Amazon Türkiye ve Hayalime Ortak Ol Topluluğu iş birliği ve Hatay’da faaliyet gösteren Sivil Alan Hareket Ağı desteğiyle Hatay’ın Antakya ilçesinde “Gülümseten Hayaller Topluluk Evi” açıldı.
Şubat ayında meydana gelen depremlerden doğrudan etkilenen bölge halkı başta olmak üzere tüm Türkiye yaralarını sarmaya devam ederken, Amazon Türkiye de depremin ilk anından itibaren bölgeye verdiği destekleri yeni projelerle sürdürüyor.
Felaketin yaşandığı dönemde yardım çalışmalarını tüm imkanlarıyla destekleyen Amazon Türkiye ile Hayalime Ortak Ol Topluluğu tarafından, Hatay'da faaliyet gösteren Sivil Alan Hareket Ağı iş birliği ile Hatay'ın Antakya ilçesinde “Gülümseten Hayaller Topluluk Evi” açıldı. Başta çocuklar ve gençler olmak üzere bölge halkının yaşamına katkı sağlayacak bir dizi STEM eğitimi, terapi ve psikososyal destek seansını içeren çok yönlü ve çok paydaşlı “Gülümseten Hayaller” projesinin ilk yılında yaklaşık bin 500 kişiye ulaşılması hedefleniyor.
“Hayalimi Kodluyorum” eğitimleri Hataylı çocuklarla buluşuyor
Amazon Türkiye ve Hayalime Ortak Ol Topluluğu iş birliği ile ilk olarak bu yıl nisan ayında Ege Bölgesi'nde başlayan ve öğrencilerin STEM becerileri kazanmaları için gerekli eğitim araçlarının ve kodlama eğitimlerinin sunulduğu “Hayalimi Kodluyorum” eğitimleri, “Gülümseten Hayaller” projesi ile Hatay'a da taşınıyor. Amazon Türkiye'den gönüllü çalışanlar ve Hayalime Ortak Ol Topluluğu gönüllüleri tarafından yüz yüze verilecek eğitimlerle bölgedeki öğrencilerin 21. yüzyıl becerileri kazanmaları ve akademik başarılarının desteklenmesi hedefleniyor.
Hayalimi Kodluyorum atölye çalışmalarının yanı sıra merkezde düzenlenecek sanat terapisi temelli programlar, müzik terapisi temelli atölyeler, dans/hareket ve beden farkındalığı çalışmaları, grup oyunları ve eğitim destek programları ile çocukların ve gençlerin gelişimleri de desteklenecek. Ek olarak bireysel ve grup psikososyal destek oturumları, eğitmenlere yönelik iyi olma hali (wellbeing) seansları, topluluk buluşmaları ve çevrimiçi danışmanlık seansları da merkezde verilecek hizmetler içerisinde yer alıyor.
Sürdürülebilir ve doğa dostu “Gülümseten Hayaller Topluluk Evi” ile yerel ekonomi destekleniyor
“Gülümseten Hayaller Topluluk Evi” tamamı Hatay'daki yerel üreticiler tarafından üretilen, modüler ahşap bir yapıdan oluşuyor. Yerinde monte edilebilen, doğal yapı malzemeleri sayesinde yüksek ısı yalıtımı sağlayan ve pasif iklimlendirme ilkeleri doğrultusunda inşa edilen Topluluk Evi, deprem sonrası yerel ekonomiyi de destekliyor.
Depremin ilk günlerinden bu yana deprem bölgesinde görev yapan yardım çalışanları ve çeşitli alanlarda uzmanlıkları bulunan kişiler tarafından başlatılan bir sivil girişim olan Sivil Alan Hareket Ağı, yerel kaynakları kullanarak ihtiyaca yönelik alternatif çözümler üretmeyi, yerel girişimleri ve aktörleri güçlendirmeyi hedefliyor. Bireysel yeteneklere, taban örgütlenmelerine, kurumlara ve saha içinde faaliyet gösteren kuruluşlara, birbirleriyle etkileşimde bulunmaları, ölçülebilir etkisi olan daha yerelleştirilmiş, bütüncül ve sürdürülebilir çözümler üretmeleri için ortak bir yaşam, sosyalleşme ve çalışma alanı sağlamayı amaçlıyor.
Merkezin açılışında konuşan Hayalime Ortak Ol Topluluğu Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Atakan Atalar, bu projenin Hatay'daki çocukların ve gençlerin hayallerini gerçeğe dönüştürmek için atılan önemli bir adım olduğunun altını çizerek şunları söyledi:
“Hayalime Ortak Ol Topluluğu olarak ilk günden itibaren depremden etkilenen bölgelerdeki yardım çalışmalarına destek olduk. Afetten etkilenen çocuklarımızın ve gençlerimizin hayatlarını daha parlak yarınlara taşımak için Hatay'ın Antakya ilçesinde, büyük bir heyecanla ‘Gülümseten Hayaller' projemizi başlatıyoruz. Deprem bölgesine kurduğumuz ‘Gülümseten Hayaller Topluluk Evi' sadece bir mekân değil aynı zamanda umutla dolu bir merkez olacak. Burada çocuklar ve gençler, ‘Hayalimi Kodluyorum' ile kodlama öğrenirken aynı zamanda içlerindeki ressamı, müzisyeni, dansçıyı, yazılımcıyı ve lideri keşfedecekler. Gülümseten Hayaller Topluluk Evi ile afetten etkilenen çocuklarımızın ve gençlerimizin olduğu kadar yetişkinlerin de duygusal, sosyal ve psikolojik iyilik hallerini desteklemeyi ve travma sonrası iyileşme süreçlerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Depremin ilk gününden bu yana bölgede çalışan yerel ve ulusal sivil toplum örgütleri ve gönüllülerle iş birliği yaparak hayata geçirdiğimiz ‘Gülümseten Hayaller' ile sürdürülebilir ve kalıcı bir etki yaratmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”
Gülümseten Hayaller Merkezi'nin açılışında proje paydaşları, basın mensupları ve bölge halkı ile bir araya gelen Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott ise “Şubat ayında meydana gelen depremler hepimizi büyük bir yasa boğdu. Amazon olarak biz de depremin ilk gününden itibaren tüm yerel ve global imkanlarımızla çalışmaları ve bölge halkını destekledik ve desteklemeye devam ediyoruz. Felaketin ilk günlerinde sahada çalışan kurum ve STK'ları yaptığımız maddi ve ayni bağışlarla desteklerken Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Deprem Yardımlaşma Seferberliği'ne de katılarak müşterilerimizin ihtiyaç sahiplerine ve STK'lara bağış yapmalarını kolaylaştıracak imkanlar sunduk. Küresel ağımızdan faydalanarak dünyanın dört bir yanındaki 16 Amazon mağazasında da çevrimiçi bağış kampanyaları düzenledik. Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın koordinasyonunda alanında uzman Amazon çalışanlarını bölgede görevlendirerek sahada afet lojistik yönetimine de destek olduk. Bugün ise desteklerimizin çok daha uzun soluklu olması için aylardır titiz bir hazırlıkla yürüttüğümüz Gülümseten Hayaller Topluluk Evi'nin açılışında olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Topluluk Evi'nden faydalanan çocukların ve gençlerin gülümsemelerini görmek bizim için paha biçilemez bir duygu. Toplumun faydasına olacak her çalışma, proje ve iş birliğinde üzerimize düşeni yapmaya daima hazırız.” şeklinde konuştu.
SANAYİ HABER AJANSI