İstanbul, 5 Kasım (Hibya9 – Piramit Menkul Kıymetler, Asya hisse senetlerinde bu sabah karışık bir seyrin izlendiğini duyurdu.
Bugün ne bekliyoruz?
Piramit Menkul Kıymetler'in raporuna göre, Asya hisse senetlerinde bu sabah karışık bir seyir izlenmektedir.
Japonya’da Nikkei225 Endeksinin yüzde 1,39, Topix Endeksinin yüzde 0,89 yükseldiği belirtilirken değerlendirmede şu bilgilere yer verildi:
“Çin’de hizmet PMI verisinin ardından Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1,80, Shenzhen Bileşik Endeksi yüzde 2,72 arttı. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde (Caixin) hizmet PMI ekimde 50,3’ten 52,0’ye yükseldi. Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 1,24 yükseldi. Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0,29 artarken Kosdaq Bileşik Endeksi fazla değişmedi. Tayvan Taiex Endeksi yüzde 0,33 arttı, Avustralya S&P/ASX200 Endeksi yüzde 0,41 geriledi. Avustralya Merkez Bankası (RBA) beklentiye paralel bir şekilde art arda sekizinci kez faizi yüzde 4,35 seviyesinde sabit bıraktı. ABD endekslerinin haftaya düşüşle başlamalarının ardından vadeli kontratlar güne yatay bir başlangıç yapacağını işaret etmektedir.
ABD başkanlık seçimi
“ABD’nin 47. başkanını seçmek üzere bugün gerçekleştirilecek seçim, küresel piyasalar için kritik önem arz etmektedir. Demokrat aday Kamala Harris ve Cumhuriyetçi aday eski başkan Donald Trump arasındaki seçimin galibi Ocak 2025’ten başlayarak dört yıl süreyle görev yapacak.
“Çok sayıda eyalette başlayan erken oylamalar rekabetin başa baş seyrettiğini göstermektedir. Anketlerde Harris sınırlı bir farkla önde görünürken ABD’de seçim tahminlerinde önemli bir yeri olan bahis siteleri son dönemde, Trump’ın düşük bir farkla yarışı önde tamamlayacağını işaret etmektedir. Zira belirsizlik oldukça yüksek düzeydeyken salıncak eyalet diye tabir edilen çekişmeli eyaletlerden çıkacak sonuçların, özellikle Pennsylvania’nın, seçim sonucunda belirleyici olacağı düşünülmektedir.
“Yakın tarihin en çekişmeli seçimlerinden biri olması beklenen başkanlık yarışının hem kısa hem de uzun vadede piyasalar üzerinde önemli etkileri olabilir. Kısa vadede hisse senedi ve tahvil piyasalarında sert dalgalanmalar yaşanabileceğini düşünmekteyiz. Salıncak eyaletlerdeki sonuçların yakın olması halinde, Trump’ın itiraz edebileceği ve belirsizlik döneminin uzayabileceği endişeleriyle piyasalarda sert dalgalanmalar görülebilir.
ABD ISM hizmet PMI (Ekim)
“Bugün ABD’de ekim ayı ISM hizmet PMI verisi takip edilecek. Verinin eylülde 54,9 iken ekimde 53,3’e gerilemesi beklenmektedir. Yarın, Japonya, Almanya ve Euro Bölgesi’nin hizmet PMI verileri izlenecek.
TCMB Reel Efektif Döviz Kuru (Ekim)
“Yurt içinde bugün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ekim ayı Reel Efektif Döviz Kuru (REDK) verisini açıklayacak. TCMB verilerine göre TÜFE bazlı REDK ağustosta 62,33 iken eylülde 62,78’e yükselirken aynı dönemde Yİ-ÜFE bazlı REDK 92,78’den 91,74’e gerilemişti.
Piyasalarda Dün ne oldu?
“Hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir hâkimdi. Japonya’da piyasalar “Kültür Günü” nedeni ile kapalı iken Asya’nın geri kalanında alıcılı bir seyir izlendi. Çin CSI300 Endeksi yüzde 1,41, Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 0,30, Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 1,83 yükseldi. Avrupa’da İngiltere FTSE100 Endeksi yatay seyrederken Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0,33, Almanya DAX Endeksi yüzde 0,56, Fransa CAC40 Endeksi yüzde 0,50 değer kaybetti. Seçim arifesinde ABD’de S&P500 Endeksi yüzde 0,28, Dow Jones Endeksi yüzde 0,61, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0,33 düşüşle günü tamamladı.
“Borsa İstanbul endekslerinde derin geri çekilmelerin devamı seyredildi. BIST100 Endeksi yüzde 2,49 düşüşle son bir ayın en kötü günlük performansını sergileyerek 8.663 puandan kapandı. BIST 100'de işlem hacmi 68,07mlr TL olarak gerçekleşti. BIST30 Endeksi yüzde 2,51 düşerek 9,528 seviyesinde günü tamamladı. BIST Banka Endeksi yüzde 4,83, BIST Sınai Endeksi yüzde 2,26 düşüş kaydetti.
Almanya ve Euro Bölgesi’nde ekim ayı nihai imalat PMI verileri
“Almanya ve Euro Bölgesi’nde ekim ayı nihai imalat PMI verileri açıklandı. Euro Bölgesinde PMI bir önceki aya göre 1 puan artışla 46 olarak gerçekleşti. Son beş ayın en yüksek seviyesi olan bu değer gerilemenin hız kestiğine işaret etse de 50.0 seviyesinin altında kalması daralmanın sürdüğünü işaret ediyor. Almanya’da ise eylül ayındaki 40,6 seviyesinden ekim ayında 43,0'a yükselen endeks temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bu değer, 42.6'lık öncü verinin hafif üzerinde gerçekleşti.
Euro Bölgesi’nde Sentix Yatırımcı Güven Endeksi
“Euro Bölgesi’nde Sentix Yatırımcı Güven Endeksi açıklandı. Ekim ayında -13,8 olan endeks -12,7 puan beklentisinin 0,1 puan altında, -12,8 olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre ise 1 puan artan endeks yatırımcı güveninde sınırlı da olsa toparlanmanın sürdüğünü gösteriyor.
ABD’de eylül ayı fabrika siparişleri
“ABD’de eylül ayı fabrika siparişleri verisi açıklandı. ABD'de fabrika siparişleri yüzde 0,4'lük bir daralma öngören piyasa beklentilerine yakın bir şekilde eylül ayında aylık bazda yüzde 0,5 daraldı. Siparişler son beş ayın dördünde düşüş gösterdi.
TÜİK TÜFE/ÜFE verileri (Ekim)
“TÜİK, ekim ayının tüketici ve üretici enflasyon verilerini yayımladı. Foreks Haber’in anketiyle karşılaştırıldığında piyasa medyan beklentisi TÜFE’nin ekimde aylık yüzde 2,53, yıllık yüzde 48,07 arttığı yönünde iken TÜFE ekimde aylık yüzde 2,88, yıllık yüzde 48,58 arttı. C Grubu TÜFE beklentisi aylık yüzde 2,76, yıllık yüzde 47,70 artması yönünde iken aylık yüzde 2,79, yıllık yüzde 47,75 artış gerçekleşti.
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise aylık yüzde 1,29 artarken yıllık yüzde 32,24 arttı. Enflasyonun seyri, TCMB’den beklenen faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin beklentiler açısından kritik önem arz etmektedir.
“TCMB, eylül enflasyon verilerinin yayımlanmasının ardından gerçekleştirilen ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, eylül ayında enflasyonun ana eğilimi bir miktar yükseldiğine, enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizliğin son dönemdeki veri akışı ile arttığına, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğine dikkat çekmişti.”
SANAYİ HABER AJANSI