Geçen hafta da yurtdışında hisse senedi piyasaları açısından yükselişle sona erdi. Wall Street, güçlü ABD ekonomisi ve yaklaşan faiz indirimi beklentisiyle rekor kıran yükselişine devam ediyor
Geçen hafta da yurtdışında hisse senedi piyasaları açısından yükselişle sona erdi. Wall Street, güçlü ABD ekonomisi ve yaklaşan faiz indirimi beklentisiyle rekor kıran yükselişine devam ediyor. Avrupa, yavaşlayan enflasyondan ve büyük grupların iyi kazançlarından yararlanırken Asya, Çin'de yeni destek önlemlerinin açıklanmasının ardından biraz toparlanıyor. Volatilite artma eğiliminde olsa bile risk iştahı bozulmadan kalıyor.
Bu haftaki ECB toplantısı ABD faaliyet istatistiklerinin gölgesinde kaldı. Merkez bankasının faiz oranlarını ve söylemini değiştirmediğini söylemek gerekiyor. Atlantik genelinde ABD GSYİH'sı dördüncü çeyrekte %2'lik tahmine rağmen %3,3 arttı ve bu da ekonominin yumuşak iniş senaryosunu güçlendirdi. Aynı zamanda, ABD imalat ve hizmet PMI'ları yeniden genişleme bölgesine geri döndü. Kısacası resesyon riski biraz daha azalıyor. Sonuç olarak S&P 500 tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşırken, ABD 10 yıllık tahvil getirisi %4,23/25'in altına yükseldi.
Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günü faiz oranlarını Nisan ayına kadar düşürebileceğinin sinyalini vermesinin ardından Lagarde’ın gevşemeyi tartışmak için “erken” olduğunu söylemesine rağmen, para piyasaları Nisan ayında ilk çeyrek puanlık faiz indirimi olasılığını neredeyse %85 olarak fiyatladı. ECB üyesi Klaas Knot dün yaptığı açıklamada, ECB’nin faiz oranlarının düşürülebilmesi için Euro bölgesindeki ücret artışının yavaşladığına dair kanıt görmesi gerektiğini, artık enflasyonun 2025'te %2'ye döneceğine dair güvenilir bir beklentileri olduğunu, eksik olan tek parçanın yani ücret artışının bu düşük enflasyona uyum sağlayacağı inandıklarını ve de yapbozun bu parçası yerine oturur oturmaz, faiz oranlarını biraz düşürebileceğiz açıklamasında bulunuyordu.
Haftanın bir diğer önemli haberi ise Çin'in aldığı önlemlerdi. Pekin'in tam olarak neyin peşinde olduğunu söylemek zor ancak daha kapsamlı bir ekonomik teşvik planı duyurmak yerine mali piyasaları destekleme tercihi yapıldı. Çin endeksleri olumlu tepki verdi ancak yatırımcılar bir kez daha hayal kırıklığına uğradı. Pazar günü de Çin'in menkul kıymetler düzenleyici kurumu yaptığı açıklamada, politika yapıcıların son dönemdeki keskin düşüşlerin ardından ülke borsalarını istikrara kavuşturmak için yaptığı son girişim kapsamında, Pazartesi gününden itibaren kısıtlı hisselerin borç verilmesini tamamen askıya alacağını, ayrıca 18 Mart'tan itibaren menkul kıymet yeniden finansman piyasasındaki bazı menkul kıymet borç verme işlemlerinin verimliliğini sınırlayacağını söyledi.
Olumlu ekonomik veriler ve Kızıldeniz'de devam eden sıkıntılar ham petrol fiyatlarını destekledi. Brent ham petrolü 80 dolar/varil bariyerini aşmayı başardı. ABD ekonomisi dördüncü çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüdü; bu güç, ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde gelen Ocak PMI verileriyle de doğrulandı. Ayrıca ABD'de haftalık stoklar, beklentilere kıyasla önemli ölçüde düştü (-1,2 milyon beklentiye karşılık -9,2 milyon), bu da fiyatların yükselişine katkıda bulundu. Brent ham petrolü 81 usd civarında WTI ise 76,50 usd civarında işlem görüyor. Avrupa'da doğal gazın fiyatı düşüş eğilimini sürdürüyor; Hollanda referans ölçütü için tam olarak 27 eur/mwh seviyesinde.
Endüstriyel metaller toparlanıyor ve uzun süredir devam eden düşüş trendini sonlandırıyor. Ekonomisi için daha fazla destek önlemi uygulamaya koyması muhtemel olduğundan Çin'in muhtemelen bununla bir ilgisi var. Öte yandan Avrupa, Rusya'ya karşı sesini yükseltiyor ve Rus alüminyumuna yönelik yaptırımlarını daha da ileri götürebilir. Altın, Fed'in ilk faiz indiriminin zamanlamasına ilişkin mali şüphelerin neden olduğu bir uyuşuklukla 2020 USD seviyesinde yatay seyrediyor.
