Serbest bölgeler katma değerli ihracat üssü oldu

Türkiye’deki serbest bölgeler 2023 yılında ihracatını 12.7 milyar dolara çıkarırken, bu ihracatın yüzde 52.4’ü orta-ileri ve yüksek teknoloji sınıfındaki ürünlerden oluştu.

Serbest bölgeler katma değerli ihracat üssü oldu
Yayınlama: 10.01.2024
422
A+
A-

Serbest bölgelerin üretim, istihdam ve katma değeri yüksek ihracat üssü haline geldiğini belirten Serbest Bölgeler Kurucu ve İşleticileri Derneği (SEBKİDER) Başkanı Yusuf Kılınç, küresel pazarlarda büyümek isteyen firmaları bölgelerin sunduğu avantajlardan yararlanmaya davet etti.

Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı 2023 verilerini değerlendiren SEBKİDER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kılınç, 2023 yılında serbest bölgelerden gerçekleşen ihracatın yüzde 10.7 artışla 12.7 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Bölgelerden AB’ye yapılan ihracatın yüzde 11 düzeyinde artışla 6 milyar dolara, Kuzey Amerikaya’ya yapılan ihracatın ise yüzde 27 artışla 1.7 milyar dolara ulaştığını aktaran Kılınç, şu bilgileri verdi:

“ En son Bergama’da faaliyete geçen Batı Anadolu Serbest Bölgesi ile birlikte sayıları 19’a çıkan serbest bölgelerimizde Aralık 2023 itibariyle 545’i yabancı olmak üzere toplam 2 bin 108 firma faaliyet gösteriyor. Bu bölgelerdeki istihdam geçtiğimiz yıl yüzde 6.9 artışla 97 bin 588 kişiye ulaşmış durumda. “

Yusuf Kılınç, serbest bölgelerin hızla Türkiye’nin üretim, istihdam ve katma değeri yüksek ihracat üssü haline geldiğini belirterek, 2023 yılında 5 serbest bölgenin ihracatını bir milyar doların üzerine çıkardığını aktardı.

Geçen yıl serbest bölgelerden gerçekleşen yaklaşık 13 milyar dolarlık ihracatın yarısından fazlasının orta, ileri ve yüksek teknoloji sınıfındaki ürünlerden oluştuğuna dikkat çeken Kılınç, “ Ege Serbest Bölgesi 2023 yılında gerçekleştirdiği 2.8 milyar dolarlık ihracatla en çok ihracat yapan serbest bölge olurken, İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesi ise ihracatını 388.9 milyon dolarlık artışla 1.3 milyar dolara çıkararak, ihracatını en çok arttıran serbest bölge oldu. Mersin, Bursa ve Avrupa serbest bölgeleri de ihracatlarını bir milyar doların üzerinde gerçekleştiren bölgeler oldu.” diye konuştu.

Yusuf Kılınç, 2023 yılında İstanbul’un 95.8 milyar dolar, Kocaeli’nin 18.7 milyar dolar, Bursa’nın 16.2 milyar dolar ve İzmir’in de 13.9 milyar dolarla en çok ihracat yapan ilk dört il olduğunu belirterek, “ İller bazında bir sıralamaya dahil edilmiş olsaydı, 12.7 milyar dolarlık ihracatla beşinci sırada serbest bölgeler yer alacaktı. Serbest bölgelerin 2022 yılında bu sıralamadaki yeri Ankara’dan sonra altıncı sıradaydı, bu yıl bir basamak daha yükselmiş oldu. Türkiye’de sadece 24 il yıllık bir milyar doların üzerinde ihracat yapabilmişken, bu yıl 5 serbest bölgemiz ihracatını 1 milyar doların üzerine çıkardı.” dedi.

SEBKİDER Başkanı Kılınç, serbest bölgelerin ihracat odaklı üretim yapan firmalara uluslararası pazarlarda büyük fırsatlar sunduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

“ Yatırım, üretim ve ihracatı artırmayı amaçlayan bu bölgelerimiz, yatırımcıya vergi muafiyeti ve indiriminin yanı sıra orta ve uzun vadede gelecek planı yapabilme, yerli ve yabancı pazarlara ulaşım kolaylığı, hazır altyapı ile bölge kurucu ve işletici firmaların dünya standartlarında sunduğu hizmet kalitesi gibi birçok avantaj sağlıyor. Finansman bulmanın zorlaştığı günümüz koşullarında yatırımcı, bölgelerimizde sermayesini arazi ve bina satın almaya ayırmadan, üretime hazır binaları kiralayarak esnek şekilde büyüyüp küçülebiliyor. Bu avantaj da yerli ve yabancı yatırımcıların tercihinde belirleyici oluyor. Yatırımcının faaliyet ruhsatını aldıktan sonra bir ay içinde düğmeye basıp üretime geçebiliyor olması, bölgelerimize yatırımın cazibesini arttırmaktadır. Küresel piyasalarda büyümek isteyen yatırımcılarımızı, serbest bölgelerimizin rekabet üstünlüğü sağlayan avantajlarından yararlanmaya davet ediyoruz.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.