İsrail’in ikinci aşama olarak nitelendirdiği adımla Gazze’ye karadan giriş yapması jeopolitik riskleri odak noktasında tutmaya devam ediyor.
İsrail’in ikinci aşama olarak nitelendirdiği adımla Gazze’ye karadan giriş yapması jeopolitik riskleri odak noktasında tutmaya devam ediyor. Fakat operasyonun sık sık vurgu yapılan ve çatışmaları genişletebileceğinden endişe edilen kapsamlı kara harekâtına kıyasla daha limitli görünmesi haftaya başlarken piyasalarda baskı oluşmasına izin vermedi. Bölgedeki gelişmeler yakından izlenirken yatırımcılar bir yandan da makroekonomiye odaklanıyor. Bu kapsamda iki gün sürecek olan Fed toplantısı bugün başlarken Merkez Bankası’nın yılın geri kalanında faiz artırımı olmayacağına dair piyasa beklentisine ne derece yakın bir tablo çizeceği risk iştahının şekillenmesinde pay sahibi olacaktır. Yurt içinde ise piyasalar TCMB’nin Perşembe günü enflasyon raporu ile vereceği mesajları beklemeye devam ediyor. Dolayısıyla hem içeride hem de dışarıdaki önemli konu başlıklarının görülmek istenmesi nedeniyle varlık fiyatlarının çok net bir yön tayin etmesi kolay olmayabilir. Bugün ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın saat 15.30’da başlayacak kabine toplantısının ardından vereceği mesajlar da dikkatle izlenecektir.
TL: Eylül ayı başından bu yana kırılgan bir görünüm sergileyen USD/TL hafif yukarı yönlü eğilimini devam ettiriyor. Bu kapsamda kurun dün 28,25 seviyesinin de üzerini test etmeye başladığını gördük. Son bir ayda %3 civarında kayıp yaşayan TL bu görünümü ile gelişmekte olan ülke para birimleri içerisinde en zayıf performansı sergileyenler arasında yer almaya devam ediyor. Kurun görünümünde haftanın devamında özellikle enflasyon raporunda verilecek mesajların belirleyici olacağını tahmin ediyoruz. Makroekonomik veri tarafında ise bugün dış ticaret rakamlarını takip edeceğiz. Dün açıklanan ekonomik güven endeksi ise Ekim'de bir önceki aya göre %1,2 oranında artışla 96,5 değerini aldı.
Borsa İstanbul: Piyasalar İsrail ile Hamas arasındaki savaş devam ederken artan jeopolitik risklerin Türkiye'ye olası etkilerini izlemeyi sürdürüyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son açıklamalarının ardından Türkiye'nin İsrail, ABD ve batı ülkeleriyle ilişkileri daha yakından takip edilmeye başlandı. İsrail’in hafta sonu Gazze’ye düzenlediği operasyon ise haftaya başlarken risk iştahını törpüleyen bir zemin yaratsa da Borsa İstanbul’un küresel görünümün zayıf olmamasının da desteği ile açılışın hemen ardından baskıdan sıyrılmakta çok fazla zorlanmadığını gördük. Öte yandan içeride günün en önemli konu başlıklarından birini saat 15.30’da yapılması beklenen kabine toplantısı oluşturuyor. Son olarak 9 Ekim’de yapılan ve normal takvime göre geçen hafta gerçekleştirilmesi beklenen kabine toplantısı yapılmamıştı. Bugünkü toplantının ardından özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail-Hamas savaşı konusunda verebileceği mesajlar dikkatle izlenecektir. Teknik olarak bakıldığında ise BIST-100 endeksinde aşağıda 7400 ana destek noktası olarak kalmayı sürdürürken yukarıda ise 7800’ün aşılmasının yukarı yönlü hareket alanının genişlemesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI
Günü 8028.75 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 7973, 7909, 7853 ve 7788 destek olarak izlenebilir. 8085, 8150, 8206 ve 8270 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI
Günü 28.2292 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 28.0315, 27.806, 27.608 ve 27.3825 destek olarak izlenebilir. 28.427, 28.6525, 28.85 ve 29.076 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
Kaynak ÜnlüCo
SANAYİ HABER AJANSI