İstanbul, 3 Şubat (Hibya) – İnfo Yatırım’ın raporuna göre BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesi
bekleniliyor.
İnfo Yatırım, Ocak ayı enflasyon beklentilerinin aylık bazda yüzde 4,5, yıllık yüzde 41,40 artması yönünde olduğunu bildirdi. Raporda şu değerlendirmelere yer verildi:
“BİST100 endeksi geçtiğimiz haftayı negatif tamamlayarak 10.000 seviyesinin üstünde tutundu. Fitch'in Türkiye kredi notunda değişiklik yapmaması, aylık bazda enflasyon beklentisi ve bilançoların etkileri endekste kar realizasyonlarını beraberinde getirebilecek olsa da fonlara ve mevduatlara ilişkin stopaj düzenlemeleri realizasyonları dengeleyebilir.
Moody’s de olduğu gibi Fitch de Türkiye’nin kredi notunu değiştirmedi. Fitch; ‘’Türk Bankalarının yabancı para likiditesi daha düşük, ancak kalitesi daha yüksek, piyasaya erişim iyileşti. Sıkılaştırma tedbirleri ve yetkililerin ortodoks para politikasına geri dönmeye devam etmesi nedeniyle Türk bankaları için yeniden finansman riskleri azalmıştır. Ancak, bankaların daha da artan kısa vadeli dış borçlarının yüksek payı ve yatırımcı duyarlılığına olan hassasiyetleri nedeniyle bu riskler halen mevcut.’’ açıklamalarında bulundu. Fitch, Türkiye’de 2025 yılında enflasyonun %32,8’e, politika faizini ise %28’e gerilemesini bekliyor.
Bugün, Ocak ayına ilişkin enflasyon verisi açıklanacak. Ocak ayında beklentimiz, aylık bazda enflasyonun %4,5, yıllık %41,40 artması yönünde. Asgari ücrete yapılan ve özel sektör tarafına yapılan zamların etkisinin alım gücünün ilk çeyrekte artması beklentisi ile bu durumun ilk çeyrekte enflasyona etki etmesini bekliyoruz. Geçtiğimiz dönemlerde TCMB’nin Enflasyon Raporu Toplantısında bir kutu çalışması yayımlanmıştı. Bu kutu çalışmasında asgari ücret geçişkenliği ölçen katsayı 0,08 – 0,12 aralığında belirlenmişti.
Yani, asgari ücrette yapılan %1’lik artış 12 aylık dönem içerisinde enflasyonu %0,08—%0,12 aralığında yükseltiyor. %30’luk net asgari ücret zammı ile birlikte düşünüldüğünde TCMB modeli yıllık enflasyonun yaklaşık %3,00 —%3,60 yükseltmesi beklenebilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu etkinin çoğu ilk çeyrekte yaşanacakken, ilk yarıda tamamının fiyatlara girmesini bekliyoruz.”
SANAYİ HABER AJANSI