A1 Capital: Altının fiyatı geçen hafta ons başına 3.345 dolara ulaştı

İstanbul, 26 Mayıs (Hibya) – A1 Capital, altının fiyatının geçen hafta on başına 3.345 dolara ulaştığını ve yaklaşık yüzde 3 arttığını bildirdi.

A1 Capital: Altının fiyatı geçen hafta ons başına 3.345 dolara ulaştı
Yayınlama: 26.05.2025
0
A+
A-

A1 Capital’in raporunda “Finans piyasaları için çalkantılı bir haftaydı, geçen Cuma günü ABD‘nin kredi notunun düşürülmesi, Çarşamba günü zayıf bir 20 yıllık Hazine tahvili ihalesi ve federal bütçeye ilişkin artan endişelerle sarsıldı.” denildi. Raporda şunlar kaydedildi:

“Belirsizliğe ek olarak, Trump 1 Haziran'dan itibaren Avrupa mallarına yüzde 50 gümrük vergisi koymakla ve Apple'ı yasaklayıcı tarifelerle tehdit ederek ticaret savaşının işleyişine bir başka çomak soktu. Bu, zaten devlet tahvilleriyle boğuşan yatırımcılar için kötü bir haber. Bu hafta uzun vadeli borç yerleştirmede zorluklarla işaretlendi.

“Alım yapmak için acele edilmiyor ve bu da getirileri yukarı itiyor. ABD'nin 20 yıllık tahvili henüz yüzde 5'e ulaştı. Ancak ABD tek bir vaka değil ve gerginlik tüm gelişmiş ülkelerde hissediliyor. Kısa vadede borcu otomatik olarak artıracak olan vergi indirimi planı Temsilciler Meclisi tarafından onaylanıp Senato'ya gönderilmiş olsa bile piyasa alarm veriyor.

“Başlıca endeksler geri çekildi ve önümüzdeki yoğun makroekonomik takvimle birlikte piyasa oynaklığının devam etmesi muhtemel. Ve son dakika yine bir Trump adımı ile haftaya başlıyoruz. Avrupa Birliği'nin “iyi bir anlaşmaya varmak” için 9 Temmuz'a kadar zamana ihtiyacımız var açıklamasının ardından, Başkan Trump 1 Haziran'dan itibaren Avrupa Birliği sevkiyatlarına uygulanacak yüzde 50'lik gümrük vergisinden geri adım attı ve 9 Temmuz’a kadar süre verdi.

“Euro, 29 Nisan'dan bu yana ilk kez yüzde  0,55'e kadar yükselerek 1,1418 dolara ulaştı. ABD dolarının altı büyük rakibine karşı performansını takip eden DXY endeksi, geçen haftaki yüzde 1,9'luk düşüşünü genişleterek yüzde 0,3 düşüşle 98,813'e geriledi. Petrol piyasaları jeopolitik gerginlikler ve aşırı arz korkularıyla sarsılarak seyrediyor.

“Bir yandan, bölgedeki petrol arzını aksatabilecek olası bir İsrail saldırısı söylentileriyle jeopolitik gerginlikler tırmandı. Öte yandan, OPEC+ üretim artışları konusundaki rotasını sürdürmeyi düşünüyor. Önceki aylara benzer bir artışın, günlük 411.000 varile ulaşmasının Temmuz ayında görüşüldüğü bildiriliyor. Bu strateji, fiyatları desteklemekten çok kartelin pazar payını korumayı amaçlıyor. Üretimdeki bu artış, Uluslararası Enerji Ajansı'nın tahminlerinin beklenenden düşük talep büyümesiyle birlikte aşırı arz riskine işaret etmesiyle geldi.

“Son olarak, denklemde bilinmeyen bir faktör var: ABD ve İran arasındaki nükleer müzakereler. Şu anda durma noktasında olsalar da, ham petrol fiyatlarını ağır bir şekilde etkileyebilir veya destekleyebilirler. ABD Başkanı Trump'ın Avrupa Birliği ile ticaret görüşmeleri için belirlenen son tarihi uzatmasının ardından petrol fiyatları pazartesi günü yükseldi.

