İstanbul, 11 Kasım (Hibya) – Ziraat Yatırım’ın değerlendirmelerine göre Trump yönetiminde genişlemeci maliye politikalarının devreye alınabileceği beklentileri bu yükselişte önemli bir faktör olmaya devam etti.
Ziraat Yatırım, enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü revizyonlar yapılırken, bu güncellemelerde daha çok para politikasının etki alanı dışındaki faktörlerin neden olduğu ve bu güncellemelerin para politikası duruşunda değişikliğe yol açmayacağı belirtildiğini bildirdi.
Değerlendirmede şu ifadeler kullanıldı:
“ABD borsaları Trump'ın zaferi sonrasında cuma günü de yükselişini sürdürdü. S&P500 endeksi tarihinde ilk kez 6bin seviyesini gördü. Trump yönetiminde genişlemeci maliye politikalarının devreye alınabileceği beklentileri bu yükselişte önemli bir faktör olmaya devam etti. Diğer yandan, olası gümrük vergileri ve daha korumacı politikaların uygulanma riski Avrupa ve Çin borsaları üzerinde etkisini gösterdi. Euro Stoxx 50 Cuma günü %1 oranında geriledi. Son gelen olumlu makro veriler ve teşvik haberlerine karşın Çin Şanghay endeksi de günü ekside tamamladı. Öte yandan, Trump yönetiminin Çin'e yönelik politikalarının Türk şirketleri için fırsat yaratma potansiyeli ve AB ile yaşanabilecek gerilimde Türkiye'nin stratejik öneminin artabileceği düşüncesi ile Trump sonrasında TL varlıklarda pozitif ayrışmalar gözlendi. Cuma günü ise TCMB tarafından yayımlanan yılın son Enflasyon Raporu sonrasında faizlerde belirgin düşüş gözlenirken, BIST100 endeksi %2,7 oranında yükseliş kaydetti. BIST100'de işlem hacmi tekrar 100 milyar TL'yi gördü. Enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü revizyonlar yapılırken, bu güncellemelerde daha çok para politikasının etki alanı dışındaki faktörlerin neden olduğu ve bu güncellemelerin para politikası duruşunda değişikliğe yol açmayacağı belirtildi. Bununla birlikte, iyileşme eğilimi devam eden enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları ile talepteki dengelenmeye vurgu yapılması önemliydi. Bir süredir tartışılan ücret artışlarında “ileriye yönelik endekslemenin” de toplantıda gündeme gelmesi önemli bir diğer gelişmeydi. Özetle, toplantının “daha az şahin” bir tonda geçtiği söylenebilir. Nitekim Bankacılık endeksi (XBANK) cuma günü %5,2 oranında yükseldi. Yurtdışı dinamikler ve Merkez Bankası iletişiminin, TL varlıklar üzerindeki pozitif etkisinin biraz daha sürebileceğini düşünüyoruz. Bu çerçevede BIST100 güçlü gözüken 9.250 civarındaki direncini kırmaya çalışabilir. Bu sabah, Çin'in yerel yönetimlerin finansman sorunlarını hafifletmek ve yavaşlayan büyümeyi desteklemek amacıyla açıkladığı 1,4 trilyon USD borç paketinin piyasayı tatmin etmemesi sonrasında Asya borsaları Hong Kong öncülüğünde satıcılı seyrediyor. Öte yandan, ABD vadelileri artıda. BIST100'ün ise güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Bugün yurtiçinde eylül ayı sanayi üretimi verisi ve iş gücü istatistikleri, yarın ödemeler dengesi verisi, cuma günü piyasa katılımcıları anketi takip edilecek. Diğer taraftan, ek süre talep eden şirkler hariç bugün konsolide şirketlerin üçüncü çeyrek finansallarını göndermeleri için son gün. Yurtdışında ise bugün veri gündemi sakinken, hafta ortasında açıklanacak ABD enflasyonu öne çıkıyor.
ABD tarafında, kasım ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi, 70,5'ten 73 seviyesine yükselerek son yedi ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi ve beklentilerin (71) üzerinde gerçekleşti. Detaylara bakıldığında, kasımda cari koşullar alt endeksi 63,9'dan 64,4 seviyesine yükselirken, beklentiler alt endeksi ise 74,1'den 78,5 seviyesine yükseldi ve böylece Temmuz 2021'den bu yana en yüksek seviyede kaydedildi.
