TEKNOLOJİNİN VE AR-GE’NİN ULUSLARARASI TEMSİLCİSİ GİRİŞİMCİLİĞİN ARENASI

Türkiye’nin en büyük teknoparklarından biri olan Bilkent CYBERPARK, ileri teknolojili firmaları, kümesi, firmalara verdiği ticarileşme desteğiyle yurt içine ve yurt dışında başarısını kanıtlıyor. Teknopark firmaları, birçok ülkeyle güçlü bağlantılar kurarak uluslararası projeler geliştiriyor.

TEKNOLOJİNİN VE AR-GE’NİN ULUSLARARASI TEMSİLCİSİ GİRİŞİMCİLİĞİN ARENASI
Yayınlama: 30.10.2023
14
A+
A-

ÖRNEK ALINAN TEKNOPARK
Kuruluşundan bu yana stratejilerini, misyonunda yer alan “uluslararası arenada örnek alınan ve öncü teknopark” felsefesine göre tasarlayan Bilkent CYBERPARK, bu misyona bağlı olarak uzun yıllardır Türkiye’yi ve ekosistemi yurt dışında başarıyla temsil ediyor. Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Körfez ülkeleri gibi birçok farklı bölgede bilişim sektörü temsilcileriyle güçlü bağlantılar kuran teknopark, bu bağlantıları bilişim firmalarının kendilerini ve ürünlerini tanıtabilecekleri birçok etkinlik düzenleyerek kullanıyor.


Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Faruk İnaltekin, Türkiye teknopark ve bilişim ekosistemini yurt dışında temsil etme vizyonuyla geliştirdikleri uluslararası projeler sayesinde global arenada da tanındıklarını söyledi. Son yıllarda üzerinde çalıştıkları programların büyük bir kısmının ticarileşme üzerine kurgulandığını anlatan İnaltekin, projelerin ticarileşmesinin önemine vurgu yaptı.


DÜNYA BİRİNCİSİ OLDU
Uluslararası Teknoparklar Birliği (IASP) tarafından düzenlenen “İlham Verici Çözümler” yarışmasında dünya birinciliği elde ettiklerini kaydeden İnaltekin, “Uluslararası Teknoparklar Birliğinin dünyanın farklı yerlerinden 400’den fazla üyesi olduğunu ve ödülün de bu üyelerin oylarıyla verildiği düşünüldüğünde, bu ödülün aslında tüm Türkiye teknopark ekosisteminin tanıtımı açısından önemli olduğu kanaatindeyiz. Türkiye’de bilişim ve inovasyonun merkezi durumunda olan teknoparkları uluslararası arenada en iyi şekilde temsil etmek, gerçekten gurur verici motivasyon kaynağı oluşturan bir unsur” dedi.


AVANTAJLI İŞ BİRLİKLERİ
Genel Müdür İnaltekin, teknoparkların temel yapısı ile iş merkezlerine benzediğini, aynı iş merkezlerinde olduğu gibi teknoparklarda da güvenlik, altyapı ve üstyapı hizmetleri sağlandığını dile getirdi. Teknoparkları iş merkezlerinden ayıran en can alıcı özelliğin, sağladıkları “katma değerli” hizmetler olduğunu dikkat çeken İnaltekin, “Eğitimler, mentorluklar, danışmanlıklar, pazarlama faaliyetleri, yurt dışı ticaret heyetleri, hızlandırıcılar bu hizmetlerden bazıları.


Bu noktada CYBEPRARK’ın girişimcilerin işlerini kolaylaştıran dünya çapında bilinen büyük firmalarla geliştirdiği iş birlikleri ön plana çıkıyor. AWS, Mathwork ve PwC gibi büyük kurumlarla girişimcilerin işlerini hızlandıracak avantajlı iş birlikleri geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.


DESTEKLER ARAŞTIRILIYOR
Katma değerli iş birliklerinin yanı sıra girişimcilerin yatırımcı ağlarına ve büyük kurumsal firmalara erişimini hızlandıracak birtakım programlar kurguladıklarını anlatan İnaltekin, bu programlar sayesinde girişimcilerin ciddi tecrübeler kazanırken sermayeye erişim ve potansiyel iş birliği fırsatlarını da değerlendirme şansı elde edebildiklerini kaydetti. İnaltekin, şöyle devam etti:“Uluslararası arenada tecrübe kazanmak, ihracat gerçekleştirmek veya yabancı yatırımcıya ulaşmayı hedefleyen tüm firmalarımıza yönelik farklı programlar kurguluyoruz. Bu programları tüm girişimcilere fayda yaratacak şekilde oluşturuyoruz.
Girişimcilerin bütçelerine destek olmak amacıyla uluslararasılaşma konusunda en etkin devlet destek mekanizmalarını araştırıyor ve programları bu destekler ile gerçekleştiriyoruz. Böylelikle hem devletin girişimcileri desteklemek için ayırdığı bütçenin doğru kullanılmasını hem de girişimcilerin bu destekler sayesinde daha etkin aktiviteler yürütmelerini sağlıyoruz.”


