sırasında bir noktada ittifaktan ayrılmayı düşündüğü bildirildi. Ancak,  Cumhuriyetçi aday, Mart ayında Avrupa ülkeleri “adil oynadığı” ve ABD'nin yüksek düzeydeki savunma harcamalarından “faydalanmadığı” sürece NATO'da kalacağını söyledi.

 

SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.