“Bu gelişme, ABD'nin bloka uyguladığı ve küresel ekonomiye zarar verebilecek ve talebi artırabilecek tarifelere ilişkin endişeleri azalttı. Brent ham petrol vadeli işlemleri yüzde  0,4 artışla varil başına 65,04 dolara ve ABD Batı Teksas petrolü yüzde  0,39 artışla varil başına 61,77 dolara yükseldi.

“Metallere bakalım; Bakır, Londra'da yükseliş trendinde kalmaya devam ediyor ve yaklaşık 9.500 dolar (spot fiyat) civarında işlem görüyor. Bu artış kısmen doların zayıflamasından kaynaklanıyor ve bu da dolar cinsinden emtiaları diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha cazip hale getiriyor. Bu para birimi etkisine rağmen, bakır piyasası ABD ile Çin arasındaki tarifeleri çevreleyen belirsizlik nedeniyle baskı altında kalmaya devam ediyor.

“İki güç arasında belirli tarifeleri düşürmek için 90 günlük bir ara verilmesi kararlaştırılmış olsa da, bu ateşkesin ötesinde gelecek belirsizliğini koruyor. Bu arada altın, bir aydan uzun bir süredir en iyi haftalık performanslarından birini kaydetti.

“Altının fiyatı geçen hafta ons başına 3.345 dolara ulaştı ve yaklaşık yüzde 3 arttı. Bu artışa iki ana faktör katkıda bulundu: yukarıda belirtildiği gibi dolardaki düşüş, Trump'ın Avrupa'ya yönelik tarife tehditleri ve ABD bütçe durumu hakkındaki artan endişeler. Bu faktörler, özellikle ekonomik ve jeopolitik belirsizlik zamanlarında altının güvenli liman olarak cazibesini güçlendirdi.

“Bugün ise ABD Başkanı Trump'ın Avrupa Birliği ile ticaret anlaşması için 9 Temmuz tarihini belirlemesinin ve 1 Haziran'dan itibaren yüzde 50 gümrük vergisi tehdidini geri çekmesinin ardından altın fiyatları düştü. Spot altın, ons başına yüzde 0,3 düşüşle 3.346 dolara ve ABD altın vadeli işlemleri yüzde 0,6 düşüşle 3.345 dolara geriledi.

“Biraz da kripto dünyası; geçen hafta, bitcoin neredeyse 112.000 dolara çıkan yeni bir zirveye ulaştı. Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesiyle tetiklenen sektörün daha elverişli bir şekilde düzenlenmesi umutları Kongre'de şekilleniyor. Geçen Pazartesi günü, Senato, USDC ve USDT gibi dolar sabitli kripto paralar için yasal bir çerçeve sağlayan sabit kripto paraları düzenlemek için bir yasa tasarısı sundu. Diğer olumlu haberlerde, kripto dünyasına uzun süredir düşman olan JPMorgan, artık müşterilerinin bitcoin satın almasına izin verecek.

“Daha anekdotsal bir not olarak, Trump sözünü tuttu ve geçen Perşembe günü kripto parasının en büyük 220 sahibi için kapalı kapılar ardında bir akşam yemeği düzenledi. Donald Trump'ın AB'ye karşı yeni gümrük saldırısıyla hafta sonu kripto dünyası için daha karmaşıktı. İçerde hafta sonu gelişmesi ise TCMB, makro finansal istikrarı desteklemek için Şubat ayında yüzde 12 ile başlayan yurt dışı repo ve kredilerde zorunlu karşılık oranlarını, şimdi vadeye göre 1 aya kadar yüzde 18, 3 aya kadar yüzde 14, 1 yıla kadar yüzde 12 yaparak daha da sıkılaştırması ile geldi.

“Kısa vadeli TL cinsi yurt dışı borçlanmayı belirgin şekilde daha pahalı hale getirerek dış kaynaklı likiditeye erişimi zorlaştırıyor. Yurt dışı fonlamada uzun vadeye geçiş teşvik amaçlanırken, dış kaynak kompozisyonlarının iyileştirilmesi hedefi var.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.