CGTN Muhabiri Chen Tingyao’nun haberine göre ABD yönetimi, 12 Nisan’da karşılıklı tarife uygulamalarına ilişkin düzenlemeler çerçevesinde, bilgisayarlar, akıllı telefonlar, çipler, yarı iletken üretim ekipmanları ve entegre devreler gibi ürünlerin “karşılıklı tarifelerden” muaf tutulacağını açıkladı.
CGTN Muhabiri Chen Tingyao'nun haberine göre ABD yönetimi, 12 Nisan’da karşılıklı tarife uygulamalarına ilişkin düzenlemeler çerçevesinde, bilgisayarlar, akıllı telefonlar, çipler, yarı iletken üretim ekipmanları ve entegre devreler gibi ürünlerin “karşılıklı tarifelerden” muaf tutulacağını açıkladı. İngiliz Financial Times gibi yabancı medya kuruluşları, ABD’nin bu hamlesini, Çin’e yönelik tarife politikasının gevşetileceğine dair ilk işaret olarak değerlendirdi. Bloomberg ise, bu kararın Apple gibi büyük elektronik firmalarına fayda sağlayacağını belirtti. Çin Ticaret Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada ise, bunun ABD’nin tek taraflı “karşılıklı tarifeler” uygulamasındaki yanlışları düzeltme yönünde atılan küçük bir adım olduğu ifade edildi.
ABD yönetiminin yanlıştan dönmesi kaçınılmazdır. Dünyanın ikinci büyük ara ürün ithalatçısı ve ihracatçısı olan ABD’nin üst düzey üretim alanındaki üretimi, güçlü üretim yeteneklerine ve endüstriyel entegrasyon yeteneklerine sahip Çin gibi gelişmekte olan ekonomilerde yoğunlaşmaktadır. Bank of America analistlerinin tahminlerine göre, iPhone’un son montajının ABD’ye taşınması durumunda maliyeti yüzde 25 oranında artacak, buna bir de “karşılıklı tarifeler” eklenirse toplam maliyeti yüzde 91’e kadar çıkacak. Wedbush Securities Finansal Analisti Daniel Ives, ilgili teknoloji ürünlerinin muaf tutulmaması durumunda ABD’nin bilim ve teknoloji sektörünün 10 yıl geriye gideceğini ve yapay zeka devriminde önemli bir yavaşlama yaşanacağını ifade etti.
CGTN Muhabiri Chen Tingyao'nun haberinde “Gerçekler şunu gösteriyor: ABD’nin 2 Nisan’da “karşılıklı tarifeler” getirmesinin ardından uluslararası ticari ve ekonomik düzen bozulurken, işletmelerin faaliyetleri ve insanların yaşamları da sekteye uğradı. CNN'de yayımlanan bir makaleye göre, ABD’nin hizmet ticareti sektöründe diğer ülkelerden gelen karşı önlemler nedeniyle istihdam kaybı yaşanabilir. Çin, iki gün önce ABD’den film ithalatının azaltılacağını açıkladı ve bu durum birçok ABD film şirketinin hisselerinde sert düşüşlere yol açtı” denildi.
Birçok yabancı medya kuruluşu, Trump yönetiminin yabancı ürünlere yönelik tarifelerle duvar örmeye devam etmesi durumunda, hizmet ihracatının diğer ülkeler tarafından karşı önlem olarak kullanılacağı görüşünü savunuyor.
Kamuya açık bilgilere göre, hizmet ticaretinde uzun zamandır ticaret fazlasını sürdüren ABD, 2024 yılında yaklaşık 300 milyar dolarlık bir fazlaya sahip oldu. Hizmet ihracatı, ABD’de 4 milyon 100 bin kişiye istihdam sağladı.
CGTN Muhabiri Chen Tingyao'nun haberinde şu ifadeler yer aldı:
“Hizmet ticaretinin temeli ise güvene dayanır. Son yıllarda ABD’nin uyguladığı yaptırımlar, baskılar ve şantajlar tüm dünyaya yayılmış ve bu durum, tüm tarafların ABD’ye olan güveninin aşınmasına yol açtı.
Ticaret savaşının sorumluluğu, tamamen ABD’ye aittir. Trump yönetiminin bazı ürünleri “karşılıklı tarifelerden” muaf tutması, bir dereceye kadar ABD’nin telafi edici çabalar sarf ettiği şeklinde yorumlanabilir. Ancak ABD’nin, daha fazla çaba göstermesi, daha büyük adımlar atması ve “karşılıklı tarifeleri” tamamen kaldırarak ticari ortaklarıyla eşit şartlar ve karşılıklı saygı içinde diyalog kurması gerekiyor. Bu, ticari anlaşmazlıkları çözen tek doğru yol olacaktır.”
SANAYİ HABER AJANSI