İstanbul, 20 Şubat (Hibya) – Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) genelinde, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) 2024’ün dördüncü çeyreğinde yüzde 0,3 artarak bir önceki çeyrekteki yüzde 0,5’lik oranın biraz altında kaldı.
OECD'den yapılan açıklamaya göre, GSYH büyüme oranı da 2024'ün 4. çeyreğinde, ABD, Almanya, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada ve İtalya'dan oluşan G7 ülkelerinde yüzde 0,5'ten yüzde 0,4'e geriledi. Büyüme, Fransa'da yüzde 0,4'ten -yüzde 0,1'e, Almanya'da ise yüzde 0,1'den -yüzde 0,2'ye geriledi.
Fransa İstatistik Ofisi, Fransa'daki daralmanın kısmen 3. çeyrekte büyümeyi artıran Paris Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nın ardından normal ekonomik koşullara dönüşü yansıttığını bildirdi. Fransız büyümesini etkileyen başlıca faktörler, 3. çeyrekteki yüzde 0,6'lık daralmaya kıyasla 4. çeyrekte yüzde 0,6 artan mal ithalatındaki artış ve stok eritme oldu.
Almanya'daki yavaşlamanın ana nedeni, Alman istatistik ofisi tarafından yayınlanan ön bilgilere göre, “ihracatın bir önceki çeyreğe göre önemli ölçüde düşük olması” oldu. Amerika Birleşik Devletleri'nde büyüme, yatırımlardaki düşüş (3. çeyrekteki yüzde 0,7'lik büyümenin ardından 4. çeyrekte yatay seyretti) ve ihracattaki yüzde 0,2'lik daralma (3. çeyrekteki yüzde 2,3'lük büyümenin ardından) nedeniyle yavaşlayarak yüzde 0,8'den yüzde 0,6'ya geriledi. Buna karşılık, İtalya'da ise reel GSYH son iki çeyrekte sabit kaldı.
Öte yandan, Japonya'da büyüme yüzde 0,4'ten yüzde 0,7'ye yükselerek belirgin bir şekilde hızlanırken, bu gelişme, aynı dönemde ithalatın yüzde 2,4 azalmasıyla, net dış ticaretin olumlu katkısını yansıtmasından kaynaklandı. Büyüme, Kanada'da yüzde 0,3'ten yüzde 0,4'e ve Birleşik Krallık'ta yüzde 0,1'den yüzde 0,2'ye yükseldi.
Verilerin açıklandığı diğer OECD ekonomileri arasında, İrlanda 4. çeyrekte GSYH'de yüzde 1,3 ile en büyük düşüşü kaydederken, onu Meksika ve Norveç'te yüzde 0,6 ile takip etti. Portekiz 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre, yüzde 1,5 ile en yüksek büyüme oranını kaydederken, onu Kosta Rika yüzde 1,4 ve Polonya yüzde 1,3 ile takip etti.
İlk yıllık tahminler OECD GSYH büyümesinin 2023'teki yüzde 1,8'e kıyasla 2024'te biraz yavaşlayarak yüzde 1,7'ye gerilediğini gösteriyor. Verilerin mevcut olduğu 28 OECD ülkesinden beşi 2024 yılında GSYH daralması kaydetti. Büyüme 10 ülkede yavaşlarken 13 ülkede hızlandı. 2024 yılında en yüksek yıllık büyüme yüzde 4,3 ile Kosta Rika'da kaydedildi.
OECD üyesi ülkeler; Türkiye, ABD, Kanada, Fransa, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Federal Almanya, İtalya, Portekiz, İngiltere, Danimarka, İrlanda, Yunanistan, İsviçre, Avusturya, İsveç, İzlanda, Norveç, İspanya, Japonya, Finlandiya, Avustralya ve Yeni Zelanda.
SANAYİ HABER AJANSI