Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi

İstanbul, 18 Ekim (Hibya) – Gedik Yatırım, ABD borsalarının, güçlü ekonomik verilerin ardından perşembe günü karışık karışık seyrettiğini bildirdi.

Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi
Yayınlama: 18.10.2024
0
A+
A-

Gedik Yatırım’ın raporunda ABD borsalarının, güçlü ekonomik verilerin ardından perşembe günü karışık karışık seyrettiği aktarıldı. Raporda şöyle denildi:

 “Perakende satışlar geçen ay beklenenden fazla artarak ABD'de güçlü bir tüketici sektörüne işaret etmeye devam ederken, Philadelphia Fed Üretim Endeksi şaşırtıcı derecede yüksek bir artışa işaret etti. Öte yandan, ilk talepler beklenmedik şekilde 241 bine düştü, ancak önceki haftalarda görülen seviyelerin üzerinde kaldı.  Netflix beklenenden iyi gelen üçüncü çeyrek kar ve gelir sonuçları ile post markette %5 yükseldi.

“Şirket reklam içeren üyeliklerinde çeyreklik bazda %35'lik bir artış bildirdi. S&P 500 vadeli işlemleri de %0,1 yükseldi ve Dow vadeli işlemleri sabit kaldı. Perşembe günü Dow %0,37 kazanarak başka  bir rekor kapanışa ulaştı. S&P 500 %0,02 daha düşük kapanmadan önce gün içinde yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Nasdaq Composite ise %0,04 yükseldi. Şirketler cephesinde çip üreticisi Taiwan Semiconductor kârını güçlü yapay zeka talebiyle güçlendirerek diğer yarı iletken hisselerini yükseltirken neredeyse şirket hisseleri %10 yükseldi.

“Haftanın son işlem gününde Asya borsaları pozitif seyretti. Şanghay Bileşik Endeksi Cuma günü %2 yükselerek 3.200'ün üzerine çıkarken, Shenzhen Bileşeni %4 yükselerek 10.300'e çıktı. Çin Merkez Bankası'nın nitelikli şirketlerin hisse geri alımlarını desteklemek için bir kredi programı başlatması ve finansal firmaların likiditesini artırmak için bir takas tesisi açmasının ardından önceki seanstaki kayıpları telafi etti.

“PBOC ayrıca likidite koşullarına bağlı olarak yıl bitmeden bankaların rezerv gereksinimlerini düşürebileceğini duyurdu. Ve takvimi cephesinde Cuma günü açıklanan veriler Çin ekonomisinin üçüncü çeyrekte beklenenden fazla büyüdüğünü, ancak büyümenin 2023'ün ilk çeyreğinden bu yana en yavaş hızda olduğunu gösterdi. ABD endeks vadelileri ise Asya seansında yatay pozitif seyrediyor.

“Avrupa borsaları, yatırımcıların Çin'den gelen zayıf ekonomik verileri, ECB'nin önümüzdeki toplantılarda faiz oranlarını düşürmeye devam edeceği beklentilerini ve yeni kurumsal sonuçları sindirmesiyle çok az değişti. EssilorLuxottica en kötü performans gösterenler arasındaydı ve çeyreklik sonuçları sonrası %1,8 oranında değer kaybetti.

“Inditex (-%1,5), Telefonica (-%1,3) ve Schneider Electric (-%1,2) de satış baskısı yaşadı. Buna karşılık, lüks sektörü en iyi performans gösterenler arasındaydı ve Brunello Cucinelli yılın ilk dokuz ayında gelirlerinde %12'lik bir artış duyurduktan sonra yaklaşık %3 yükseldi. LVMH (%2,9), Kering (%3,9) ve Hermes (%1,7) hisseleri de keskin bir şekilde yükselenler arasında. ASML Holding haftanın başında sert kayıplardan sonra (%2,2) kazanç elde ederek toparlanmaya çalıştı. Tüm haftayı göz önünde bulundurarak, STOXX 50 yaklaşık %1 düştü, STOXX 600 ise şu ana kadar yaklaşık %0,3 arttı.

Önemli şirket haberleri:

“Nvidia'nın (NVDA), 400 milyar dolarlık pazarın %80 ile %85'ine hakim olması nedeniyle BofA Securities şirketin hisse başına kazanç tahminlerini artırdı. BofA, Nvidia'nın 2025 yılı için hisse başına kar tahminini 2.81 dolardan 2.87 dolara; 2026 tahminini 3.90 dolardan 4.47 dolara ve 2027 tahminini 4.72 dolardan 5.67 dolara yükseltti. Yatırım firması, aynı zamanda hissede “Al” önerisini yineleyerek fiyat hedefini 165 dolardan 190 dolara çıkardı. (Olumlu)

“Netflix (NFLX), dün seans kapanışı sonrası açıkladığı üçüncü çeyrek finansallarında hem gelir hem de kârda analistlerin beklentilerini aştı. Ciro büyümesindeki büyük kısmı reklam işindeki genişlemeden kaynaklandı. Çeyrekte net gelir 2.36 milyar dolar, hisse başına 5.40 dolara genişledi. Gelir ise %15 artışla 9.83 milyar dolardan 8.54 milyar dolara yükseldi. Şirket, dördüncü çeyrekte gelirin 10.13 milyar dolara ulaşmasını ve hisse başına kazancın 4.23 dolar olmasını bekliyor. Netflix, 2025 yılı için toplam gelirinin 43 milyar ila 44 milyar dolar arasında olacağını öngördüğünü bildirdi. Şirket hisseleri post marketteki kazanımlarla beraber pre markette 5% pozitif seyrediyor..(Olumlu)

“Ferrari (RACE), 11 yıl aradan sonra ilk hiper otomobili olan F80'i tanıttı. F80, markanın bu segmentteki on yıl içindeki ilk büyük çıkışını simgeliyor ve 2013 tarihli LaFerrari ve efsanevi Enzo, F50 ve F40 gibi öncülerinin izinden gidiyor. F80’den sadece 799 adet üretilecek ve her biri belirli müşterilere satılmış durumda. Ferrari’nin pazarlama ve ticari direktörü Enrico Galliera toplam talepler planlanan üretimin üç katı olduğunu açıkladı. (Olumlu)

“Bugün Bilanço Açıklaması Beklenen Önemli Şirketler: The Procter & Gamble Company, American Express Company, Schlumberger Limited.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.