Yurt içinde ise, TCMB tarafından yılın dördüncü Enflasyon Raporu yayımlandı. TCMB, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini %38 seviyesinden (%34-%42 tahmin aralığı), %44 seviyesine (%42-%46 tahmin aralığı) yukarı yönlü revize etti. (Son TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'nde katılımcıların 2024 yıl sonu TÜFE beklentisi %44,11 idi.)
2025 yıl sonu enflasyon tahminini %14 seviyesinden (%7-%21 tahmin aralığı), %21 seviyesine (%16-%26 tahmin aralığı) yukarı yönlü revize etti.
2026 yıl sonu enflasyon tahminini ise %9 seviyesinden %12 seviyesine yukarı yönlü revize etti.
Bunun yanında, orta vadede enflasyon hedefi olan %5 seviyesinde istikrar kazanacağının tahmin edildiğini belirtti.
Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, Fed'in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden, çarşamba günü ekim ayı TÜFE verileri ve perşembe günü ise ekim ayı ÜFE verileri izlenecek. Ekim ayında manşet TÜFE'nin aylık bazda artış hızının bir önceki aya benzer şekilde %0,2 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda ise %2,4'ten %2,6 seviyesine hafif yükselmesi bekleniyor. Ekim ayında çekirdek TÜFE'nin aylık bazda artış hızının bir önceki aya benzer şekilde %0,3 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda da bir önceki aya benzer şekilde %3,3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Manşet ÜFE'nin ise aylık bazda ekim ayında yatay (%0) seyirden %0,2 oranında artışa geçmesi ve yıllık bazda ise %1,8'den %2,3 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Ekim ayında çekirdek ÜFE'nin ise aylık bazda artış hızının %0,2'den %0,3 seviyesine yükselmesi ve yıllık bazda ise %2,8'den %3 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Ayrıca perşembe günü istihdam piyasası verilerinden, haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. Cuma günü, üretimin seyrine ilişkin ekim ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Cuma günü, bunun yanında üretimin son görünümüne yönelik olarak kasım ayına ilişkin New York Fed Empire State imalat endeksi izlenecek. Cuma günü, öte yandan iç talebin seyrine ilişkin olarak ekim ayı perakende satışlar verisi yayımlanacak.
Avrupa tarafında, piyasaların odak noktasında perşembe günü ECB'nin ekim ayı toplantı tutanaklarının yayımlanması olacak. Ayrıca yarın ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden Almanya'da ekim ayına ilişkin nihai TÜFE verileri açıklanacak. Bunun yanında, yarın Almanya'da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutacak olan kasım ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri açıklanacak. Perşembe günü, Euro Bölgesi'nde yılın üçüncü çeyreğine ilişkin GSYH büyüme revize verileri takip edilecek. Diğer yandan, perşembe günü Euro Bölgesi'nde üretimin seyrine ilişkin olarak eylül ayı sanayi üretimi verisi takip edilecek. Cuma günü ise, İngiltere'de bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi öncü verileri açıklanacak.
Asya tarafında ise, cuma günü Çin'de ekonomik faaliyetin seyrine ilişkin bilgi veren ekim ayı sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit sermaye yatırımları ile işsizlik oranı verileri açıklanacak. Cuma günü, ayrıca Japonya'da bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin öncü büyüme verisi takip edilecek.
Şirket haberleri
Anadolu Sigorta (ANSGR, Nötr): Şirket'in Ekim 2024 dönemindeki brüt prim üretimi yıllık bazda %51 oranında artış göstermiş ve 5,2milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Böylelikle Anadolu Sigorta'nın Ocak – Ekim dönemi brüt prim üretimi 51,7 milyar TL tutarına ulaşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre %62 oranında artış göstermiştir.
