Yurtiçinde jeopolitik risklerin azaldığı, sanayi üretimi ve işsizlik oranının takip edildiği bir günü geride bıraktık.
Yurtiçinde jeopolitik risklerin azaldığı, sanayi üretimi ve işsizlik oranının takip edildiği bir günü geride bıraktık. Sanayi üretimi aylık bazda Temmuz’dan sonra Ağustosta da daralırken, sanayi kolları ve özellikle imalat sanayii alt sektörlerinin performansındaki ayrışma devam etti. Beklentilerin altında gelen sanayi üretimi verileri yıllık bazda %3,7 artması beklenirken %3,1 artış gösterdi ve aylık bazda ise %0,8 daraldı. Alt kırılımlar incelendiğinde, 2023 yılı Ağustos ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %0,2 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %1,3 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %2,4 artış gösterdi. Ağustos ayında manşet işsizlik oranı ise %9,2'ye düşerken, “geniş tanımlı işsizlik” olarak da bilinen atıl işgücü oranı %23'e yükseldi. Diğer taraftan gün içinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarını takip ettik. Türkiye'ye karşı yabancı yatırımcı algısında ciddi bir iyileşme olduğunu belirten Şimşek, aynı zamanda enflasyonla mücadele konusunda kararlı olduklarını ve gerekli adımların atılacağını da yineledi. ABD’de Fed yetkililerinin tahvil getirilerindeki artışın sıkılaşmaya yol açabileceği ve bu nedenle bir faiz artırımı ihtimalini “söylemleriyle” hafifletmesiyle, piyasalar rahat bir nefes aldı. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, uzun vadeli hazine tahvillerinin getirilerindeki son artışın, Fed'in normalde artırmasını gerektirecek kadar bir faiz artırımına gerek olmadığı anlamına gelmesinin “mümkün” olduğunu, ancak bunu kesin olarak bilmenin zor olduğunu söyledi. Yine Daly “ tahvillerde yaşanan bu durumun olası bir faiz artımının ikamesi olabileceği belirtti. Bununla birlikte dolar endeksindeki düşüş ve tahvil faizlerindeki geri çekilme, biraz olsun küresel
çapta yaşanan Ortadoğu gerginliğini geride bırakarak risk iştihanın artmasına neden oldu. Piyasadaki rahatlamaya rağmen IMF tonunu hafifletmedi ve yayınladığı Dünya Ekonomik Görünümü raporunda gelecek yıl için küresel enflasyon tahminini yükseltti. Merkez bankalarına fiyat baskılarında kalıcı bir rahatlama sağlanana kadar politikalarını sıkı tutmaları gerektiğini de ekledi. IMF dünya çapındaki tüketici fiyat artışlarının hızına ilişkin öngörüsünü üç ay önceki %5,2 tahmininden %5,8'e yükseltti. Enflasyon konusunda ihtiyatlı olma çağrısı, aynı zamanda 2024 yılı ekonomik büyüme tahminini de aşağı yönlü revizasyona uğrattı. Gelecek yıl için küresel büyümenin Temmuz ayındaki görünümüne göre %0,1 düşüşle %2,9’a gerileceğini ve pandemiden önceki yirmi yılın ortalaması olan %3,8’in altında olacağını öngörüyor. 2023 Büyüme tahmini ise değiştirmeyerek %3'te bırakmayı tercih etti. Asya pasifik tarafında da hem ABD’deki güvercin tonlu söylemler hem de Çin hükümetinin ekonomik toparlanmayı desteklemek için daha fazla teşvik verebileceği beklentileriyle moral buldu. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya- Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi sabah açılışla %1,3 artış gösterdi ve iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Japonya'nın Nikkei endeksi ise %0,5 yükseldi. Brent petrolde ise Ortadoğu’da yaşanan gerginliğin artması ihtimali nedeniyle hafif bir yükseliş yaşandı. Brent ham petrolü %0,3 artışla varil başına 87,91 dolara yükseldi. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü ise %0,2 artışla varil başına 86,14 dolara yükseldi. Yurt içinde ödemeler dengesi, ciro endeksi ve perakende satışlar gibi önemli verileri takip edeceğiz. Yurt dışında Almanya final tüketici fiyatları ve ABD üretici fiyatlarının yanı sıra, ABD Merkez Bankası(Fed) toplantı tutanakları izlenecek. Diğer taraftan ise Uluslararası Para Fonu(IMF) ve Dünya Bankası, toplantılarından gelecek mesajlar da yakından takip ediyor olacağız.
