CMG Yazarı Zhi Wuyan: “Batı, neden pamuk üzerinden Çin’i karalamaya çalışıyor?”

CMG Yazarı Zhi Wuyan, Çin’in pamuk sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi.

CMG Yazarı Zhi Wuyan: “Batı, neden pamuk üzerinden Çin’i karalamaya çalışıyor?”
Yayınlama: 18.12.2024
2
A+
A-

Japonya merkezli giyim şirketi Uniqlo’nun kurucusu Tadashi Yanai birkaç gün önce BBC’ye verdiği demeçte, Çin’in Xinjiang bölgesindeki pamukları kullanmayacaklarını açıkladı. 

CMG Yazarı Zhi Wuyan, NİKE ve H&M gibi giyim şirketlerinin de daha önce benzer açıklamalar yaptığını anımsattı.

Bazı batılı politikacıların, Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ndeki pamuk üretimi konusunda “zorla çalıştırma” ve “soykırım” gibi yalanları ortaya attığını söyleyen Zhi Wuyan, “Peki, batılı ülkeler neden pamuk üzerinden Çin’i karalamaya çalışıyor?” sorusunu sordu.

Çin’in pamuk sektöründeki gelişmeleri değerlendiren Zhi Wuyan, şunları aktardı:

“Şu an, Çin’de pamuk dikimi de toplanması da makineler tarafından yapılıyor. İmalatı en zor tarım makinelerinden biri olan pamuk toplama makinesi günümüzde Çin’de de üretiliyor. Xinjiang’daki pamuk tarlasında işler şöyle yürüyor; 'Beidou' uydu navigasyon sistemine sahip pamuk toplama makineleri, en verimli şeklide pamukları topluyor. Ardından, görüntü tanıma teknolojisine sahip yüksek hızlı kamerayla temizlenen pamuk, tekstil fabrikalarına getiriliyor.

 Yapay zeka ve bilişim teknolojilerinin avantajlarından faydalanan Çin’in pamuk sektörü, batılı birçok ülkeyi arkasında bırakmaya başladı. Bu, batıda derin kaygıların yaşanmasına neden oldu. Çünkü, batılılara göre pamuk batılı ülkelerin kalkınmasının bir simgesi anlamına geliyor. 

Çok değil, daha birkaç asır önce, Britanya sömürge topraklarında pamuk yetiştirip kendi tekstil sektörünü geliştirdi ve tüm dünya ülkelerine tekstil ürünlerini sattı ve sonunda Güneşi Batmayan İmparatorluk haline geldi. 

Daha sonra, pamuk ABD’nin kalkınmasında da önemli bir rol oynadı. 1776 yılında bağımsızlığı elde eden ABD, pamuk sektörünü geliştirmek için Batıya Göç Hareketi ve köle ticaretini başlattı. 

Ardından, ABD’de yaşayan yerli halk olan Hintlilerin çoğunluğu Mississippi Nehri’nin batı kıyısına zorla sürüldü. Beyazlar, siyah köleleri Hintlilerin topraklarında pamuk yetiştirmeye zorladı. 

1865 yılında iç savaşını tamamlayan ABD, sanayileşme sürecini gerçekleştirdi ve Britanya’nın  küresel tekstil alanındaki yerini aldı. Günümüzde, ABD’deki pamuk tarlalarının yüzölçümü 10 milyon dönümü aşıyor. Birkaç yıl öncesine kadar ABD en çok pamuk ihraç eden ülkeydi. Ancak, Çin’in Xinjiang bölgesinde pamuk sektörünün hızla kalkınması nedeniyle bu durum değişmeye başladı.”

Zhi Wuyan, Çin'in hem pamuk üretimi, hem de pamuk tüketimi açısından dünyada ilk sırada yer aldığını belirterek “Dolayısıyla Çin’de pamuk sektörünün modernleşmesi, ABD’yi kaygılandırıyor. Bir örnek verelim; Gelişmiş bir tekstil sektörüne sahip olan Bangladeş eskiden pamuğu ABD’den satın alıyordu, ancak şu an Çin’in Xinjiang bölgesinde yetişen hem daha kaliteli hem de daha ucuz olan pamuğu tercih ediyor.  Çin’deki pamuk sektörünün kalkınmasından korkan ABD, ortaya “zorla çalıştırma” ve “soykırım” gibi yalanlar atmaktan başka çare bulamıyor. Ancak herkes çok iyi biliyor ki, “zorla çalıştırma” kavramı ABD’deki kölelik sistemi, “soykırım” kavramı ise ABD’deki Batıya Göç Hareketi ile tarih sahnesinde ortaya çıkıyor. Kısacası ABD şu an eskiden işlediği kötü suçları bugün Çin’in üzerine yüklemek istiyor.” dedi.

Xinjiang Pamuk Sektörü Başekonomisiti ve Xinjiang Ziraat Üniversitesi Rektörü Jiang Anping'in birkaç gün önce düzenlenen bir toplantıda, bölgede hektar başına pamuk üretiminin 11 bin 535 kilograma ulaşabileceğini ve pamuk fiberinin kalitesinin de yükseltildiğini hatırlatan Zhi Wuyan, “Demek ki, Xinjiang bölgesindeki pamuk sektörü yine kalkınma yolunda ilerliyor. Tarih, Xinjiang pamuğu ile ilgili atılan yalanların bir şaka olduğunu kanıtlayacak.” açıklamasını yaptı.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.