Alarko Holding (ALARK, Sınırlı Pozitif): Şirket, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde 1.427mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Geçen yılın aynı döneminde 141mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Satış gelirleri 3Ç2023'e göre %33,8 oranında azalarak 2.285mn TL olurken, brüt kar %47 oranında artış göstermiştir. FAVÖK ise yıllık %40,8 oranında gerileyerek 338mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde 197mn TL'lik parasal kazanç (3Ç2023 döneminde parasal kayıp 1.468mn TL idi) açıklayan Şirket'in üçüncü çeyrek rakamlarıyla birlikte 2024 yılı ilk dokuz aylık ana ortaklık net dönem karı 140,2mn TL olmuştur. (9A2023:140mn TL ana ortaklık net dönem karı)
Enka İnşaat (ENKAI, Pozitif): Enka İnşaat 2024 yılının üçüncü çeyreğinde 6.307mn TL (189mn USD) ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Ortalama piyasa beklentisi ise 6.255mn TL ana ortaklık net dönem karı yönündeydi. Yatırım faaliyetlerinden ağırlıklı olarak hisse senetlerinin değer artışı kaynaklı 5.059mn TL net gelir elde edilmesi üçüncü çeyrekte yüksek kar oluşumuna önemli katkı sağlamıştır. Holding bir önceki yılın aynı döneminde yatırım faaliyetlerinden net 1.002mn TL gelir ile birlikte 3.754mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı. Üçüncü çeyrek kar rakamlarıyla birlikte şirketin 9 aylık ana ortaklık net dönem karı, 17.361mn TL (539mn USD) düzeyinde gerçekleşmiştir. 2023 yılının aynı döneminde 10.026mn TL (452mn USD) ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Enka'nın konsolide satış gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %15,6 oranında artarak 26.940mn TL'ye yükselmiştir. Dolar bazında ise satış gelirleri 3Ç2024'te 810mn USD ile %7,8 azalış kaydetmiştir. Diğer taraftan brüt kar ise aynı dönemde %22,6 oranında artarak 6.054mn TL olmuştur. Operasyonel giderler aynı dönemde %55,3 oranında artarak 1.489mn TL seviyesinde gerçekleşirken, diğer faaliyetlerden 48mn TL net gider kaydedilmiştir. Böylece esas faaliyet karı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 4.516mn TL olarak gerçekleşmiştir. Grubun FAVÖK'ü ise aynı dönemler arasında %30,7 oranında artarak 5.848mn TL'ye ulaşmıştır. Dolar bazında FAVÖK %5 azalmış ve 171mn USD olmuştur. Dolar bazlı FAVÖK marjı ise 0,6 puan artarak %21,1 olmuştur. Finansman tarafında ise 221mn TL net gelir kaydedilmiştir (3Ç2023: 81mn TL net gider). 625mn TL parasal kayıp ve 2.463mn TL vergi gideri (3Ç2023: 1.251mn TL vergi gideri) sonrasında net dönem karı 6.708mn TL'yi göstermiştir. 402mn TL azınlık payları sonrasında ana ortaklık net dönem karı ise 6.307mn TL olarak gerçekleşmiştir. Mühendislik ve İnşaat segmentinde bu çeyrekteki kar 8.143mn TL olarak gerçekleşmiş ve Holding'in öne çıkan iş kolu olmaya devam etmiştir. Geçen yılın aynı döneminde bu segmentten toplamda 2.090mn TL'lik kar yazılmıştı. Gayrimenkul kiralama alanında 1.833mn TL brüt kar elde edilmesine rağmen 2.118mn TL'lik vergi gideri sonrasında 952mn TL zarar kaydedilirken Enerji segmentinde ise 32mn TL'lik brüt zarar sonrası parasal kayıpla birlikte kaydedilen 779mn TL'lik zarar, karlılığı hafif de olsa baskılamıştır.
Hektaş (HEKTS, Negatif): Şirket, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde 900,5mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 749mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Satış gelirleri 3Ç2023'e göre %49,3 oranında azalarak 928mn TL olurken, 441mn TL brüt zarar gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, 3Ç2024'te 807mn TL Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Zarar (3Ç2023 FAVÖK: 754mn TL) kaydedilmiştir. Şirket üçüncü çeyrek rakamlarıyla birlikte yılın ilk dokuz ayında 1.971mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. (9A2023: 147,6mn TL ana ortaklık net dönem karı)
Kardemir (KRDMD, Sınırlı Negatif): Kardemir Grubu yılın 3. çeyreğinde 971mn TL net dönem zararı açıklamıştır. Piyasa beklentisi 401mn TL zarar açıklanması yönündeydi. Şirket, geçen yılın aynı çeyreğinde 1.465mn TL net dönem zararı yazmıştı. 3. çeyrek zararıyla beraber şirketin 9 aylık net dönem zararı 2.963mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 3.194mn TL net dönem zararı kaydedilmişti. Şirketin satış gelirleri 3Ç2024'te yıllık bazda %18,8 oranında gerileyerek 14.550mn TL olmuştur. Diğer yandan, maliyetler %21,1 oranında azalarak 14.036mn TL'ye gerilemiştir. Bu kapsamda, geçen yılın 3. çeyreğinde kaydedilen 150mn TL'lik brüt kardan 3Ç2024'te 514mn TL'ye (%3,5 brüt kar marjı) yükselmiştir. Operasyonel giderler ise aynı dönemde %25,1 oranında artarak 247mn TL'ye çıkmıştır. Öte yandan, diğer faaliyetlerinden net 1.002mn TL gider (3Ç2023: 3.117mn TL net gider) yazılmıştır. Böylelikle, Kardemir 3Ç2024'te 762mn TL net faaliyet zararı (3Ç2023: 3.186mn TL net faaliyet zararı) kaydetmiştir. Kardemir'in FAVÖK'ü 3Ç2024'te 668mn TL (%4,6 FAVÖK marjı) olmuştur. 3Ç2023'te FAVÖK 356mn TL idi. 4mn TL'lik yatırım faaliyetlerinden net gelir ile 9mn TL'lik iştiraklerden zararlar sonrasında finansman öncesi faaliyet zararı 768mn TL'yi göstermiştir. Finansman tarafında da net gideler 187mn TL olmuştur. 281mn TL'lik parasal kazançla (3Ç2023: 2.334mn TL parasal kazanç) birlikte vergi öncesi zarar 674mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 3Ç2023'te 940mn TL vergi öncesi zarar kaydedilmişti. 297mn TL'lik vergi gideri sonrasında Kardemir grubunun net dönem zararı 971mn TL'yi göstermiştir.
Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Nötr): Şirket 3Ç2024'te 64mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Geçen yılın aynı döneminde 433mn TL net dönem karı kaydedilmişti. Şirket'in satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %38,2 oranında büyüyerek yılın üçüncü çeyreğinde 1.962mn TL'ye yükselirken, brüt kar %72,2 oranında artış kaydetmiş ve 484mn TL'yi göstermiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler ise %11,8 oranında azalarak 243mn TL olmuştur. Şirket 3Ç2024'te diğer faaliyetlerden net 61mn TL gider kaydetmiştir. Böylelikle Şirketin faaliyet karı 179mn TL'yi göstermiştir. Şirket'in 3Ç2024 FAVÖK'ü geçen yılın aynı dönemine göre %12,2 oranında gerilemeyle 357mn TL olurken, FAVÖK marjı 10,4 puan düşerek %18,2 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aynı dönemde net finansman gideri 340mn TL olarak gerçekleşmiştir. 295mn TL'lik parasal kazanç (3Ç2023: 154mn TL parasal kazanç) ve 88mn TL'lik net vergi giderinin ardından Şirketin ana ortaklık net dönem karı 64mn TL olarak gerçekleşmiştir.
3. çeyrek karıyla beraber şirketin 9 aylık ana ortaklık net dönem karı 876mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 981mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.
Vestel Elektronik (VESTL, Negatif): 2024'ün 3. çeyrek finansallarına göre şirketin ana ortaklık net dönem zararı 3.009mn TL olmuştur. 2023'ün aynı döneminde 1.104mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Şirket'in 3Ç2024 satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %16,7 oranında azalmış ve 33.535mn TL'yi göstermiştir. Brüt kar ise %11,9 oranında azalışla 8.241mn TL olurken, brüt kar marjı 1,3 puan artışla %24,6 olarak gerçekleşmiştir. 3Ç2024 FAVÖK'ü %17,2 oranında azalarak 2.652mn TL seviyesinde hesaplanmaktadır. 3. çeyrek zararıyla beraber şirketin 9 aylık ana ortaklık net dönem zararı 4.311mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 1.644mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti.
Sasa Polyester (SASA, Nötr): Şirket net dönem karı, 3Ç2024'te geçen yılın aynı çeyreğine göre %72,9 oranında gerileyerek 2.344mn TL olarak açıklamıştır. Satış gelirleri 3Ç2023'e göre %37,6 oranında azalarak 11.067mn TL olurken, brüt kar %31,7 oranında gerilemiştir. FAVÖK ise yıllık %36,1 oranında gerileyerek 1.958mn TL olarak gerçekleşmiştir. Kur farkına bağlı olarak finansman giderleri 6.858mn TL'yi göstermiştir. Bu dönemde 8.054mn TL'lik parasal kazanç (3Ç2023 döneminde parasal kazanç 15.317mn TL idi) açıklayan Şirket'in üçüncü çeyrek rakamlarıyla birlikte 2024 yılı ilk dokuz aylık net dönem karı 17.288mn TL olmuştur. (9A2023:8.789mn TL net dönem karı)
Şişe Cam (SISE, Nötr): 2024'ün 3. çeyrek finansallarına göre şirketin ana ortaklık net dönem karı 795mn TL olmuştur. 2023'ün aynı döneminde 659mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Şirket'in 3Ç2024 satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,2 oranında azalmış ve 42.867mn TL'yi göstermiştir. Brüt kar ise %28,5 oranında azalışla 9.924mn TL olurken, brüt kar marjı 6,9 puan artışla %23,2 olarak gerçekleşmiştir. 3Ç2024 FAVÖK'ü %61,2 oranında azalarak 2.334mn TL seviyesinde hesaplanmaktadır. Yatırım faaliyetlerinden geçtiğimiz yılın aynı döneminde 1.269mn TL gelir elde edilirken bu yıl 186mn TL net gider yazılmıştır. Finansman tarafında bu çeyrekte 3.351mn TL net gider (3Ç2023: 560mn TL net gider) ve 4.067mn TL parasal kazanç (3Ç2023: 2.736mn TL kazanç) kaydedilmiştir. Son olarak vergi gideri 3Ç2023'teki 8.171mn TL'den 3Ç2024'te 63mn TL'ye gerilemiştir.
