Afgan TV kanalları canlı varlıkları gösteremeyecek

Stockholm, 16 Ekim (Hibya) – Afganistan’ın Erdem Yayma ve Kötülükten Korunma Bakanlığı (PVPV) Pazartesi günü, haber medyasının ruhları olan şeylerin, yani insanların ve hayvanların fotoğraflarını ve videolarını kullanmasını yasaklayan bir yasayı kademeli olarak uygulamaya başladığını söyledi.

Afgan TV kanalları canlı varlıkları gösteremeyecek
Yayınlama: 16.10.2024
2
A+
A-

PVPV Sözcüsü Saiful Islam Khyber, “Yasa tüm Afganistan için geçerli, ve kademeli olarak uygulanacak,” dedi. Yetkililerin insanları canlıların görüntülerinin İslam hukukuna aykırı olduğuna ikna etmek için çalışacaklarını da sözlerine ekledi. Telegraph'tan yapılan açıklamaya göre, “Yasanın uygulanmasında zorlamanın yeri yok,” dedi.

Takhar eyaletindeki bir gazeteci, özel Mah-e-Naw kanalının Salı akşamı yalnızca logosunu ve sesli yayını gösterdiğini söyledi. Devlet yayın kuruluşu RTA, her zamanki akşam eyalet haberleri yerine insanları ve hayvanları göstermeye devam eden ulusal programlar gösterdi.

Kurallar, Afganistan Taliban hükümetinin 2021'de iktidara gelmelerinden bu yana dayattıkları İslam hukukunun katı yorumlarını resmileştiren yakın zamanda duyurduğu mevzuatın bir parçası.

PVPV yetkilileri Salı günü Takhar'daki tüm haber medyasının canlıların görüntülerini çekmesinin ve yayınlamasının yasaklandığını söyledi. Takhar'daki gazeteciler, PVPV'nin Pazar günü düzenlediği bir toplantının ardından il yayıncılarının yayınlarını kısıtladığını söyledi.

Bir muhabir, “PVPV, tüm Takhar bölgesel (televizyon) medyasına toplantıdan sonra radyo haberleri yapabileceklerini ancak canlıları içeren görseller kullanamayacaklarını emretti” dedi, aksi takdirde yasal işlemle karşı karşıya kalacaklardı. “Bundan sonra ulusal televizyondaki ve diğer bölgesel medyadaki gazetecilerin hepsi itaat etmeye zorlanacak ve seslerini kim duyacak?” dedi.

PVPV yetkilileri, son günlerde gazetecilere yasanın ülke genelinde kademeli olarak uygulanacağını bildirmek için en az iki ilde toplantılar düzenledi. Bakanlık Sözcüsü Saiful Islam Khyber, bu kademeli uygulamanın, insanları canlıların görüntülerinin İslam hukukuna aykırı olduğuna ikna ederek gerçekleştirileceğini söyledi. Takhar da dahil olmak üzere birçok eyalette uygulandığını söyledi.

Davranış ve yaşam tarzına dair kapsamlı kuralları ayrıntılarıyla anlatan yasa maddeleri arasında -çoğu henüz sıkı bir şekilde uygulanmadı- medya kuruluşlarının İslam'la alay etmemesi veya İslam hukukuna aykırı davranmaması gerektiği de belirtiliyor. Televizyon ve canlıların fotoğrafları, 1996'dan 2001'e kadar önceki Taliban yönetimi altında ülke genelinde yasaklanmıştı; ancak, bu ve benzeri kararnameler iktidara geri döndüklerinden beri henüz geniş çapta uygulanmadı.

Son yasa duyurulmadan önce, Kandahar'daki Taliban yetkililerinin canlıların fotoğraflarını ve videolarını çekmeleri yasaktı, ancak kural haber medyasını kapsamıyordu. Telegraph'tan yapılan açıklamaya göre Khyber, “Artık herkes için geçerli” dedi.

 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.