Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul’da düzenlenen Corporate Startup Day 2024 etkinliğinde Türkiye’nin teknoloji girişimciliği vizyonunu ve hedeflerini paylaştı. Bakan Kacır, son 22 yılda sıfırdan inşa edilen Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin geldiği noktayı değerlendirirken, teknoloji odaklı girişimcilikte elde edilen başarıların Türkiye’yi küresel ölçekte devler ligine taşımayı hedeflediğini belirtti.
Türkiye’nin 22 yıl önce iki teknopark ile başlayan teknoloji yolculuğunun bugün 104 teknopark ve 11 binden fazla girişimle küresel ölçekte bir güç hâline geldiğini ifade eden Kacır, “Ar-Ge kültürünü güçlü şekilde benimseyen girişimcilerimiz, inovasyon odaklı projelere imza atarak insansız hava araçlarından yerli otomobile kadar dünya çapında başarılar elde etti” dedi.
Türkiye’nin unicorn, yani milyar dolar değerlemeyi aşan teknoloji girişimleri konusunda da büyük mesafe kat ettiğini belirten Kacır, şu anda Türkiye’den 7 unicorn çıktığını ve bunların 6’sının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteklerinden faydalandığını söyledi. “Biz bunlara Turcorn diyoruz. Bu başarılar sadece bir başlangıç. Çok daha büyük sıçramaların temelini atıyoruz” dedi.
Bakan Kacır, “Teknolojide paradigma değişimi yaşanan her alan girişimcilerimiz için yeni fırsatlar sunuyor. Türkiye Yüzyılı’nda esaslı dönüşümün itici gücü olan teknoloji girişimciliğini öncelikli gündemimiz hâline getiriyoruz” ifadelerini kullandı.
Girişimlerin finansman ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler sunduklarını belirten Bakan Kacır, “Fonların fonu ve eş finansman mekanizmalarıyla 4,1 milyar TL kamu kaynağıyla 88 milyar TL’lik sermaye fonunu harekete geçirdik. Bu, girişimcilik ekosistemimizin olgunlaşmasında kritik bir adım oldu” dedi.
Türkiye’nin girişimcilik ekosistemi için iddialı ancak gerçekçi hedefler koyduklarını vurgulayan Kacır, “2030 yılına kadar 100 bin teknoloji girişimi ve aralarından 100 girişimin milyar dolar değerlemeyi aşmasını sağlamak istiyoruz” dedi.
Bakan Kacır, İstanbul Atatürk Havalimanı Terminali’nin, Türkiye’nin en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezi olacak Terminal İstanbul projesine dönüştürüldüğünü açıkladı. Projenin, binlerce teknoloji girişimine ev sahipliği yapacağını belirten Kacır, “Her yıl onlarca etkinlikle bu alan küresel teknoloji arenasında Türkiye’yi temsil edecek” dedi.
Kacır, yenilikçi girişimler için Türkiye Tech Visa Programı ile uluslararası yeteneklerin Türkiye’de çalışma ve oturma izni alabileceğini ve girişimcilik teşviklerinden yararlanabileceğini duyurdu. Ayrıca, şirketlerin çalışanlarına hisse opsiyonu sunmasını sağlayan yasal düzenlemelerin de girişimciliğin önünü açtığını ifade etti.
Son olarak, yerli teknoloji girişimlerinin uluslararası başarı hikâyeleri yazmasına destek olmak için 360 derece bir vizyonla hareket ettiklerini vurgulayan Bakan Kacır, “Hedefimiz, Türkiye’yi teknoloji üretme ve geliştirme konusunda devler ligine taşımaktır” dedi.
Corporate Startup Day 2024, Türkiye’nin teknoloji geleceğini şekillendiren girişimcilik vizyonunun bir kez daha altını çizdi.
Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI