Dr. Gündoğdu: Saçınızı boyarken cildinizi ve saçlarınızı riske atmayın

Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Onur Gündoğdu, “Saç boyasının cilde zararlı olup olmadığı nasıl anlaşılır?” başlığında açıklama yaptı.

Dr. Gündoğdu: Saçınızı boyarken cildinizi ve saçlarınızı riske atmayın
Yayınlama: 11.02.2025
2
A+
A-

Güzellik uğruna saç rengini değiştirmek, antik çağlardan beri süregelen bir alışkanlık. 18 yaş üstü kadınların yaklaşık yüzde 33’ü, 40 yaş üstü erkeklerin yüzde 10’undan fazlası saçlarını boyuyor. Ancak son günlerde yaşanan olaylar, saç boyalarının sağlığa etkilerini yeniden tartışmaya açtı. Günlük hayatımızın bir parçası haline gelen bu ürünler, gerçekten masum mu? Yoksa farkında olmadan cildimizi ve sağlığımızı tehlikeye mi atıyoruz? Saç boyalarında bulunan cilde zararlı kimyasallar ve korunma yollarını Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Onur Gündoğdu anlattı.

Saç boyaları ciltle temas ettiğinde tahriş, yanık, alerjik reaksiyon, leke, kuruluk, saç dökülmesi ve egzama gibi dermatolojik sorunlara yol açabiliyor. Son günlerde ünlü isimlerin saç boyası sonrası yaşadığı sağlık problemleri, bu konunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı.

Saç boyaları alerjik reaksiyon yapabilir

Antik çağda Mısır’da kına, Roma’da ceviz kabuğu saç boyamak için kullanılmış. Bunlar doğal saç boyaları. Doğal kökenli boyalar da her zaman güvenilir olmamasına rağmen kimyasal saç boyalarına göre daha az alerjik. Saç boyalarının içeriğindeki Parafenilendiamin en yaygın alerjenlerden biri. Kaşıntı, kızarıklık, kabarma ve ciddi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Saç boyaları kimyasal yanık yapabilir

Boyanın saç teline işlemesi için kullanılan Amonyak, saçı açmak için kullanılan Hidrojen peroksit gibi maddeler cildi tahriş ederek yanıklara yol açabilir. Şiddetli kızarıklık, yanma hissi, kabarma ve deride soyulmaya neden olabilir. Özellikle Hidrojen peroksit içeren bazı saç boyaları cilt renginde açılmaya ya da cilt renginin koyulaşmasına neden olabilir. Amonyak ve sülfatlar saç derisinin doğal nem dengesini bozarak kuruluğa neden olabilir. Özellikle agresif açıcılar ve sık saç boyama saç köklerini zayıflatarak aşırı dökülmeye neden olabilir.

Nasıl korunalım?

Yama testi yapalım. Boyayı kullanmadan 48 saat önce bileğin iç kısmında az miktarda uygulayarak deneyelim.  Kızarıklık, yanma, kaşıntı, soyulma, kabarcıklar oluşursa uygulamayalım. Doğal içerikli, amonyaksız, parafenilendiaminsiz boyaları tercih edelim. Saç boyasını uzun süre deri ile temas ettirmeyelim. Saçı boyamaya çalışalım. Derisini değil. İşlemden sonra iyi kurulayalım

Kimyasal içeriği yüksek ürünleri sık kullanmaktan kaçınalım. Saç boyama sonrası tahriş ve alerjik reaksiyon olursa dermatoloğa danışalım.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.