Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı; Kahramanmaraş merkezli depremlerin birinci yılı yaklaşırken bölgede yapılan faaliyetleri açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı; bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarla birlikte tüm kabiliyetlerini, bölgeye seferber ederken depremin hemen sonrasında 19 bin 906 personelin, 3 bin 763 araçla birlikte bölgeye intikal ettiği belirtildi.
Bakanlığa bağlı 9 bin 798 madencinin, arama kurtarma faaliyetlerine katılım sağladığı, bu faaliyetlerin sonucunda ise 324 depremzedenin enkazdan sağ olarak kurtarıldığı aktarıldı.
Arama kurtarma faaliyetleriyle eş zamanlı olarak bölgenin doğal gaz iletim hatlarında meydana gelen hasarlar tespit edilirken bu hasarların bölgeye intikal eden uzman ekipler tarafından 4 gün içerisinde onarıldığı vurgulandı.
Onarımın çalışmaları yapılırken dağıtım şirketleri aracılığıyla LNG ve CNG ile bölgeye doğal gaz arzı sağlandı. TEİAŞ ekiplerinin çalışmaları sonucunda elektrik hatlarında yaşanan kesintiler, 2 hafta içerisinde sonlandırıldı.
Depremzedelerin en temel ihtiyaçları arasında yer alan konaklama konusunda da ise bakanlık tarafından, konteyner ve çadır kentler kurdu. Bakanlığın koordinasyonunda yolcu taşıyan iki geminin ise, İskenderun Limanı’na getirtildiği ve binden fazla kişinin konaklaması sağlandığı açıklandı.
Bakanlık, depremzedelerin sıcak yemeğe erişebilmesi amacıyla yemek dağıtım merkezleri kurulumunu sağlarken merkezlerde günlük 10 binlerce kişiye üç öğün yemek hizmeti verildi.
Bölgede hayatın yeniden normale dönmesi amacıyla bakanlık, deprem bölgesine toplamda 17,5 milyar liralık destekte bulunurken depremzedelerin 6 Şubat öncesine ait yaklaşık 1 milyar liralık elektik ve doğal gaz borçlarının silinmesi sağlandı.
SANAYİ HABER AJANSI