Halk Yatırım: ABD vadelilerinde yatay seyir hakim

İstanbul, 18 Ekim (Hibya) – Halk Yatırım, ABD vadelilerinde yatay seyrin hakim olduğunu bildirdi.

Halk Yatırım: ABD vadelilerinde yatay seyir hakim
Yayınlama: 18.10.2024
1
A+
A-

Halk Yatırım’ın raporuna göre, ABD piyasaları teknoloji sektörü hisselerindeki realizasyonlara karşın, makro veri akışlarının resesyon endişelerini azaltmasıyla pozitif eğilimli karışık seyir izledi.

“Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları teknoloji sektörü hisselerinde öne çıkan realizasyonlara karşın, güçlü makro veri akışlarının resesyon endişelerini azaltmasının desteğinde pozitif eğilimli karışık seyir izledi.

“Makro veriler cephesinde dün haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve perakende satışlar verileri takibimizdeydi. ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı işsizlik maaşı başvurularına ilişkin haftalık verilere göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 12 Ekim ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 19.000 düşerek 241.000 ile piyasa beklentisinin altında gerçekleşti.

“İşsizlik maaşı başvuru sayılarına ilişkin önceki haftanın verisi de 258.000’den 260.000’e revize edildi. Geçen hafta itibarıyla 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuru sayısı da 3.000 azalarak 236.000’e geriledi. Süregelen işsizlik maaşı başvuru sayısı ise 5 Ekim ile biten haftada 9.000 kişi artarak 1,87 milyona yükseldi. Perakende satışlar cephesinde de Eylül ayı verisi aylık olarak manşet bazda %0,4, çekirdek bazda da %0,5 artışla piyasa beklentisini aştı.

“İşgücü piyasasının ve tüketim cephesinin güçlü seyrettiğine işaret eden makro veri akışlarının resesyon endişelerini azaltmasıyla 2 yıllıklar %3,98 seviyesine, 10 yıllıklar %4,09 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 0,24 puan düşüşle 19,34 seviyesinde gerçekleşti. Faiz patikasına ilişkin olarak, Fed’in Kasım ve Aralık ayı FOMC toplantılarında 25 baz puanlık faiz indirimine gideceği yönündeki olasılık sırasıyla %91 ve %77 seviyelerinde bulunuyor.

“Bilançolar cephesinde dün Netflix’in 3Ç24 finansalları takip edildi. Netflix'in geliri, net karı ve abone sayısı, bu yılın üçüncü çeyreğinde piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Detaylara baktığımızda şirketin gelirinin, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla %15 artarak 9,8 milyar dolara yükseldiği görülüyor. Şirketin net karı da üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık %41 artışla 2,4 milyar dolara çıktı.

“Firmanın hisse başına karı da aynı dönemde 3,73 dolardan 5,4 dolara çıktı. Netflix'in abone sayısı ise yılın üçüncü çeyreğinde 5,07 milyon arttı. Şirketin dünya genelindeki abone sayısı yıllık %14,4 artarak 282,72 milyona yükseldi.

“Bu yılın son çeyreğine dair tahminlerini de açıklayan Netflix, gelirinin 10,3 milyar dolar, net karının da yaklaşık 1,8 milyar dolar olmasını beklediğini bildirdi. Dow Jones endeksi, %0,37 değer kazancıyla 43.239,05 seviyesinden kapanırken, Nasdaq endeksi %0,04 artışla 18.373,61 seviyesinden kapandı. S&P 500 endeksi ise günü %0,02 düşüşle 5.841,47 seviyesinden tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

“Bu sabah Asya piyasalarında bölge özelindeki gelişmeler ışığında karışık seyir görülüyor. Japonya’da açıklanan TÜFE verisine ek olarak, Çin’den gelen makro veri akışlarının piyasalardaki görünümde etkili olduğunu gözlemliyoruz. Bu sabah Japonya’da açıklanan Ulusal TÜFE Eylül ayı verisi manşet bazda yıllık olarak %2,5 artışla piyasa beklentilerini karşıladı.

“Çekirdek çephede ise BoJ tarafından önemle takip edilen gıda dışı TÜFE %2,4 artışla piyasa beklentisini aştı. Ayrıca enerji ve gıda dışı TÜFE de de benzer görünüm mevcut. Veri %2,1 artışla piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti.

“Özellikle çekirdek verilerdeki mevcut görünümün önceki ayın verisine göre yavaşlamaya işaret etmesine karşın, BoJ hedefinin üzerindeki seyrini sürdürmesi, bankanın sıkılaştırmacı patikadan fazla uzaklaşamayacaklarını işaret ederek, küresel likiditeye desteğinin sınırlı kalmasına neden olabileceğini gösteriyor.

“Bu çerçevede Nikkei endeksi yatay seyir izliyor. Çin cephesinde de büyüme, sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit sermaye yatırımları verileri takip edildi. Çin ekonomisi 3Ç24 döneminde çeyreksel ve yıllık bazda sırasıyla %0,9 ve %4,6 büyümeler kaydetti.

“Verinin beklentinin üzerinde gerçekleşmesine karşın hem önceki çeyreğe göre yavaşlamaya hem de GSYH artışında uzun dönem ortalamalarının altındaki seyrin sürdüğüne işaret ettiğini belirtmek isteriz. Diğer yandan, sanayi üretimi Eylül ayında yıllık bazda %5,4, perakende satışlar da %3,2 artışla piyasa beklentisini aştı. Sabit sermaye yatırımlarının da kümülatif bazda yıllık olarak %3,4 artışla beklentinin üzerinde gerçekleştiği öngörülüyor.

“Makro veri akışlarının etkisiyle Shangai ve Hang Seng endekslerinin sırasıyla %1,19 ve %1,28 yükselişler kaydettiğini gözlemliyoruz. Ancak Çin ekonomisine dair sağlanan desteklerin arzu edilen büyüklükte olmadığını tekrar vurgulamak isteriz. Öyle ki, Çin ekonomisinin gerçek anlamda toparlanabilmesi için iki yıl içerisinde 1,4 trl dolarlık destek paketi açıklaması gerektiği belirtiliyor.

ABD vadelilerinde yatay seyir hakim.

“Bugün ABD’de konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri takip edilecek. Konut başlangıçları Eylül ayı verisinin aylık bazda %0,4 düşüşle 1,35 mn seviyesine gerilemesi bekleniyor. İnşaat izinlerinin de aylık bazda %0,7 düşüşle 1,45 mn seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

“Asya cephesinde, Japonya’da ulusal TÜFE verisi izlenecek. Eylül ayı verisinin manşet ve çekirdek bazda sırasıyla %2,5 ve %2,3 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Gelecek gündemde neler var? Pazartesi günü Çin’de 1 ve 5 yıllık gösterge kredi faizi oranları takip edilecek. Piyasa beklentisi oranların 20 baz puan indirimle sırasıyla %3,15 ve %3,65 seviyelerine indirilmesi yönünde.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.