DEVA Partili Karal: 63 aydır süregelen maliyet artışına hiçbir çözüm üretilemedi

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, tarımsal girdi maliyetlerinin 63 aydır aralıksız yükseldiğini vurgulayarak, “Çiftçimiz 5 yılı aşkın süredir hiç durmadan artan maliyetlerle başa çıkmak için mücadele ederken, hükümet ise bir türlü düşüremediği maliyetlerle üretimi baltalıyor, toprağın bereketini tırpanlıyor” dedi.

DEVA Partili Karal: 63 aydır süregelen maliyet artışına hiçbir çözüm üretilemedi
Yayınlama: 21.01.2025
2
A+
A-

DEVA Partili Hasan Karal, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı Kasım 2024 Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi verilerini değerlendirdi.

TÜİK verilerine göre tarımsal girdi fiyat endeksinin (Tarım-GFE) 2024 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,41, yıllık bazda ise yüzde 32,92 arttığına dikkat çeken Milletvekili Karal, bu oranların maliyetlerdeki sürekli yükselişi bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi.

Tarımsal girdi maliyetlerinin 2019 Eylül ayından bu yana aralıksız yükseldiğini kaydeden Karal, “Mazot, gübre, elektrik ve tohum gibi girdi fiyatlarındaki astronomik artışlar yüzünden çiftçimiz tarımsal üretimden kopma noktasına geldi. Hükümet, 63 aydır süregelen bu maliyet artışına hiçbir çözüm üretmedi. Tarım maliyetlerindeki artış dolayısıyla gıda fiyatlarına da yansıyor. Bu şartlar altında enflasyonla mücadele mümkün değil.” diye konuştu.

Milletvekili Karal, girdi maliyetlerindeki yüksek fiyatların çiftçiye büyük darbe indirdiğinin altını çizdi. Hükümetin çiftçiyi desteklemek yerine ithalatı önceleyen tarım politikaları nedeniyle maliyetlerle başa çıkmakta zorlandığını ve tarımda alarm zillerinin çaldığını ifade eden Karal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Küresel ısınma ve bilinçsiz kullanım nedeniyle su kaynaklarımız hızla tükeniyor. Çiftçilerimiz tarımsal sulama sıkıntısı yaşıyor. Bir yandan da bazı bölgelerde şiddetli yağışlarla, sellerle, fırtınalarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Doğal afetler yetmezmiş gibi hükümet de maliyet artışları, desteklemelerin yetersizliği gibi suni afetler çıkararak çiftçimize darbe üstüne darbe indiriyor. Böyle bir ortamda üretim nasıl sağlansın, çiftçi nasıl ayakta dursun. Çiftçinin emeği, ülkemizin milli serveti resmen heba oluyor. Bu kadar büyük bir kayıtsızlığı kabul etmiyoruz. 63 aydır artan maliyetleri durduramayan Tarım Bakanlığı, hükümet artık çiftçinin haykırışlarını duymalı. Çiftçimize maliyet desteği sağlanmalı, teşvikler artırılmalı ve üreticiye nefes aldıracak düzenlemeler yapılmalı. Aksi takdirde tarım sektörü tamamen çöker ve hepimiz altında kalırız.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.