Paris, 18 Aralık (Hibya) – Dünyanın kömür kullanımının bu yıl 8,7 milyar tonluk yeni bir zirveye ulaşması ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle tetiklenen küresel gaz krizinin bir sonucu olarak yıllardır rekor seviyelere yakın seyretmesi bekleniyor.
Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, Rusya-Ukrayna savaşı küresel gaz piyasası fiyatlarını şişirmesinden bu yana rekor seviyede kömür üretimi ve ticareti ve kömürden elektrik üretimi gerçekleşti.
IEA, küresel Covid salgını sırasında yaşanan düşüşün ardından kömürdeki toparlanmanın, fosil yakıt tüketiminin yıl sonuna kadar 8,77 milyar tonluk yeni bir zirveye ulaşma yolunda olduğu ve 2027'ye kadar rekor seviyelere yakın kalabileceği anlamına geldiğini söyledi.
Paris merkezli ajans, özellikle dünyanın geri kalanının toplamından yüzde 30 daha fazla kirletici yakıt tüketen Çin'de, son bir yılda artan kömür kullanımından elektrik santrallerini sorumlu tuttu.
IEA, ABD ve Avrupa Birliği gibi gelişmiş ekonomilerde kömür enerjisi üretiminin zirve noktasını çoktan geçtiğini ve bu yıl sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 12 oranında düşmesinin tahmin edildiğini söyledi.
IEA'ya göre, Çin'deki kömür talebinin 2024'te yüzde 1 artarak 4,9 milyar tona ulaşması bekleniyor; bu da bir başka rekor. Hindistan'ın talebinin yüzde 5'ten fazla artarak 1,3 milyar tona ulaşması bekleniyor; bu seviye daha önce yalnızca Çin tarafından ulaşılmıştı.
IEA, önümüzdeki yıllarda yenilenebilir enerjide öngörülen patlamanın, gelişmekte olan ülkelerde elektrik talebinin artması beklenirken, on yılın sonunda fosil yakıt talebi düşmeye başlamadan önce, önümüzdeki üç yıl boyunca kömür kullanımına bir sınır getirmesinin beklendiğini söyledi.
IEA'nın enerji piyasaları ve güvenlik direktörü Keisuke Sadamori şunları söyledi: “Temiz enerji teknolojilerinin hızla yaygınlaşması, dünyanın kömür kullanımının üçte ikisini oluşturan küresel elektrik sektörünü yeniden şekillendiriyor. Sonuç olarak, modellerimiz, elektrik tüketimi keskin bir şekilde artarken bile küresel kömür talebinin 2027'ye kadar sabit kalacağını gösteriyor.”
“Ancak, hava koşulları faktörleri -özellikle dünyanın en büyük kömür tüketicisi olan Çin'de- kömür talebinin kısa vadeli eğilimleri üzerinde büyük bir etkiye sahip olacak. Elektrik talebinin büyüme hızı da orta vadede çok önemli olacak.” diye ekledi.
SANAYİ HABER AJANSI