DEVA Partili Ekmen: Büyük Afet’in 2. yılında Mersin depremlere hazır değil

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, 11 ili etkileyen Kahramanmaraş depremlerinin 2’nci yıl dönümünde açıklama yaptı.

DEVA Partili Ekmen: Büyük Afet’in 2. yılında Mersin depremlere hazır değil
Yayınlama: 06.02.2025
2
A+
A-

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, 11 ili etkileyen Kahramanmaraş depremlerinin 2’nci yıl dönümünde açıklama yaptı. 

Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlara Allah'tan rahmet, depremzedelere ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileyen Ekmen, “11 ilimizi etkileyen depremlerde 53 bin 537 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 100 bini aşkın vatandaşımızın yaralandığı, 40 bin binanın yıkıldığı, 200 binden fazla binanın ağır hasar aldığı ve milyonlarca vatandaşımızın evsiz kaldığı büyük bir yıkım yaşanmıştır. Başta yıkımın yaşandığı 11 ilimiz olmak üzere tüm ülkemizde derin yaralar açan 6 Şubat Depremlerinin, toplumsal bir travma olarak uzun yıllar etkisini sürdüreceği de bir gerçektir. Bu derece büyük yıkıma neden olan bir felaketin ardından güvenli ve sağlıklı yaşam alanlarının oluşturulması için ülke genelinde gerekli tüm tedbirlerin alınması bir zorunluluktur. Ancak aradan geçen iki yıla rağmen depreme dayanıklı kentler oluşturma noktasında yeterli adımlar atılmamış, deprem riski altındaki yerleşim yerlerimizde kentsel dönüşüm süreçleri ilerletilememiştir. Deprem riski altındaki şehirlerimizde alınması gereken önlemler hala eksik ve plansızdır. Gelecekte benzer bir felaketin yaşanması durumunda, maalesef benzer kayıplarla karşı karşıya kalma riskimiz büyüktür” ifadelerini kullandı.

Mersin’in depreme karşı hazır olmadığını vurgulayan Ekmen, Mersin’in deprem riski açısından önemli fay hatlarına yakın konumda bulunduğunu dile getirerek, Adana ilinde bulunan Karaisalı-Karsantı Fay Zonu, Karataş-Osmaniye Fay Zonu, Kıbrıs-Helenik Yayı yani Bindirme Fayı, Ölü Deniz Fayı, Ecemiş Fayı’nın deprem tehlikesi oluşturan aktif faylar olduğunu söyledi.

Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerin Mersin’de önemli ölçüde hissedildiğini aktaran Ekmen, şunları söyledi:

“Mersin, deprem bölgesine göre daha uzak bir konumda bulunması sebebiyle büyük çapta yıkım ya da can kaybı yaşamamıştır. Ancak, yine de deprem şehrin çeşitli bölgelerinde hissedilmiş şehirde büyük panik yaşanmıştır. Bazı binalarda çatlaklar oluşmuş, 40 dairelik bir site ağır hasarlı olması nedeniyle yıkılmıştır. Bu durum, bazı yapıların depreme dayanıklı olup olmadığı konusundaki endişeleri artırmıştır. Depremin Mersin’i en fazla etkileyebilme şekli alüvyon zeminlerdeki yapılaşma sebebiyledir. Deprem dalgaları özellikle alüvyon zeminlerde yüzeyi çok daha fazla sarsmakta, bunun sonucunda da binaların olduğu gibi göçme veya yan yatma durumları oluşabilmektedir. Depremsellik açısından diğer önemli bir neden de bölgedeki kaya birimleri ile zemin özellikleridir. İlimiz için Erdemli-Mersin-Tarsus arasında yer alan kıyı şeridi ile yerleşim yerleri, genelde gevşek ve sıkı tutturulmamış zeminler üzerinde yer aldığı için deprem durumunda daha tehlikelidir. Deprem sırasında gevşek zeminler, sağlam zemin ve kayalara oranla çok daha fazla etkilenmekte ve en büyük hasarlar buralarda gözlenmektedir.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.