YENİ KULUÇKA MERKEZLERİ
Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Faruk İnaltekin, yakın zamanda olgunlaştırmayı hedefledikleri projeler hakkında da bilgi verdi. Sadece bölgedeki değil Ankara’daki tüm girişimcilerin katılımına açık olarak kurguladıkları yatırımcı girişimci buluşmaları programı Doping Invest Camp’i bu yıl rekor yatırımcı ve rekor girişimci başvurusu ile gerçekleştireceklerini ifade eden İnaltekin, “Programdan çıkacak yatırım haberleri için umutlu olduğumuzu söyleyebilirim. Uluslararası olarak ise ödüllü hızlandırıcı programımızı birkaç ülkede uygulamak üzere görüşmelerimiz devam ediyor.
Bu konuyu; programlarımızın uluslararası arenada örnek alınması nedeniyle çok önemsiyoruz. Kısa bir süre içerisinde somut adımların atılacağını ön görüyoruz. Bunların yanı sıra bölgemizde yer alan firmaların faydalanması amacıyla yeni iş birlikleri oluşturmak için görüşmelerimiz devam ediyor. Özellikle girişimcilere daha etkili teknik altyapı sunmak amacıyla bazı görüşmelerimiz mevcut. Bu iş birliği ile de girişimcilere ciddi destek sağlayacağımızı umuyoruz. Ayrıca, Ankara’da farklı lokasyonlarda kuluçka merkezleri açarak daha fazla girişimcinin imkânlarımızdan yararlanmalarını sağlamak üzere çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
TİCARİLEŞTİRME DOPİNGİ
CYBERPARK’ın ön kuluçka olarak adlandırılan, sadece fikir aşamasındaki girişimcilerden, olgun firma statüsündeki firmalara kadar tüm firmaları kapsayacak şekilde programlar yürüterek girişimcilik ekosistemine destek sağladığını belirten İnaltekin, fikir aşamasındaki girişimcilere ücretsiz olarak danışmanlık ve mentorluk hizmeti sağladıklarını söyledi. İnaltekin, bölgede yer alan firmaları da büyük çaplı kamu ve özel sektör kurumlarıyla bir araya getirerek birebir görüşmeler gerçekleştirmelerini sağladıklarını, bu sayede girişimcilerin ticarileşme kaslarının gelişmesine katkıda bulunduklarını anlattı.
KÜMEYE İHRACAT DESTEĞİ
Genel Müdür Faruk İnaltekin, Bilkent CYBERPARK olarak 2013 yılından beri bölgede yer alan firmalara yönelik olarak BİL-TEL Kümesinin yürütücülüğünü üstlendiklerini, 2022 yılına 40 üye firması ile giren ve dünya çapında ödülü bulunan kümenin, Ticaret Bakanlığı tarafından da desteklendiğini ifade etti.
Bu destek ile küme üyesi firmaların ihracata yönelik küme halinde gerçekleştirdikleri faaliyetlerin yüzde 75 oranında Ticaret Bakanlığı tarafından desteklendiğini dile getiren İnaltekin, BİL-TEL Kümesi üye firmaların bugüne kadar 10’dan fazla ülkeyi ziyaret ederek farklı coğrafyalarda toplam 700’den fazla birebir müşteri görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi.
ÜÇ YILLIK YOL HARİTASI
Küme üyelerinin başlangıçta ihtiyaçlarının belirlenmesinin ardından 3 yıllık bir yol haritası çıkarıldığını aktaran İnaltekin, “Firmaların eksik olduğu alanlar tespit edildi ve bu alanların geliştirilmesine yönelik faaliyetler devam ediyor. Son olarak, önceden belirlenen hedef pazarlarda önümüzdeki dönemde üye firmaların birebir iş görüşmeleri gerçekleştirmesi amacıyla çalışmalarımızı tamamladık. Üye firmalarımızın ihracat oranlarını artırmaları konusunda elimizden gelen tüm desteği vermek için çabalıyoruz.
Özetle, son yıllarda üzerinde çalıştığımız programların büyük bir kısmı ticarileşme üzerine kurgulanmış durumda. Ticari bir çıktıya dönmediği sürece projeler maalesef bilimsel düzeyde kalacak ve ekonomik olarak bir katkısı bulunmayacak” görüşlerini ifade etti.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.