Başkan Tugay’dan kentsel iyileştirme açıklaması

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Bayraklı ve Bornova’da yapı envanteri çalışmalarının tamamlandığını, riskli olduğu belirlenen binalarla ilgili gereken adımları atacaklarını söyledi.

Başkan Tugay’dan kentsel iyileştirme açıklaması
Yayınlama: 03.02.2025
2
A+
A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve kentteki üniversitelerin iş birliğiyle düzenlenen Deprem ve Yapı Bilimi Günleri, başladı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) “Bilimle güçlenen yapılarla depreme dirençli kentler” sloganıyla düzenlenen ve 2 gün sürecek programa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ilçe belediye başkanları, bürokratlar, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının temsilcileri katıldı.

Panelde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, yaşanan her şeyin sorumlusunun kamu yönetimleri olduğunu söyledi.

Deprem riskini sürekli konuştuklarını vurgulayan Başkan Tugay, bir an önce adım atmanın gerekliliğine değindi. Tugay, “Sürekli konuşuyoruz ama asıl o radikal adımı atmamız gereken noktada yavaşlıyoruz. Zorlu ve sıkıntılı süreci yaşayabiliriz ama sonrasında almamız gereken önlemleri alan bir şehir olarak geleceğe bakarız. Ne zaman doğru bir şey yapmaya kalksak, birileri yalanlarla üzerimize geliyor. Derdimizi anlatamıyoruz. Derdimizi anlatmamız için sizden yardım istiyorum. İnsanlar binaların altında ölmesin, sakat kalmasın diye bir şey yapalım diyoruz. Kimsenin hayatını zora sokmak için değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi ne yapması gerekiyorsa onu yapacak. Bazı kurumları da görevlerini yapmaya davet edecek. Yanımızda olmanız gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kararlı adımlarında yanında olmanız gerekiyor. Belediye başkanı olarak yıkılmaz bir kale gibi durmaya hazırım çünkü o yıkımları ve ölümleri gördüm. Soruna sahip çıkamaya çalışan insanların yanında olmalısınız. Türkiye’nin tamamı bunu yapmalı. Birilerini yalnız bırakarak bu iş olmaz” diye konuştu.  

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna da Türkiye’nin coğrafi konumu itibariyle, dünyanın en aktif deprem kuşakları arasında yer aldığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Ülke topraklarının yüzde 92'si deprem riski altında ve nüfusumuzun yüzde 95'i bu riskli alanlarda yaşıyor. Bilimsel verilere göre son 120 yılda ülkemizde meydana gelen depremlerde, yaklaşık 100 bin yurttaşımız hayatını kaybetti. Bu veriler önümüzde duran tarihsel gerçeği, acı tecrübelere ve onca kayba rağmen, deprem gerçeğinin görmezden gelinmesinin ne kadar büyük bir bedeli olduğunu açıkça ortaya koyuyor. 6 Şubat depremleri bu gerçeği bir kez daha acı bir şekilde bizlere hatırlattı. Bu depremlerde yaşanan yıkımın temelinde, yapı üretimi ve denetimi süreçlerindeki eksiklikler ve hatalar zinciri yatmakta. Yapı güvenliği ve depreme dirençli şehirler konusunda hazırlıkların bir an önce yerine getirilmesi şart. Mevzuattaki eksikliklerin düzenlenmesi, buna göre yapıların deprem yönetmeliklerine uygun inşa edilmesi, denetim mekanizmaların etkin çalıştırılması, kaçak yapılaşmaya izin verilmemesi gerekiyor. Oysa bu önlemlerin hiçbiri alınmadı. Deprem riskini azaltmak, afetlere karşı gerekli önlemleri almak bireylerin omuzlarına yüklenebilecek bir sorumluluk değil. Yapı denetim mekanizmaları etkin şekilde işletilmeli. Kentsel dönüşüm projeleri, toplumun ihtiyaçlarına göre hızlandırılmalı.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.