Hafta boyunca dünyada en çok konuşulan konu hiç şüphesiz İsrail-Filistin çatışmasıydı. ABD’den, Avrupa’ya ve Orta Doğu’ya kadar bu bölgelerdeki kamuoyu sivillere yönelik saldırıları, hastane bombalanmasını ve çoğu çocuk binlerce insanın ölümünü konuşmaya devam ediyor.
Hafta boyunca dünyada en çok konuşulan konu hiç şüphesiz İsrail-Filistin çatışmasıydı. ABD’den, Avrupa’ya ve Orta Doğu’ya kadar bu bölgelerdeki kamuoyu sivillere yönelik saldırıları, hastane bombalanmasını ve çoğu çocuk binlerce insanın ölümünü konuşmaya devam ediyor.
Aynı günlerde Çin’in başkenti Beijing dünyanın geleceğini yakından ilgilendiren bir toplantıya ev sahipliği yaptı. 3.Kuşak ve Yol İşbirliği Forumu “Yüksek Kaliteli Kuşak ve Yol İşbirliği: Ortak Kalkınma ve Refah İçin Birlikte' temasıyla toplanarak Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin 10. yıl dönümünü kutladı.
Dünyanın bir bölümünde savaş, kan ve gözyaşı vardı. Diğer tarafında ise ortak geleceğe sahip bir topluluk inşa etmenin önemi vurgulandı. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in forumun açılışında yaptığı bir tespit aslında dünyanın şu andaki durumunu özetliyor. Çin liderinin belirttiği gibi Kuşak ve Yol İnisiyatifi tarihinin doğru tarafında duruyor ve bu durum her geçen gün yaşanan olaylarla tekrar tekrar kanıtlanıyor. İnisiyatifin dünyanın en büyük kamu ürünü haline gelmesindeki başarının sırrı da tarihin doğru tarafından durmasında yatıyor.
Bir tarafta sadece bir hastanede yüzlerce çocuk ölürken, Cumhurbaşkanı Xi, “tarihe, insanlığa ve dünyaya karşı sorumlu bir tavırla, küresel risklere ve tehditlere birlikte göğüs gerip, torunlarımıza barış, kalkınma, iş birliği ve kazan-kazan temelinde güzel bir gelecek bırakmalıyız” diyordu. Xi’nin 'Çin ancak dünyanın durumu iyi olduğunda iyi olabilir. Çin iyi olduğunda dünya daha da iyi hale gelecektir' şeklindeki sözleri Çin’in kaderini dünyanın kaderiyle birleştirdiğini gösteriyor.
Cumhurbaşkanı Xi herkesin yararına olacak büyük girişimlerin başlatılmasında kazan-kazan iş birliğinin başarıya giden kesin yol olduğuna işaret etti. Ülkeler birlikte hareket ettiğinde aradaki derin bir uçurumlar kalkıyor, denize kıyısı olsun olmasın bütün ülkeler deniz ve demiryolu olanaklarından yararlanabiliyor.
Kuşak ve Yol’un öncelikleri
Xi’nin söylediği gibi, ortak kalkınma ve refah arayışında, Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nde ideolojik çatışma, jeopolitik rekabet ve blok siyaseti bir seçenek değil. Xi, 'Karşı olduğumuz şey tek taraflı yaptırımlar, ekonomik baskı, ayrıştırma ve tedarik zincirinin bozulmasıdır' diye konuştu. Uzmanlar bu nedenle Kuşak ve Yol’un hiçbir zaman başkalarının gelişimine yönelik bir tehdit oluşturmayacağına dikkati çekiyor. Pakistanlı bir akademisyenin dediği gibi 'Batı liderliğindeki modelin aksine, Kuşak ve Yol İnisiyatifi, siyasi koşullar dayatmadan pragmatik altyapıya ve ekonomik kalkınmaya öncelik veriyor.'
Hindistan’dan bir uzman da Çin basınına 'Kuşak ve Yol İnisiyatifi, ortak kalkınmayı ve ortak refahı teşvik etmek amacıyla dünyanın modern tarihindeki en büyük ve en faydalı proje haline geldi. İlk on yılındaki güçlü ve verimli iş birliği yadsınamaz bir gerçek olsa da, inisiyatifin başka bir altın on yıla doğru yeni yolculuğuna devam ediyor.” diye konuştu.
Kuşak ve Yol’un altyapı gelişimine verdiği önem, ekonomik büyüme ve insani gelişme için kritik bir ihtiyacı karşıladığı için özellikle önemlidir. Altyapı yatırımlarının geleceğe yapılan, fırsatlar yaratan, yaşam standartlarını yükselten, ülkeler ve bölgeler arası eşitsizlikleri kapatan bir yatırım olduğunun kabulüdür. Kuşak ve Yol İnisiyatifi, gelişmekte olan ülkelerin değişen ihtiyaçlarına ve isteklerine bir yanıttır.
Çin’in taahhüdü
Girişimin mimarı ve itici gücü olarak Çin, altyapının ötesinde fikir, teknoloji ve bilgi paylaşımına kadar uzanarak tüm ulusların gelişebileceği küresel bir toplumu geliştirmek için köprüler kurma taahhüdünde bulunuyor. Bu aynı zamanda Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin yoksulluk, eşitsizlik ve iklim değişikliği gibi günümüzün en kritik sorunlarıyla mücadele etme ve dünyayı herkes için daha sürdürülebilir ve eşitlikçi bir yer haline getirme taahhüdüdür.
Kuşak ve Yol işbirliği Xi’nin ifade ettiği 'herkes ateşe odun eklediğinde alev yükselir' ve karşılıklı desteğin dünyayı çok ileriye götürebileceği inancına dayanmaktadır. Bu inisiyatif Çin tarafından önerildi, ancak tüm dünyaya ait. Ortak geleceğe sahip küresel bir topluluk inşa etmek amacıyla bağlantı, karşılıklı fayda ve ortak kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Çoklu kazanç doğası, giderek daha fazla ülke tarafından kabul ediliyor ve bu nedenle, Haziran 2023’e kadar beş kıtadan 150'den fazla ülke ve 30'dan fazla uluslararası kuruluş Çin ile iş birliği anlaşmaları imzaladı.
İnsanlığın herkes için ortak kalkınma arayışını temsil eden Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin önümüzdeki yıllarda yeni başarılara imza atmasını beklemek için daha fazla nedenimiz var.
SANAYİ HABER AJANSI