ASO BAŞKANI SEYİT ARDIÇ: GİRİŞİMCİ KADINLARIMIZIN SAYISINI ARTIRMADAN KALKINMA HEDEFLERİMİZE ULAŞMAMIŞ MÜMKÜN DEĞİLDİR

Ankara Sanayi Odası (ASO) koordinatörlüğünde çalışmalarını yürüten TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu’nun “Yeni Çalışma Yılı Açılış Toplantısı” ASO’nun ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıda kadın girişimcilere hitap eden ASO Başkanı Seyit Ardıç, “Kadınların işgücüne katılımını, girişimci kadınlarımızın sayısını artırmadan kalkınma hedeflerimize ulaşmamız mümkün değildir” dedi.

ASO BAŞKANI SEYİT ARDIÇ: GİRİŞİMCİ KADINLARIMIZIN SAYISINI ARTIRMADAN KALKINMA HEDEFLERİMİZE ULAŞMAMIŞ MÜMKÜN DEĞİLDİR
Yayınlama: 19.10.2024
3
A+
A-

Ankara Sanayi Odası (ASO) koordinatörlüğünde çalışan TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu yeni çalışma yılının açılışını Ankara Sanayi Odası (ASO) Zafer Çağlayan Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıyla yaptı. Toplantıya ASO Başkanı Seyit Ardıç, Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Özbozkurt, TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hande Öztürk ve çok sayıda Kurul Üyesi katıldı.

Toplantıda kadın girişimcilere hitap eden ASO Başkanı Seyit Ardıç, Kurulu etkin ve verimli çalışmalarından dolayı tebrik ederek, Kadınları iş dünyasına katılmaya, girişimci olmaya teşvik etmeniz, bilgi birikiminiz ve tecrübelerinizle yol göstermeniz çok kıymetli.

Faaliyet gösterdiğiniz farklı sektörlerde önemli başarılar kazandınız. Hepinizin farklı bir hikâyesi var. Ortak inancımız, başarı dolu bu hikâyelere yenilerini eklemek; kadınlarımızın iş hayatında daha güçlü bir şekilde var olmasını sağlayarak sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek” dedi.

ARDIÇ: KADIN NÜFUSUMUZUN ÜÇTE İKİSİ GELİR ELDE EDECEK FAALİYETTE BULUNMUYOR

Türkiye’de çalışan kadın nüfusunun az olduğuna dikkat çeken Başkan Ardıç, “Ülkemizde çalışma yaşında 33,3 milyon kadın var ve maalesef bunların sadece yüzde 36,6’sı çalışıyor ya da iş arıyor. OECD ülkelerinin birçoğunda ise bu oran yüzde 65-70 seviyesinde. Ülkemizde çalışma yaşındaki kadın nüfusumuzun ne yazık ki yaklaşık üçte ikisi gelir elde edecek bir faaliyette bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

Kadının ekonomik bağımlılığının fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddete maruz kalma riskini de artırdığını belirten Başkan Ardıç, şöyle devam etti:

“Kadına karşı şiddet, kadın cinayetleri ne yazık ki ülkemizin kanayan en büyük yaralarından. Neredeyse her gün yeni bir kadın cinayeti haberiyle sarsılıyoruz. Kadına yönelik şiddetin azalmasında, kadınlarımızın çalışma hayatı içinde daha fazla yer almasının büyük katkısı olacağını düşünüyorum. Ekonomik özgürlüğünü kazanmış, toplumda daha güçlü yer edinebilmiş kadınlarımızın oranı arttıkça, şiddete uğrama riski de azalacaktır.”

Cinsiyet eşitliği konusunda küresel çabaların aralıksız olarak sürdüğünü kaydeden Başkan Ardıç, “Dünya Ekonomik Forumu’nun 2024 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre, mevcut ilerleme hızıyla tam cinsiyet eşitliğine ulaşmak 134 yıl alabilir. Avrupa, yüzde 75 oranıyla cinsiyet eşitsizliğini en çok kapatan bölge oldu. İzlanda yüzde 93.5 ile birinci sırada yer alırken, ülkemiz ise ne yazık ki listenin sonlarında bulunuyor. Küresel Cinsiyet Uçurumu Endeksinde 146 ülke arasında 127’nci sıradayız. Son 1 yılda 5 sıra atlayan Suudi Arabistan 126. sıraya yükselerek bizi geçti. Bu veriler ortaya koyuyor ki, ülkemizde cinsiyet eşitliğini sağlamak için gidecek çok yolumuz, yapacak çok işimiz var. Kadınların iş gücüne katılımını, girişimci kadınlarımızın sayısını artırmadan kalkınma hedeflerimize ulaşmamız mümkün değildir” diye konuştu.

