Yerli Güneş Enerjisi Paneli Temizleme Robotları Savunma Sanayinde Parlamaya Aday

Güneş enerji panelleri son derece hassas malzemelerden üretiliyor ve enerji kaybetmemesi için zarar vermeden temizlenmeleri gerekiyor. Yaklaşık yüzde 75 yerlilik oranına sahip Robsys robotlar, dünyanın birçok ülkesinde enerji kaybını önlemek amacıyla panel temizliği yapıyor. İhracat yapılan ülkeler arasında Almanya, Fransa, İspanya, Malta, Bulgaristan, Sırbistan, Nijerya, Etiyopya ve Vietnam gibi ülkeler yer alıyor. Robotlar ayrıca, savunma sanayinde ihtiyaç duyulan birçok teknolojiyi de bünyesinde barındırıyor. Örneğin, mayın tarama, ön keşif gibi görevlerde yer alması bekleniyor. Bintech Robot Teknolojileri Genel Müdürü Turgut Çağatay, Robsys robotlar hakkında bilgi verdi.

Yerli Güneş Enerjisi Paneli Temizleme Robotları Savunma Sanayinde Parlamaya Aday
Yayınlama: 19.01.2024
20
A+
A-

Yüzde 75 oranında yerliliğe sahip modeller

Robotların teknik detayları hakkında bilgi veren Turgut Çağatay, “Güneş enerji sektöründe güneş panelleri son derece hassas malzemelerden üretilmiştir. Bunların enerji kaybetmemesi için zarar vermeden temizlenmeleri gerekmektedir. Bu noktada robotlarımız enerji kaybını önlemek için iş güvenliğine uygun, hızlı ve panele zarar vermeden temizlik yapmaktadır. Robotlarımız otonom olarak uzaktan kumandayla Scada sistemleriyle yönetilebilmektedir. Bu robotlarda ağırlık kritik öneme sahiptir çünkü panelin tolere edebileceği maksimum bir ağırlık söz konusudur. Bu ağırlık birimi, güneş panelleri alanında pascal olarak adlandırılmaktadır. Pascal cinsinden bir panelin kaldırma gücü 4 bin 500 pascal civarındadır. Dünyadaki örnekleri de yaklaşık bu ağırlıktadır. Bizim robotumuzun ağırlığı ise 2 bin 400 pascal civarında. Bu yönüyle dünya pazarındaki rakiplerimizden de ayrılarak ön plana çıkmaktayız çünkü ağırlık panelin fazladan yüke ve zarara maruz kalması demektir. Tüm bunların neticesinde panel üreticilerinin ve EPC firmalarının önerdiği bir robot markası olmanın gururunu yaşamaktayız. Yaklaşık yüzde 75 oranında yerliliğe sahip, yerli malı belgesi olan robotlarımız bulunmaktadır. Arazi tipi projeler için 3-4 metre boylarında büyük robotlarımız varken çatı tipi projelerde ise daha küçük olan mini ve pro modellerimiz bulunmaktadır” diye konuştu.

“Dünyanın birçok noktasında bizim robotlar kullanılıyor”

İhracat yaptıkları ülkeler hakkında bilgi veren Çağatay, “Bu alanda ilk ürün geliştiren firma olarak ciddi bir ihracat hacmine sahibiz. İhracat yaptığımız ülkeler arasında Almanya, Fransa, İspanya, Malta, Bulgaristan, Sırbistan, Nijerya, Etiyopya ve Vietnam gibi ülkeler yer almaktadır. Ayrıca markamız 40 ülkede tescillidir. Dünyanın birçok noktasındaki güneş panelleri, Türk teknolojisi olan Robsys robotları ile temizlenmektedir” dedi.

Mayını tespit edip kütlenin termal incelemelerini ilgili birimlere raporlayabilir

Robotların savunma sanayi alanında da birçok ihtiyaca cevap verebileceğini söyleyen Çağatay, şöyle konuştu: “Bu robotlarda kullandığımız teknoloji orta-yüksek olarak geçmekte ve bu teknolojide uzaktan kumandalar, Scada sistemleri, yazılım teknolojisi, haberleşme gibi savunma sanayinde kullanılan tüm teknolojileri kullanabilmekteyiz. Yani üretimini yaptığımız ürünler savunma sanayinde birçok ihtiyaca cevap verebilir niteliktedir. Henüz herhangi bir iş birliği gerçekleştirmedik ancak bu robotlar özellikle mayın tarama gibi personelin girmek için ön keşif yapması gerektiği görevlerde kullanılabilir. Mayını tespit eder, ardından kütlenin özelliklerini ve termal incelemelerini ilgili birimlere raporlar. Bunun için sadece ön kısmına metal dedektörü entegre etmek gerekmektedir. Uzaktan kumanda ve PCB gibi teknolojiler bizzat yaptığımız yazılımlar ve bunlar savunma sanayi sektöründe sürekli kullanılan yazımlardır. Bunları hangi cihazı geliştirmek istiyorsanız ona evirebiliyorsunuz. Biz henüz savunma tarafına çalışmaya başlamadığımız için bu çalışmaları gerçekleştirmedik ancak ufak bazı revizelerle savunma sanayinde her alanda çalışmaya uygun robotlar haline getirilebilirler. Özetle Ar-Ge ekibimizle savunma sanayine her türlü yazılım desteğini sunabiliriz.”

Paneller doğru temizletilmezse garanti kapsamından çıkıyor

Panellerin doğru temizletilmediği takdirde garanti kapsamından çıkabileceğini söyleyen Çağatay, şunları söyledi: “Güneş panelleri güneş ışınımı ile enerji ürettiğinden, panel yüzeyinde oluşan tozlanma gölgelenmeye neden olur ve panel yeterince güneş ışığı alamaz. Enerji kaybı ise en küçük tozlanmalarda bile hızlıca başlar, toz katmanı giderek artar ve temizlenmezse yazın sıcak havada aşırı ısınan panel, kışın soğuk panel, sıcaklık farklarıyla birlikte yapışan kir katmanlaşır, panel yüzeylerinde oksitlenmeye neden olur, bu şekilde enerji kayıpları kalıcı hale gelir. Bununla birlikte üreticiler tarafından uzun yıllar performans garantisi verilen paneller garanti dışına çıkar. Diğer bir konu da noktasal kirlenmeler ve kuş pislikleri, sanayi tozları, tarım alanlarındaki bitki polen ve tozlarına karşı önlem alınmazsa hot spot adı verilen sıcak bölgeler oluşmaktadır, bu durum paneller seri bağlı oldukları için aynı stringe bağlı bütün panellerin verimliliklerinin düşmesine ve panel kayıplarına neden olmaktadır.”

Enerji kaybımız yıllık 1,8 Milyar TL’yi aşıyor

Aynı zamanda SAHA İstanbul üyesi olan Bintech Robot Teknolojileri’nin Genel Müdürü Turgut Çağatay, sözlerini şöyle noktaladı: “İnceleme yaptığımız birçok projede yüzde 5 üzeri bazen yüzde 35’lere kadar enerji kayıpları tespit ettiğimiz oldu, en az kaybı göz önünde bulundurduğumuzda bile 1 MW’lık bir projede yüzde 3 kayıp yaşandığında yıllık ortalama enerji kaybı 180 bin TL civarında olmaktadır. Ülkemizin kurulu GES gücü 10 gigavatı aşmış durumdayken ülke olarak kaybımız yıllık 1,8 Milyar TL’yi aşmaktadır. Ne yazık ki enerjiyi ithal eden bir ülke olarak bu kadar büyük bir milli israf ile karşı karşıyayız.”

 

Kaynak: SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.