İstanbul, 9 Ağustos (Hibya) – A1 Capital’in raporuna göre, ABD hisse senetleri perşembe günü yükseldi.
A1 Capital'in raporuna göre, ABD hisse senetleri Perşembe günü yükseldi; Nasdaq ve S&P 500, son haftada işsizlik başvurularının beklenenden fazla düşmesinin ardından ki 3 Ağustos'ta sona eren hafta için eyalet işsizlik yardımları için ilk başvuruların 17.000 azalarak mevsimsel olarak düzeltilmiş 233.000'e gerilediğini ve bunun yaklaşık 11 ayın en büyük düşüşünü gördük- bu da işgücü piyasasının çok hızlı zayıfladığı yönündeki endişeleri yatıştırdı. Ve sonuç olarak da Nasdaq ve S&P 500 yüzde 2'nin üzerinde yükselişle kapandı. Hazine getirileri yüzde 4'ün üzerine çıktı. ABD doları da güçlendi.
''Gelen veri; geçtiğimiz hafta işsizlik başvurularındaki ani artıştan sonra hoş bir geri dönüş oldu ve büyük ihtimalle geçici motorlu taşıt fabrikalarının kapanması ve Beryl Kasırgası'nın etkisinin azaldığını yansıtıyor. Ayrıca, geçen hafta Temmuz ayına ait beklenenden kötü gelen aylık maaş bordrosu raporunun ciddiyetinin, kötü hava koşulları nedeniyle işsiz kalan insan sayısının rekor seviyeye ulaşmasından kaynaklandığına dair daha fazla kanıt sunuyor. Yüksek faiz oranları arasında zorluk çeken konut piyasası Perşembe günü bazı hoş haberler gördü. Mortgage finans ajansı Freddie Mac'in verilerine göre, popüler ABD 30 yıllık ipotek oranının ortalama oranı bu hafta 26 baz puan düşerek yüzde 6,47'ye geriledi ve bu geçen yılın Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesi oldu. Bu arada, ABD toptan stokları Haziran ayında arttı. Tüm bunlar da Yaklaşan bir durgunluktan söz etmek pek gerçekçi görünmüyor. CME Group'un FedWatch’a göre, FED’in 17- 18 Eylül'deki bir sonraki politika toplantısında faiz oranlarını 50 baz puan düşürme olasılığı Çarşamba günkü yüzde 69'dan yüzde 54'e düştü. 25 baz puanlık bir indirimin olasılığı ise artık yüzde 46 olarak görülüyor.
''Çin yavaşlama hikayesi bile biraz tersine dönüyor. Tüketici enflasyon verileri, Çarşamba günkü ithalat büyümesinde şaşırtıcı bir artış gösteren ticaret verilerinin ardından Temmuz ayında fiyatların beklenenden fazla arttığını gösterdi . Bu, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin tam bir deflasyona kayma riskinin daha az olduğunu gösteriyor.
''Bu sabah Asya hisse senedi piyasaları, Wall Street'teki güçlü toparlanmayı izleyerek genel olarak yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1,6 artışla, Pazartesi günkü yüzde 13'lük kaybın çoğunu silerek, muhtemelen haftalık yüzde 1,5'lik bir düşüşle yaşayarak kapanacakmış duruyor. Yen’de, pazartesi günü yedi aylık zirveye ulaşarak son küresel piyasa düşüşünün itici gücü olan yen carry trade'lerinin çözülmesine yol açtıktan sonra, bu hafta dolara karşı yaklaşık yüzde 0,5 düşüşle kapanış yapmaya hazırlanıyor. Hem Eurostoxx 50 vadeli işlemleri hem de FTSE vadeli işlemleri yüzde 0,3 arttı.
''Merkez Bankası’nın Enflasyon Raporundan gördüklerimiz ise; Enflasyon tahminini değiştirmeyerek 2024 için yüzde 38’de, 2025 için de yüzde 14’te tutarken, bant aralıklarını değiştirmemesi ki 2024 için hedefin yüzde 38’de tutulmasının ana nedeni, belirgin biçimde ekonomik yavaşlama. Bunu da çıktı açığının ikinci çeyrekte gerilediği, üçüncü çeyrekte de gerilemenin devam edeceğinin düşünülmesinden de yakalayabiliriz. Zaten 1Ç24’de reel birim ücretlerin arttığı.. Yılın geri kalanında reel birim ücretlerin dezenflasyon sürecine katkı vereceği açıklaması da reel ücretlerin enflasyondaki gerilemeye katkı yapmasını beklemek demek. TCMB’nin Reel Sektöre iktisadi Mercek adlı çalışması ( Firmaların yatırım duruşu gelecek 12 aylık dönem) de bize, Reel sektörün nereye gittiği ile ilgili önemli bir gösterge olmakta. Yatırım iştahı olumlu firma sayısı azalırken olumsuz firma artıyor ki bu da gerçek bir yavaşlamaya doğru gittiğimizi gösteriyor.
''Nihayetinde; Faiz indirimi tarafında beklentimiz de değişiklik yapmadık ve TCMB’nin AğustosEylül-Ekim fiyat gelişmelerinde yüzde 2’lik (MA) seyir ile Kasım ayında yüzde 1.5 eğilimini görüp faiz indirimi patikasına öyle girmesi ve Kasım ve Aralık ayında politika faizini yüzde 45’e çekmesi yönündeyiz, bunun alternatifi ise Aralık ayında yüzde 45’e çekmesi yönünde. Ama her hali karda likidite gevşemesi olmayacak.
''TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın “Önümüzdeki dönemde diğer para piyasalarında da işlem yaparak likidite fazlalığını sterelize edeceğiz” dedi. Mevcut uygulamada, BPP’de sadece bankalardan sınırsız depo alım işlemi yapılabilirken, diğer para piyasalarında banka ve banka dışı finansal kuruluşlardan da borç alma faizinden sınırsız olarak depo alımı gerçekleştirilebilecektir, ayrıca, yeni pazarlarda 9.30-15.30 saatleri arasında işlem yapılabilmesi banka dışı finansal kuruluşlarla işlem penceresini uzatarak sterilizasyon etkinliğini artırıcı bir unsur olacaktır ki bunlar para piyasası fonları getirileri için pozitif haber ve Son dönemde gerileyen getiriler, bu hamlelerle tekrar yükselişe geçebilir.''
SANAYİ HABER AJANSI