ARDIÇ: ENGELLERİN KALKMASI İÇİN TÜM KURUMLAR EŞGÜDÜM İÇİNDE HAREKET ETMELİ

Toplumda kadının güçlenmesi ve girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılmasının, iktisadi büyüme ve sürdürülebilir kalkınma sürecinde kilit bir bileşen olduğunu belirten Başkan Ardıç, girişimci kadınların sadece iş kurmakla kalmayıp kadın istihdamını da artırdığını ve yenilikçilik kapsamında sosyal, çevresel ve ekonomik sorunların çözümüne katkı sağladığını aktardı. Başkan Ardıç şöyle devam etti:  “TÜİK verilerine göre 2023 yılında kadın iş gücümüzün yüzde 9,2’si kendi hesabına çalışmakta iken sadece yüzde 1,7’si işveren durumundadır. Toplam işveren ve kendi hesabına çalışan 5,4 milyon kişinin sadece 924 bini kadın girişimcidir. Sosyo-kültürel konular, finansal kaynaklara ve eğitime erişimde yaşanan problemler; ne yazık ki kadınlarımızın iş hayatına katılımlarının önündeki engeller olarak karşımızda duruyor. Bu engellerin kaldırılmasında tüm kurum ve kuruluşların eşgüdüm içinde kararlılıkla hareket etmesi gerekiyor. TOBB Kadın Girişimciler Kurulumuz da bu ekosistemin en önemli paydaşları arasında yer alıyor.”

ARDIÇ: KADINLARIN HER ALANDA BAŞARI HİKAYELERİYLE GÜNDEME GELDİĞİ BİR TÜRKİYE DİLİYORUM

Başkan Ardıç, TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu’nun çalışmalarının çok yakından takip ettiğini belirterek, “Aktif ve etkin faaliyetlerle kadın girişimcilerimize ilham kaynağı oluyorsunuz. Yeni çalışma yılının, kadınlarımız için yeni fırsatların ve başarıların kapısını aralayacak bir dönem olmasını diliyorum. İşbirliklerimizi artırarak, dayanışmamızı pekiştirerek, karşılaştığımız zorlukları birlikte aşarak daha güçlü bir geleceğe yürüyeceğimize inancımın tam olduğunu da vurgulamak istiyorum. Kadınların şiddete maruz kalmadığı, her alanda başarı hikâyeleriyle gündeme geldiği bir Türkiye diliyorum” dedi.

TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hande Öztürk de konuşmasında, Ankara’da yer alan 8 oda ve borsadan toplam 378 kadın girişimci üyeleri bulunduğu belirtti. Üyelerinin 10 bin kişiye istihdam sağlamakta olup, 500 milyon dolar bir ciro büyüklüğüne sahip olduğunu ifade eden Öztürk, “Dünyada 60’dan fazla ülkeye ihracat yapmaktayız. Mikro ölçekteki kooperatif üyelerimizden, makro ölçekte hatta ilk 500’e giren firmalarımız da kurulumuzda yer almaktadır. Bu bağlamda Ankara’daki hem nicelik hem de nitelik olarak en büyük kadın girişimcilerin oluşturduğu bu kurulun bir parçası olmaktan gurur duyuyorum” dedi. Öztürk, kadın girişimcilere her zaman destek veren ASO Başkanı Seyit Ardıç’a da teşekkürlerini sundu.

Çalışma Komiteleri Başkanlarının faaliyetleriyle ilgili bilgi verdiği toplantıda, ASO Ekonomi Müşaviri Prof. Dr. Murat Çetinkaya “Küresel Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisi ve Beklentiler Üzerine Güncel Stratejik Bakış” başlıklı sunum yaptı.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.