Bitcoin geçen hafta tekrar gerileyerek 41k usd’ye yaklaştı. Ether ise aynı dönemde %8'in üzerinde düşüş yaşadı ve şu anda 2.250 dolar civarında seyrediyor. Ether'in düşüşü kısmen SEC'in Grayscale ve BlackRock'un Ethereum Spot ETF'lerine ilişkin kararının daha da ertelenmesinden kaynaklanıyor. Bitcoin söz konusu olduğunda, on bir Bitcoin Spot ETF'sinin onaylanması birçok yatırımcının umduğu etkinin tam tersi bir etki yarattı. ETF'lerin onaylandığı 11 Ocak'tan bu yana Bitcoin %15 düştü ve bir bütün olarak kripto para piyasasının değerlemesi o tarihten bu yana neredeyse 200 milyar dolar azaldı.
Ocak ve Şubat aylarını kapsayan hafta, sembolik teknoloji hisseleri olan Muhteşem Yedi'den beşi de dahil olmak Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon, Meta Platforms ve ExxonMobil'den ve Avrupa'da Novo Nordisk, Novartis, BNP Paribas ile Glencore ve Dassault Systèmes'tin mali tabloları açıklanacak. Ekonomi gündeminde ABD Merkez Bankası (Çarşamba) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (Perşembe) para politikası kararları yer alıyor. Ocak (Cuma) ayına ait ABD istihdam rakamlarını da hesaba katmamız gerekecek. Yurtiçinde ise; Çarşamba günü Aralık ayı Dış Denge ve Perşembe günü ISO İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verisini takip edeceğiz.
Manşette öne çıkanlar
ECB Yönetim Konseyi üyesi Francois Villeroy de Galhau, Avrupa Merkez Bankası'nın bu yıl her an faiz oranlarını düşürebileceğini ve önümüzdeki toplantılarda tüm seçeneklerin açık olduğunu söyledi. Villeroy, mevduat faizinin %4 gibi rekor bir seviyeye yükseltilmesinin altta yatan enflasyonun ılımlılaştırılmasında çok önemli bir rol oynadığını ve ECB'nin enflasyonu yenmek için doğru yolda olduğunu vurguladı.
ECB Yönetim Konseyi üyesi Klaas Knot'a göre, faiz oranlarını düşürebilmesi için ücretler konusunda kesinliğe sahip olunması gerekiyor. Daha şahin faiz belirleyicileri arasında yer alan Knot, “Bulmacanın eksik olan tek parçası, ücret artışının daha yavaş enflasyona uyum sağlayacağına dair kesin inançtır. Bulmacanın bu parçası yerine oturduğunda, faiz oranını biraz düşürebileceğiz.” dedi.
Atlanta Fed'in GDPNow modelinde, ABD'nin 2024 yılı dördüncü çeyrek dönemine ilişkin GSYH tahmini yüzde 3,0 seviyesinde oluştu.
ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansından yapılan yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye 40 adet “F-16 Blok-70” savaş uçağı ile mevcut 79 F-16 savaş uçağı için modernizasyon kitinin satışına onay verildiğini içeren resmi tebligatı Kongre’ye gönderdiği duyuruldu. Anlaşmanın yaklaşık 23 milyar dolar değerinde olduğu öğrenildi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, ABD'de gelecek 12 ay içinde ABD'de resesyon olasılığının geçen yılın ortasından bu yana hafiflediği ancak yüksek kalmaya devam ettiği aktarıldı.
Cambridge Queens’ College’ın Başkanı ve Bloomberg Opinion yazarı Mohamed El-Erian Fed'in enflasyon zaferini ilan etmek için çok erken olduğunu söyledi. El-Erian ancak “Yönetim için en büyük risk, geçen yılki büyümenin itici güçlerinden bazılarının artık orada olmaması nedeniyle ekonominin bu yıl yavaşlamasıdır. İkincisi, enflasyonun düşüşü duruyor” dedi.
Goldman Sachs, Türkiye'de yüzde 45 seviyesine çıkarılan politika faizinin yıl sonuna kadar 20 puan düşüşle yüzde 25 seviyesine ineceğini öngördü.
ABD’nin Küresel Piyasalardan Sorumlu Ticaret Bakan Yardımcısı Arun Venkataraman, Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada, ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği görüşmenin önemli fırsatlar yarattığını söyledi. Deprem sonrasında Türkiye ekonomisinin yeniden inşası için tekstil sektörünü desteklediklerini söyleyen Venkataraman, “Tekstili daha iyiye taşıyabilmeyi önemsiyoruz” dedi.
Merkez Bankası negatif net fonlaması 731.9 milyar lira rekor kırarken bankaların TL mevduat faizleri yüzde 50’nin altında kalmaya devam ediyor. Kur korumalı mevduat hariç TL mevduat artış hızı aralık ayında yüzde 11,6 iken ocak ayının ilk üç haftasında yüzde 2,5’te kaldı.
ABD'de bekleyen konut satışları endeksi, geçen yıl Aralık’ta yüzde 8,3 artışla 5 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bu artış, Haziran 2020'den bu yana görülen en yüksek aylık artış olarak da kayda geçti.
Kaynak A1 Capital
SANAYİ HABER AJANSI