İstanbul, 31 Aralık (Hibya)- A1 Capital, Merkez bankalarının alımları, politika gevşetmeleri ve jeopolitik gerginliklerinin, külçe altını bu yıl birden fazla rekor seviyeye taşıyarak, metalin 2010’dan bu yana en iyi performansını göstermesine zemin hazırladığını ve yılbaşından bu yana yüzde 26’nın üzerinde bir artış kaydettiğini bildirdi.
A1 Capital’in değerlendirmesine göre, 2025 yılı için ABD faiz oranı görünümü altın fiyatının birincil itici gücü olmaya devam edecek. Trump'ın ticaret politikaları enflasyonist tabloyu, Fed'in faiz oranı yörüngesini ve dolayısıyla altın fiyatını şekillendirmede kilit rol oynayacak.
Altın 2024'te muhteşem bir yıl geçirdi.
Çin'in Aralık ayında imalat faaliyetlerinin arttığını gösteren verilerin ardından petrol fiyatları Salı günü erken işlemlerde yükseldi. Brent ham petrol vadeli işlemleri yüzde 0,7 artarak varil başına 74,46 dolara ve ABD Batı Teksas Ara Ham Petrolü de yine yüzde 0,7 artarak varil başına 71,48 dolara çıktı. 2024 yılında Brent yüzde 3,2 düşerken WTI yüzde 0,6 gerileme gösterdi. Wall Street'te, ABD'nin üç büyük endeksi, esas olarak yılsonu vergi konumlandırması, değerleme endişeleri ve 2025'e ilişkin belirsizlikler nedeniyle güçlü bir yılın sonunda yaşanan geniş çaplı satış dalgasıyla pazartesi gününü keskin kayıplarla kapattı.
Yılsonu zayıflığına rağmen, ABD hisseleri bu yıl yükseldi ve Nasdaq yıllık yaklaşık yüzde 30'luk bir artışa doğru gidiyor ve S&P 500 de yüzde 24'ün üzerinde bir artışa doğru gidiyor.
Asya hisse senetleri bugün, yatırımcıların 2025'te ABD'de derin faiz indirimlerine yönelik bahislerini azalttığı ve doların diğer birçok para birimine karşı yükselişte olduğu, göreve başlayacak Trump yönetimine hazırlandığı temkinli yılsonu işlemleriyle geriledi. Yeni Yıl tatili ve Japonya'nın haftanın geri kalanında tatilde olması nedeniyle hacimler düşük seyretti. Noel Baba rallisi, yüksek Hazine tahvili getirilerinin yüksek hisse senedi değerlemelerini baskılaması ve doları desteklemesiyle biraz ivme kaybetti.
Nakit Hazine tahvilleri Japonya'daki tatil nedeniyle işlem görmezken, Hazine vadeli işlemleri pek hareket etmedi. On yıllık getiriler Pazartesi günü yüzde 4,54'teydi ve bu yıl yaklaşık 69 baz puan kazandı. Piyasalar ayrıca, ABD'de seçilmiş başkan Donald Trump'ın hem büyümeyi destekleyici hem de enflasyonist olması beklenen daha gevşek düzenlemeler, vergi kesintileri, gümrük vergileri artışları ve daha sıkı göç politikalarına hazırlanıyor ve bu politikalar ABD tahvil getirilerini yüksek tutuyor. Piyasanın bu politikalara vereceği yanıt, hisse senetlerinin 2025'in ilk çeyreğinde yükselmeye devam edip etmeyeceğine veya bir soğuma dönemine/düzeltmeye mi yol açacağına karar vermede önemli bir rol oynayacak. ABD faiz oranlarına ilişkin değişen beklentiler ve ABD ile diğer ekonomiler arasındaki faiz oranı farkının artması doları yükseltti ve diğer para birimlerini baskıladı.
Yen’in Salı günü dolar başına 156 bin 435'ten biraz daha güçlü olduğunu ancak yıl için yüzde 10'dan fazla düşüşe doğru gittiğini, bunun da dördüncü düşüş yılı olduğu belirtilen değerlendirmede, “ABD para birimini diğer altı birime göre ölçen dolar endeksi yüzde 0,1 düşerek 107,95'e geriledi ancak Kasım ayında ulaşılan iki yıllık zirveye yakın kaldı. Endeks bu yıl yüzde 6,5 artmış durumda. Yurtiçinde enflasyon düşüşüne destek olarak bir karar daha geldi. Cumhurbaşkanı Kararı'yla yeni yılda akaryakıt ürünlerinde yapılacak ÖTV artış oranı yüzde 6 ile sınırlandırıldı ve böylece devlet 12 milyar liralık alacağından vazgeçmiş oldu. AA’nın Hazine ve Maliye Bakanlığından edindiği bilgilere göre, alınan kararla, 5 aylık gerçekleşmeden daha da az artış yapılarak para politikasına destek sağlandı. ÖTV artışının fiyatlara yüzde 1 civarında etki etmesi bekleniyor. Yılın son işlem gününde yurtiçinde; dış ticaret, hizmet üretici fiyatları ve Ocak ayına ait İç Borçlanma Stratejisi raporu takip edilecek.” denildi.
SANAYİ HABER AJANSI