2025 Yılına Girerken Türkiye Ekonomisinin Durumu: Enflasyondan İstihdama, Büyümeye Kadar Bir Değerlendirme

OSTİM Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü akademisyenleri, Türkiye ekonomisinin 2024 yılındaki gelişmelerini ve 2025 yılına yönelik beklentilerini değerlendirdi.

2025 Yılına Girerken Türkiye Ekonomisinin Durumu: Enflasyondan İstihdama, Büyümeye Kadar Bir Değerlendirme
Yayınlama: 06.01.2025
18
A+
A-

Türkiye ekonomisi, 2024 yılında çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalırken, enflasyon, büyüme, dış ticaret ve maliye politikaları gibi önemli alanlarda önemli gelişmeler yaşandı. OSTİM Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü akademisyenleri Doç. Dr. Bahar Erdal, Dr. Öğretim Üyesi Büşra Ağan ve Huzeyfe Erkam Candan, 2025 yılına girerken Türkiye’nin ekonomik performansını mercek altına aldı.

Enflasyon ve Para Politikası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılının Mayıs ayından itibaren sıkı para politikalarına yöneldi ve politika faiz oranını hızla artırarak enflasyonu düşürmeye çalıştı. 2024 yılı boyunca faiz oranları kademeli olarak yükseldi ve yıl sonunda enflasyon oranı %44,38’e geriledi. TCMB, 2025 ve 2026 yılları için enflasyon tahminlerini sırasıyla %21 ve %12 olarak açıkladı. Akademisyenler, 2025’te enflasyonun düşmeye devam etmesini bekliyor ve bunun temel nedenlerini sıkı para politikalarının yanı sıra Türk Lirası’nın değer kazanması olarak gösteriyor.

Cari İşlemler Dengesi ve Dış Ticaret

Cari işlemler açığı, 2024 yılında önemli bir düşüş gösterdi. Yıllık cari açık, Ocak ayında 32,9 milyar dolar iken, Ekim ayında 7,7 milyar dolara geriledi. Dış ticaret dengesinde, ihracat artarken ithalat azaldı ve bu durum, özellikle motorlu kara taşıtları ve elektrikli teçhizat sektörlerinde gözlemlendi. 2025 yılı için de dış ticaret açığının daralması ve cari işlemler hesabının daha olumlu bir seyir izlemesi bekleniyor.

Büyüme ve İstihdam

2024 yılı ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi %5,7 oranında büyüdü. Ancak yılın ikinci yarısında, enflasyonu kontrol altına almak amacıyla uygulanan sıkı politikaların etkisiyle sanayi sektörü daralırken hizmetler sektörü büyüdü. 2024 yılı üçüncü çeyreğinde, GSYH büyümesi %2,1 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı, 2024 yılı Ekim ayında %8,8 seviyesinde iken, istihdamda artış eğilimi sürdü. 2025 yılında ise işgücüne katılma oranının %55’e ulaşması bekleniyor. Ancak, işsizlik oranının %9,6 seviyesinde kalacağı tahmin ediliyor.

Bütçe ve Maliye Politikası

2024 yılı, Türkiye için büyük bir maliyet taşıyan 6 Şubat depreminin ardından maliye politikalarının yeniden şekillendirildiği bir yıl oldu. Faiz giderlerindeki artış ve bütçe açıkları, hükümetin mali denetim stratejilerini zorladı. Ancak 2024 yılı sonunda, bütçe açığının milli gelire oranı %5’in altına düşmesi bekleniyor. 2025 yılı için belirlenen bütçe açığı hedefi ise %3,1 olarak belirlendi. Enflasyonun etkilerinin giderilmesi ve büyümenin sürdürülebilir şekilde sağlanabilmesi için maliye politikalarının daha kapsamlı bir kalkınma yaklaşımı ile tasarlanması gerektiği vurgulandı.

Sonuç: 2025’te Sürdürülebilir Büyüme Beklentisi

Akademisyenler Doç. Dr. Bahar Erdal, Dr. Öğretim Üyesi Büşra Ağan ve Huzeyfe Erkam Candan, 2025 yılı için %4 büyüme hedefi koyarken, büyümenin talep yönlü enflasyonist baskılar yaratmadan sağlanacağını öngörüyor. Ancak, iç ve dış dinamiklerin etkisiyle büyüme oranının %3 civarında gerçekleşmesi de ihtimaller dahilinde. Türkiye ekonomisi, 2025’te istihdam artışı ve enflasyonla mücadele gibi zorluklarla karşılaşacak olsa da, sürdürülebilir ve dengeli bir büyüme yapısına ulaşmayı hedefliyor.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.