3. çeyrek karıyla beraber şirketin 9 aylık ana ortaklık net dönem karı 6.163mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 10.952mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.
Şok Marketler (SOKM, Sınırlı Negatif): 2024'ün 3. çeyrek finansallarına göre Şirket'in net dönem karı 30mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 4.678mn TL net dönem karı kaydedilmişti. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,9 oranında artarak 50.753mn TL'ye yükselirken, brüt kar %9,4 oranında gerileyerek 8.753mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise %13,4 oranında artışla 11.043mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 314mn TL'lik net gider kaydeden şirketin, faaliyet zararı 2.603mn TL olmuştur. 3Ç2024'de Şirket tarafından 694mn TL Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Zarar kaydedildiği hesaplanmaktadır. Bu dönemde Şirket tarafından 788mn TL net yatırım geliri kaydedilmiştir. 2.950mn TL'lik parasal kazanç (3Ç2023 döneminde parasal kazanç 6.749mn TL idi) ve 521mn TL'lik vergi geliri sonrasında, net dönem karı 30mn TL olarak gerçekleşmiştir.
3. çeyrek karıyla beraber şirketin 9 aylık net dönem karı 210mn TL (9A2023: 6.321mn TL net dönem karı) olmuştur.
Ziraat GYO (ZRGYO, Nötr): Ziraat GYO, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde (konsolide) 156,6mn TL net dönem karı yazmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 774,3mn TL net dönem karı kaydedilmişti. Şirket'in satış gelirleri 3Ç2024'te 553mn TL gerçekleşerek yıllık bazda %77,5 oranında yükselmiştir. Kira gelirleri aynı dönemde %30 oranında artarak toplamda 360,6mn TL'ye çıkarken, gayrimenkul satış gelirleri 192,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, Şirket'in brüt karı 404mn TL ile yıllık olarak %39,9 oranında yükselmiştir. Operasyonel giderleri %8 oranında azalarak 48,9mn TL'ye gerileyen Şirket'in FAVÖK'ü %49,6 oranında artarak 357,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı da %64,6 (3Ç2023: %76,6) olmuştur. Şirket bu çeyrekte 516mn TL net finansman gideri (3Ç2023: 49mn TL net finansman geliri) yazarken, 323,7mn TL'lik parasal kazanç (3Ç2023: 64,6mn TL parasal kayıp) sonrasında Ziraat GYO'nun yılın üçüncü çeyreğindeki net dönem karı 156,6mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 9A2024'teki net dönem karı 507,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde 1.872mn TL kar yazılmıştı.
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Ekim 2023'te 7,4mn olan taşınan yolcu sayısı bu yıl %2,9 azalarak 7,1mn'a gerileyen THY'nin dış hat doluluk oranı %82,5, iç hat doluluk oranı ise %84,6 olarak gerçekleşmiştir. Toplam arz edilen koltuk kilometre (AKK), bu yılın Ekim ayında geçen senenin aynı dönemine göre 20,8 milyardan %4,8 artışla 21,8 milyara ulaşmıştır. Taşınan kargo ve posta hacmi Ekim 2023'te 157,8 bin tonken, bu yılın aynı döneminde %4,7 artışla 165,2 bin ton olarak gerçekleşmiştir.
Ocak-Ekim döneminde ise taşınan yolcu sayısı %1,3 artmış ve 72,2mn olmuştur. Yolcu doluluk oranı 2023 Ocak-Ekim dönemine göre 0,7 puan düşüşle %82,3 olarak gerçekleşmiştir. AKK, 2024 Ocak-Ekim'de geçen yılın aynı dönemine göre %8 artarak 212,6 milyar olarak gerçekleşmiştir. Toplam taşınan kargo ve posta hacmi 2024'ün ilk 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre %24 artışla 1,7mn ton olarak kaydedilmiştir.”
SANAYİ HABER AJANSI