Manşette öne çıkanlar
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bir araya geldiği yabancı fon yöneticilerinin izlenimlerini aktaran Bank of America'nın (BofA) raporuna göre, Türkiye'yi çok hızlı toparlanmayı yönetecek bir ekonomi olarak gördüklerini ifade eden yöneticiler, tam olarak bir toparlanma görebilmeleri için enflasyonda anlamlı bir düşüş görmeleri ve döviz tamponlarının oluşması gerektiğine işaret ettiler.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Dünya Bankası'nın iklim değişikliği ve diğer küresel zorluklarla mücadele kapsamındaki reformlarında ilerleme kaydettiğini ancak özel sektör sermayesini harekete geçirmek için “değişime” ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, uzun vadeli Hazine tahvillerinin getirilerindeki son artışın, Fed'in normalde artırması gerekecek kadar artırmasına gerek olmadığı anlamına gelmesinin mümkün olduğunu, ancak bunu kesin olarak bilmenin zor olduğunu söyledi.
ABD'de Mortgage Bankacıları Birliği (MBA), Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR) ve Ulusal Konut İnşaatçıları Birliği (NAHB), artan konut maliyetleri nedeniyle ABD Merkez Bankasına (Fed) faiz artırımlarını durdurma çağrısında bulundu.
San Francisco Fed Başkanı Mary Daly Chicago'da düzenlenen bir etkinlikte “Yüzde 5 yeni nötr oran olmayacak. Bunun yeni nötr olacağına dair hiçbir kanıt yok. Bu hala yüksek enflasyonla mücadele etmeye çalışan politika faizidir. Nominal nötr olarak 2,5'ten – 2,5 ile 3 arasında herhangi bir yere gittiğimizi tamamen hayal edebiliyorum. Ama bu 50 baz puan, 250 baz puan değil” dedi.
Fed Yönetim Kurulu üyesi Christopher Waller, ABD Merkez Bankası'nın enflasyonu yüzde 2'lik hedefine indirme konusundaki kararlılığını yineledi ancak ekonomik görünüm ya da para politikası için izlenecek en iyi acil rota konusundaki görüşleri hakkında yorum yapmadı.
New York Fed tarafından yapılan yeni bir ankete göre, Amerikalılar geçen ay enflasyon konusunda karışık bir görünüm ortaya koydular ve kişisel mali durumlarına ilişkin görüşlerini düşürdüler. Ankete katılanlar gelecek 1 yıl için Ağustos ayında yüzde 3,6 olarak ortaya koydukları tahminlerine Eylül'de yüzde 3,7'ye çıkardılar, 3 yıl sonraki enflasyon için beklentilerini de yüzde %2,8'den %3'e yükselttiler. Ancak beklenen enflasyonun yakın vadedeki görünümü biraz kötüleşse de, bankanın son Tüketici Beklentileri Anketi'ne katılanlar beş yıl sonraki enflasyon için Ağustos anketindeki %3 olan beklentilerini Eylül'de %2,8'e indirdiler.
Chevron'un Avustralya'daki iki sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisindeki grevlerin yeniden başlamasını durdurmaya yönelik görüşmelerde bugün ilerleme kaydedildi, ancak henüz bir anlaşma sağlanamadı.
Meka Beton payları 12 Ekim'den itibaren Yıldız Pazar'da işlem görmeye başlayacak.
BJKAS-Beşiktaş Futbol 01.06.2023 – 31.08.2023 dönemi 3 aylık konsolide net dönem zararı 183.273.639 TL (Önceki 28.781.193 TL )
GSRAY-Galatasaray Sportif 01.06.2023 – 31.08.2023 dönemi 3 aylık konsolide net dönem karı 98.899.161 TL (Önceki 11.747.499 TL )
FENER-Fenerbahçe Futbol 01.06.2023 – 31.08.2023 dönemi 3 aylık konsolide net dönem karı 908.339.925 TL (Önceki 362.929.832 TL )
TSPOR-Trabzonspor Sportif 01.06.2023 – 31.08.2023 dönemi 3 aylık konsolide net dönem zararı 449.272.224 TL (Önceki 263.572.249 TL )
Kaynak A1 Capital
SANAYİ HABER AJANSI